Σημαντική βοήθεια από το Βερολίνο στα θέματα της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και στην στήριξη της ανάπτυξης, μέσω της δημιουργίας Ελληνικού Ταμείου ανάπτυξης με συμμετοχή γερμανικής τράπεζας και ιδιωτών, υποσχέθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Α.Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά.
Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης, είπε η Μέρκελ, αφού βεβαίως προηγουμένως ο Έλληνας πρωθυπουργός τη διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους ότι «η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της και θα ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της».
Η στάση αυτή της καγκελαρίου, σε συνδυασμό με τη δήλωση που επανάλαβε αρκετές φορές ότι «θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ» οδηγούν κάποιους αναλυτές στην εκτίμηση ότι η Μέρκελ μαλακώνει λίγο τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.
Βεβαίως η προσήλωσή της στην τήρηση των συμφωνηθέντων για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση παραμένει ακέραια, αλλά φαίνεται να αφήνει κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας για παροχή -φυσικά πάντα υπό όρους- ελαφρύνσεων στην Ελλάδα. Απαράβατο όρο για παράδειγμα ξεκαθαρίζεται ότι αποτελεί η λήψη του νέου πακέτου μέτρου, ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και η Μέρκελ εκφράζοντας την κατανόησή της για τις θυσίες που απαιτούνται από τον ελληνικό λαό, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να μην υποφέρουν πάντα αυτοί οι οποίοι έχουν λίγα χρήματα ή είναι άνεργοι, αλλά πιθανώς και αυτοί οι οποίοι έχουν επωφεληθεί από την πατρίδα τους και χαίρονται που είναι Έλληνες, αλλά μέχρι τώρα ίσως να μην έχουν κάνει τόσες πολλές θυσίες».
Τη δική του σημασία ως προς τις διαθέσεις της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα έχει άλλωστε και το γεγονός ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το 2020 εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, που μάλιστα προτίθεται να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Έλληνα ομόλογό του Γ.Στουρνάρα.
Οι σχέσεις των δύο χωρών μπαίνουν σε νέα φάση μετά από αυτή τη συνάντηση λέει ικανοποιημένη και ανακουφισμένη η ελληνική κυβέρνηση.
Ως ένδειξη του καλού κλίματος που επικράτησε στις επαφές Σαμαρά-Μέρκελ ερμηνεύουν άλλωστε και το γεγονός ότι μετά το πέρας της επίσημης συνάντησης και του γεύματος εργασίας, η κυρία Μέρκελ είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό που διήρκεσε άλλα 40 λεπτά.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θεωρεί ότι έγινε το πρώτο, αλλά ιδιαίτερης σημασίας, βήμα όχι απλώς για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, αλλά και για την άρση της δυσπιστίας στις σχέσεις των δύο χωρών που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.
Εκτιμούν δε στην ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό με την σειρά του θα συμβάλλει στην αλλαγή της ψυχολογίας στις διεθνείς αγορές για την χώρα μας.
«Ο στόχος της αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών επετεύχθη», έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της ελληνικής αποστολής.
Προώθηση της διμερούς συνεργασίας
Στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό συμφωνήθηκε, σύμφωνα με την Καγκελάριο, η προώθηση της διμερούς συνεργασίας, μέσω της Γερμανοελληνικής Συνέλευσης, μέσω της, ήδη, συμφωνηθείσας Γερμανοελληνικής Εταιρικής Σχέσης και μέσω των θεσμών της ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Task Force, σε τομείς όπως ο προϋπολογισμός, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όπου ζητηθεί βοήθεια από την πλευρά της Ελλάδας.
«Η Γερμανία έχει αναλάβει κάποιες δράσεις, π.χ. να βοηθήσει στην μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας. Τα σχέδια ήδη έχουν προχωρήσει, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσουμε. Η τήρηση των υποχρεώσεων και προσδοκιών – αυτό θα οδηγήσει στο να επιστρέψει η αξιοπιστία για το σύνολο της Ευρωζώνης. Και για αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο, να στηρίξουμε τις προσπάθειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Η Γερμανία συνδέεται με την Ελλάδα με φιλία και θέλει σε αυτό τον δρόμο να βοηθήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.
Στήριξη της ανάπτυξης
Στις συναντήσεις συζητήθηκαν όλα τα θέματα σε βάθος και οι Έλληνες αρμόδιοι παρουσίασαν εκτεταμένα τις απόψεις της ελληνικής πλευράς ακόμη και για το πως η ύφεση επιβαρύνει το έλλειμμα σε έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να σπάσει μόνο με την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Ειδικότερα, η ελληνική αντιπροσωπεία επιχειρηματολόγησε ότι ήδη στα πέντε χρόνια της ύφεσης αθροιστικά το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 20% και ότι καθώς προβλέπεται ότι η επιβράδυνση θα συνεχιστεί μέχρι το 2015 θα φθάσει στο 30%.
Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ζωτικής σημασίας να σταματήσει η ασφυξία από την έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων και επιδεινώνει την ύφεση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το 2020 έδειξε κατά πληροφορίες και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε, γεγονός που σύμφωνα με κάποιους θα αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για αναζήτηση τρόπων περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους, ώστε το 2020 να διαμορφωθεί σε ένα κοινώς αποδεκτό βιώσιμο επίπεδο.
Πάντως, και προφανώς αναγνωρίζοντας το φαύλο κύκλο που δημιουργεί η ύφεση την ελληνική οικονομία, στη συνάντηση συμφωνήθηκε -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- να δημιουργηθεί Ελληνικό Ταμείο Ανάπτυξης στο οποίο θα συμμετέχουν και γερμανική τράπεζα, αλλά και ιδιώτες προκειμένου να διατεθούν πόροι για την ανάπτυξη.
Γκρίνια για τις ιδιωτικοποιήσεις
Θέμα φυσικά που βρέθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν και οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ζητήματα που οι παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης έθεταν το ερώτημα γιατί δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα και δεν καλύπτονται τα χρονοδιαγράμματα.
«Από την πλευρά μας πέρασε η αποφασιστικότητα ότι θα κάνουμε τα αναγκαία βήματα προκειμένου να δοθεί προοπτική στην χώρα», τόνιζε συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι το κυρίαρχο για εμάς είναι η έλλειψη ανάκαμψης».
Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Με τους Γερμανούς αρμοδίους συζητήθηκε και το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης θα συναντηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου με την αρμόδια υπουργό της Ελβετίας προκειμένου να εφαρμοστεί μία συμφωνία για την φορολόγηση των καταθέσεων ανάλογη με εκείνη που έχει γίνει με την Αγγλία και την Γερμανία.
Επίσης ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου θα συζητήσει με τους Γερμανούς αρμοδίους το ξεπάγωμα του Μνημονίου συνεργασίας που είχαν συμφωνήσει παλαιότερα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Συμφωνήθηκε εξάλλου η γερμανική κυβέρνηση να παράσχει τεχνογνωσία και να βοηθήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις όπως στον τομέα της υγείας.