Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης μετά από μια διαλογική συζήτηση με ενδιαφέρουσες απόψεις τάχθηκε ενάντια στην πρόθεση της Μεταλλευτικής Θράκης ΑΕ (συμφερόντων της αυστραλιανής Glory Resources Limited) να πραγματοποιήσει 16 ερευνητικές γεωτρήσεις για μεταλλεύματα σε βάθος 300-400 mγύρω από τις θέσεις Οχιά και Αγ. Δημήτριος στο ΔΜΧ Ε5 των Σαπών.
«Η διεξαγωγή των γεωτρήσεων για μεταλλεύματα φέρνει αναγκαστικά σε επαφή τα θειούχα ορυκτά (κοίτασμα επιθερμικού τύπου υψηλής θείωσης) με το νερό και τον αέρα συντελώντας στην έναρξη του φαινομένου της όξινης απορροής. Η οξίνιση αυτή υποβαθμίζει και ρυπαίνει τα πολύτιμα για την περιοχή ύδατα και σε βάθος χρόνου τα καθιστά ακατάλληλα για άλλες χρήσεις, όπως ή άρδευση γεωργικών εκτάσεων. Στην περιοχή των γεωτρήσεων υπάρχουν 5 ρέματα τα οποία καταλήγουν στον ποταμό Φιλιουρή (Λίσσος).
Η θετική τοποθέτηση επί του θέματος θα ισοδυναμούσε με συναίνεση για την έναρξη των εξορυκτικών δραστηριοτήτων.
Χαιρετίζουμε τη σταθερή στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ (παρά ορισμένες λευκές ψήφους της μείζονος αντιπολίτευσης για δευτερεύοντα θέματα) η οποία απηχεί την επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών, των θεσμικών φορέων και των οργανώσεων της περιοχής μας να μη μετατραπεί ο τόπος μας σε ένα σύνολο από τρύπες (ονομάζονται «μεταλλευτική περιοχή»).
Εάν το ζητούμενο είναι η παραγωγή χρυσού, αργύρου και άλλων πολύτιμων μετάλλων, υπάρχει πλέον και άλλος τρόπος πέραν της εξόρυξης. Στις μέρες μας υπάρχει η ανάκτηση και αξιοποίηση των μετάλλων αυτών μέσα από τις παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεοράσεις, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα κ.α) που έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους, όπως ακούστηκε στην εισήγηση του περιφερειακού συμβούλου κ. Χαϊτίδη.
Στον αντίποδα της όξινης απορροής, των χώρων απόθεσης τοξικών αποβλήτων, των βαρέων μετάλλων που κληροδοτούμε να τα διαχειριστούν οι επόμενες γενιές, της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα και της ατμόσφαιρας, της οικονομικής και οικολογική απαξίωση όλης της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται η αξιοποίηση των υπαρχόντων μετάλλων που καταλήγουν άδοξα στα σκουπίδια, η οποία και θα απαλλάξει και την περιοχή μας από τη χρυσή απειλή που τα συμφέροντα θέλουν να πλανάται γύρω μας.
Η απόφαση για νέα κάθοδο αντιπροσωπείας από το περιφερειακό συμβούλιου και συνάντηση με αρμόδιους υπουργούς της νέας κυβέρνησης είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη. Ο αγώνας συνεχίζεται» αναφέρει η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης χρυσού.