Με την ενεργή συμμετοχή των κ.κ. Στυλιανίδη, Δαμιανίδη, Αμούτζα, του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Τζαβάρα και της Γ.Γ. κ. Μενδώνη φάνηκε φως στο τούνελ και αποφασίστηκε η χρηματοδότηση του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Κομοτηνής
Η ιστορία του κτιρίου του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Κομοτηνής είναι μακρά και γεμάτη από διαφορές μεθοδεύσεις. Η ίδρυση του Κέντρου έγινε μετά από τις άοκνες προσπάθειες του τότε Νομάρχη Σταυρόπουλου οπότε αποφασίστηκε και η χρηματοδότηση του με 9.500.000 ευρώ ενώ κατά παράξενο τρόπο η ανέγερση του κτιρίου ανατέθηκε στην ΑΕ Αναπτυξιακή Ροδόπης της οποία πρόεδρος ηταν ο ίδιος ο Σταυρόπουλος. To παράδοξο είναι ότι η εταιρεία δεν είχε την ανάλογη υποδομή για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου έργου ενώ αντίθετα η Νομαρχία, το Κράτος είχαν την κατάλληλη υποδομή και τις κατάλληλες υπηρεσίες για την κατασκευή του.
Ίσως προτιμήθηκε αυτή η λύση για να παραμεριστεί η χρονοβόρα διαδικασία των δημοσιεύσεων, ενστάσεων και άλλων χρονοβόρων διαδικασιών.
Εμείς δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε σήμερα γιατί έγινε αυτό ούτε θέλουμε να ρωτήσουμε με ποιες διαδικασίες (προμήθειες κλπ) το κόστος ανέγερσης έφτασε στα 20 εκ. ευρώ. Η ανέγερση του κτιρίου ανατέθηκε στην εταιρεία που είναι ένα ΝΠΙΔ, η οποία φυσιολογικά θα έπρεπε μετά το τέλος των εργασιών ανέγερσης να παράδοση το κτίριο στο Κράτος κάτι που όμως δεν έγινε.
Όταν κάποιοι ζήτησαν να πληροφορηθούν το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του κτιρίου όλοι οι αρμόδιοι (Νομάρχης και Περιφερειάρχης) σιώπησαν χαρακτηριστικά αδυνατώντας να δώσουν μια αξιόπιστη λύση.
Ξαφνικά το κτίριο άρχισε να λειτουργεί με την ονομασία Μέγαρο Μουσικής και με την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Αναπτυξιακή Εταιρεία και το προεδρείο ενός ύποπτου για τα πραγματικά συμφέροντα του κτιρίου, συλλόγου που ονομάστηκε Σύλλογος Φιλών Μεγάρου Μουσικής πραγματοποιώντας εκδηλώσεις αποκλειστικά μουσικού ενδιαφέροντος ενώ αποκλείστηκαν άλλες δραστηριότητες ακόμη και αυτή του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που προγραμμάτισε ο Δήμος Κομοτηνής.
Οι πληροφορίες ισχυρίζονται ότι δόθηκε χώρος για τη στέγαση του συλλόγου και ότι χρηματοδοτήθηκε προκειμένου να εξοπλιστεί με εργαλεία και μηχανήματα.
Όταν ρωτήσαμε τους Γιαννακίδη και Δαμιανίδη να εξηγήσουν αυτά τα γεγονότα πήραμε μια επιστολή μόνο από τον Αντιπεριφερειάρχη που μας έλεγε ότι πρόκειται για εθελοντές και τίποτα άλλο ενώ ο Γιαννακίδης νιώθοντας ένοχος και αδύναμος να απαντήσει προτίμησε τη σιωπή (αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η απάντηση του κ. Δαμιανίδη παρ’ όλο που έχει μια υπογραφή αποτελεί κοινή απάντηση και των δύο).
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μιλούν για εθελοντές που ανήκουν σε ένα νεοσύστατο σύλλογο και απαξιώνουν τη παρουσία δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων που έχουν έδρα τη πόλη. Το ερώτημα είναι αν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που με τη παρουσία του έδωσε βαρύτητα στη προσπάθεια ενίσχυσης του Πολιτιστικού Κέντρου προκειμένου να δημιουργηθεί ο οργανισμός, ευλογεί και δικαιολογεί τις υπόγειες μεθοδεύσεις μυστικών κέντρων και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για την κατοχύρωση της νομιμότητας. Διαβάσαμε πρόσφατα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας ΑΜΘ και Αναπτυξιακής για τη συγκρότηση του Οργανισμού και υποπτευόμαστε ότι θα συνεχιστεί το ίδιο φαύλο καθεστώς με το μανδύα της νομιμότητας.
Ο Γιαννακίδης μη μπορώντας να απεμπλακεί από τον σφιχτό εναγκαλισμό των συνεργατών απλά θα πειθαρχήσει στην επιλογή των ίδιων προσώπων που θα στελεχώσουν το ΔΣ του Μεγάρου ενώ το σωστό και πλέον δημοκρατικό θα είναι να ζητηθεί με ανοιχτή δημόσια διαβούλευση η επιθυμία κάποιων Κομοτηναίων να προσφέρουν έξω και πέρα από κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες. Πληροφορούμαστε ότι για τη κατάσταση αυτή θα ενημερωθεί το σχετικό γραφείο της ΕΕ.