«Περιμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί. Στα λόγια το ακούσαμε και στο παρελθόν» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ επανέλαβε ως χρονικό ορόσημο την έκθεση της τρόικας για μελλοντικές αποφάσεις.
Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα φέρει αποτελέσματα και θα εξαλείψει τα δύο ελλείμματα, το δημοσιονομικό και της αξιοπιστίας της χώρας. Ερωτηθείς εάν ετέθη το θέμα της επιμήκυνσης, ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά παρέπεμψε το θέμα για μετά την έκθεση της τρόικας.
Η κ. Μέρκελ δήλωσε πεπεισμένη ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεπεράσει η χώρα τις δυσκολίες, ενώ σημειώσε ότι γνωρίζει πως οι Έλληνες πολίτες τραβούν τα πάνδεινα και πως χρειάζονται υποστήριξη σε αυτή την έρημο ανάπτυξης.
Υπογράμμισε πως θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και το ευρώ δεν είναι μόνο ένα νόμισμα αλλά μια ιδέα για την ολοκληρωμένη Ευρώπη. Σε αυτή τη βάση πρέπει να κινηθούμε όλοι, συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας στην ουσία του ελληνικού προβλήματος, ανέφερε ότι από κάθε βήμα περιμένουμε και ένα αποτέλεσμα και πως η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της στην ευρωζώνη.
«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί. Στα λόγια το έχουμε ακούσει και στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια επανέλαβε ότι η έκθεση της τρόικας θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις και πως η Γερμανία θα συνεχίσει να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα.
«Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη σχετίζεται με την χαμένη αξιοπιστία. Αυτό δεν έχει σχέση μόνο με την Ελλάδα, αλλά με το σύνολο της Ευρωζώνης. Και για αυτό πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία. Για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, πρέπει να εκπληρώσουμε προσδοκίες. Και για αυτό έκανα ξεκάθαρο σήμερα στις συνομιλίες ότι ασφαλώς αναμένουμε από την Ελλάδα ότι οι υποσχέσεις οι οποίες δόθηκαν θα εφαρμοστούν, ότι τα λόγια θα ακολουθήσουν και πράξεις», δήλωσε η Μέρκελ.
Πρώτα η έκθεση της τρόικας
Το σχέδιό μας βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή και θα αποδώσει σύντομα, δήλωσε με τη σειρά του ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας και το τρίπτυχο, πάνω στο οποίο θα επιχειρήσει να κινηθεί: το αίτημα για ανάπτυξη, οι προσπάθειες για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος αξιοπιστίας και ο στόχος της ανάκαμψης της οικονομίας.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της σύντομα και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο, ενώ ανέφερε αρκετές φορές ότι οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα λόγια.
Ερωτηθείς εάν έθεσε το θέμα της επιμήκυνσης, ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά είπε ότι θα τεθεί μετά την έκθεση της τρόικας. «Σήμερα κυρίως θέσαμε τη μεγάλη προτεραιότητα που λέγεται ανάπτυξη, η αρχή της οποίας είναι η ανάκαμψη. Δεν ζητάμε άλλα χρήματα, ζητάμε ανάκαμψη. Ζητάμε αναπνοές σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάνουμε, αναπνοές για να φτάσουμε μακρύτερα, στο στόχο μας. Άλλωστε, όπως είπε και η κ. Μέρκελ, θα υπάρξει και έκθεση της τρόικας και τότε θα τα δούμε όλα».
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έκθεση της τρόικας θα σηματοδοτήσει πως η νέα κυβέρνηση συντομα θα φέρει αποτελέσματα.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανος λαός, δεν μας αρέσει να εξαρτώμαστε από δανεικά, θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Η Ελλάδα έχει φυσικούς πόρους, τεράστια αναναξιοποίητη περιουσία και συγκριτικά πλεονεκτήματα, σημαντική, αλλά μέχρι τώρα αδρανή, δημόσια περιουσία, και κυρίως δυναμικούς και μορφωμένους ανθρώπους».
«Νέα αφετηρία στις διμερείς σχέσεις»
Και οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για μια νέα αφετηρία στις διμερείς σχέσεις, ενώ επισήμαναν και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τα δυσμενή σχόλια για την Ελλάδα.
«Την ώρα που ένας λαός περνά τόσο μεγάλες θυσίες χωρίς ακόμη να έχει δει σημεία ανάκαμψης, τοξικές δηλώσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται μόνο κακό μπορούν να κάνουν» επισήμανε ο πρωθυπουργός, ζητώντας να σταματήσουν τέτοιες δηλώσεις όποια προέλευση κι αν έχουν.
Η Γερμανίδα καγκελάριος από πλευράς της μίλησε για «δύο πραγματικότητες που υπάρχουν, τις οποίες πρέπει να κάνουμε μία». Η Μέρκελ μίλησε για την πραγματικότητα της Ελλάδας, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν, αλλά και την πραγματικότητα στη Γερμανία, όπου διακινείται από πολλούς ότι έχουν δοθεί πολλά χρήματα, και δεν φθάνουμε σε κάποιο αποτέλεσμα, με συνέπεια να καλλιεργείται ανυπομονησία.
Στο σημείο αυτό σημείωσε πως η αποστολή των ανθρώπων που φέρουν την πολιτική ευθύνη σε μία κοινή Ευρώπη είναι να ενώσουν τις δύο πραγματικότητες, επισημαίνοντας πάντως πως ζούμε σε ελεύθερες χώρες και δεν μπορούμε να εμποδίσουμε αυτές τις γνώμες.
Συνεργασία και τεχνική βοήθεια
Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με την καγκελάριο, συμφωνήθηκε η προώθηση της διμερούς συνεργασίας, μέσω της Γερμανοελληνικής Συνέλευσης, μέσω της, ήδη, συμφωνηθείσας Γερμανοελληνικής Εταιρικής Σχέσης και μέσω των θεσμών της ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Task Force, σε τομείς όπως ο προϋπολογισμός, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όπου ζητηθεί βοήθεια από την πλευρά της Ελλάδας.
«Η Γερμανία έχει αναλάβει κάποιες δράσεις, π.χ. να βοηθήσει στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας. Τα σχέδια ήδη έχουν προχωρήσει, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσουμε. Η τήρηση των υποχρεώσεων και προσδοκιών – αυτό θα οδηγήσει στο να επιστρέψει η αξιοπιστία για το σύνολο της Ευρωζώνης. Και για αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο, να στηρίξουμε τις προσπάθειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Η Γερμανία συνδέεται με την Ελλάδα με φιλία και θέλει σε αυτό τον δρόμο να βοηθήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ και εξέφρασε την κατανόησή της για τις θυσίες που απαιτούνται από τον ελληνικό λαό, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη «να μην υποφέρουν πάντα αυτοί οι οποίοι έχουν λίγα χρήματα ή είναι άνεργοι, αλλά πιθανώς και αυτοί οι οποίοι έχουν επωφεληθεί από την πατρίδα τους και χαίρονται που είναι Έλληνες, αλλά μέχρι τώρα ίσως να μην έχουν κάνει τόσες πολλές θυσίες».