Για σωρεία παραβατικών ενεργειών των φορολογικών υπαλλήλων – Επίκειται και η δικαστική διερεύνηση για πιθανές ποινικές ευθύνες στελεχών της ΔΟΥ Κομοτηνής
Η υπόθεση που εξελίσσεται εδώ και αρκετά χρόνια είναι μια περίπτωση καταχρηστικής άσκησης των υπηρεσιακών καθηκόντων των φορολογικών υπαλλήλων της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Κομοτηνής που είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική, κοινωνική και ψυχολογική εξαθλίωση της άτυχης φορολογούμενης που επί αρκετά χρόνια βιώνει ένα μαρτύριο μέσα στις δικαστικές αίθουσες προσπαθώντας να βρει το δίκιο της.
Οι υπάλληλοι της εφορίας εκτός των παραβατικών και καταχρηστικών ενεργειών τους, εκτός των δεσμεύσεων που επέβαλαν εκτιμώντας με εσφαλμένο τρόπο τις σχετικές διατάξεις οδήγησαν τη φορολογούμενη και στα ποινικά δικαστήρια από τα οποία βέβαια αθωώθηκε με πανηγυρικό τρόπο.
Για μια υπόθεση του 1994 οι φορολογικοί υπάλληλοι μέσα στα πλαίσια της εκδικητικής μανίας που είχαν εναντίον συγγενικού προσώπου διενήργησαν διαχειριστικό έλεγχο το έτος 2005 (δηλαδή μετά από 11 χρόνια!!! ) και επέβαλαν τεράστια πρόστιμα έτσι αυθαίρετα χωρίς να έχουν το δικαίωμα.
Συγκεκριμένα παραβίασαν :
1. Τις συνταγματικές διατάξεις και ιδιαίτερα του άρθρου 20 παρ. 2 του Συντάγματος σχετικά με το δικαίωμα του φορολογούμενου να ενημερώνεται για κάθε πράξη της Υπηρεσίας πριν επιβληθεί οποιοδήποτε διοικητικό μέτρο.
2. Παραβίασαν τη σχετική διάταξη του νόμου 2676/1999 που αναφέρεται στο ίδιο θέμα
3. Παραβίασαν τη σχετική ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναφέρεται στην υποχρέωση του φορολογικού υπαλλήλου να τηρεί τις σχετικές διατάξεις για την προηγουμένη ακρόαση του φορολογούμενου ενώ σε περίπτωση μη τήρησης των συνταγματικών υποχρέωσαν κάθε ενέργεια είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ.
Όλα τα παραπάνω δεν τηρήθηκαν από τη ΔΟΥ Κομοτηνής, η οποία επέβαλε τεράστια πρόστιμα χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα.
Ξαφνικά η φορολογούμενη όταν προσήλθε στην Υπηρεσία να ζητήσει ένα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας πληροφορήθηκε ότι επεβλήθησαν σ’ αυτήν τα παραπάνω πρόστιμα οπότε προσέφυγε στα φορολογικά δικαστήρια και κατέθεσε 12 αιτήσεις ακυρότητας των δυσμενών αποφάσεων.
Το τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο με δώδεκα (12) ΟΜΟΦΩΝΕΣ αποφάσεις έκρινε ότι κακώς η ΔΟΥ επέβαλε τα πρόστιμα γιατί η φορολογούμενη δεν έχει την οποιαδήποτε ευθύνη κι ότι οι υπάλληλοι της θα έπρεπε να γνωρίζουν τις σχετικές διαδικασίες αφού είχαν στη διάθεση τους όλα τα σχετικά δικαιολογητικά.
Γνώριζαν επίσης και αυτό φάνηκε σε καταθέσεις ελεγκτών της ΔΟΥ ότι οι φορολογικοί υπάλληλοι εκτελούσαν πλημμελώς τα καθήκοντα τους.
Προχωρώντας περαιτέρω το φορολογικό δικαστήριο γνωμάτευσε ότι οι φορολογικοί υπάλληλοι δέχτηκαν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία της οποίας κακώς φαίνεται ως μέλος το 1994 καταχωρήθηκε στο βιβλίο των ΕΠΕ και ποτέ δεν λειτούργησε με άλλο τρόπο ενώ είναι χαρακτηριστική η κατάθεση φορολογικού υπαλλήλου σε εκδίκαση ποινικής υπόθεσης ότι από σφάλμα των υπαλλήλων δεν ζητήθηκαν σχετικά έγγραφα (ΦΕΚ κλπ). Κατά των αποφάσεων αυτών η φορολογική υπηρεσία δεν άσκησε έφεση οπότε οι δικαστικές αποφάσεις έγιναν τελεσίδικες.
Παρά τις παραπάνω γνωματεύσεις των φορολογικών δικαστηρίων η ΔΟΥ δεν προχώρησε σε απαλλαγή από τα πρόστιμα παρόλο που εν τω μεταξύ ψηφίστηκε ο νόμος 2648/1998 που στο άρθρο 22 παρ. 6 και 7 καθιερώνει τους όρους για την ατομική ευθύνη των φορολογουμένων. Ο νόμος αυτός έγινε δεκτός με σχετική γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (530/2006) και στη συνέχεια έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό των Οικονομικών με την υπ’ αριθ. 1051/2007 εγκύκλιο διαταγή του.
Όμως παρ’ όλα τα παραπάνω οι παραβατικές ενέργειες δεν σταμάτησαν οπότε με νέο έγγραφο της η εφορία προχώρησε στην κατάσχεση μέρους των αποδοχών της και ξεκίνησαν νέες δικαστικές διαδικασίες. Το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αίτηση κατάσχεσης του μισθού αλλά η προϊσταμένη της Υπηρεσίας κ. Κυπριανίδου δεν σεβάστηκε τη δικαστική απόφαση και από υπερβάλλοντα ζήλο άσκησε έφεση στο Τριμελές δικαστήριο το οποίο με τη σειρά του απέρριψε εκ νέου το αίτημα της κατάσχεσης.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια η προϊσταμένη της ΔΟΥ Κομοτηνής να συνεχίσει τις δικαστικές παρεμβάσεις ενώ γνώριζε την κατάθεση ανακοπής από την φορολογούμενη προχώρησε ακόμη και σε μπλοκάρισμα της πώλησης περιουσιακού στοιχείου προκειμένου να αποπληρωθούν οφειλές της φορολογούμενης.
Το προκλητικό και συγχρόνως τραγικό είναι το γεγονός ότι ενώ για τη δικαστική διερεύνηση του θέματος απαιτείται μόνο ένα έγγραφο της ΔΥΟ ενώ για την αντιμετώπιση της υπόθεσης απαιτούνται από τη πλευρά του διάδικου φορολογούμενου χιλιάδες ευρώ για δικαστικά και δικηγορικά έξοδα ενώ είναι φανερό ότι οι συνεχιζόμενες κινήσεις των φορολογικών υπαλλήλων σκοπό έχουν να μην τελεσιδικήσει η απόφαση υπό το φόβο της ανάληψης ποινικών και οικονομικών ευθυνών.
Η οικονομική αφαίμαξη συνδυαζόμενη με την κοινωνική απαξίωση λόγω της δημοσιότητας που πήρε η υπόθεση από τους επαναλαμβανόμενους πλειστηριασμούς δημιούργησαν άσχημες ψυχολογικές καταστάσεις και κλονισμό της υγείας όχι μόνο της φορολογούμενης αλλά και των οικείων της.
Όλα τα παραπάνω οδήγησαν την υπόθεση στα διοικητικά και φορολογικά δικαστήρια με το αίτημα της αποζημίωσης λόγω ηθικής και οικονομικής βλάβης ενώ ζητείται η εκδιδομένη απόφαση να είναι έστω και προσωρινά εκτελεστή.
Εν τω μεταξύ εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί και αίτηση για ποινική δίωξη κατά φορολογικών υπαλλήλων για όλες τις παραβατικές ενέργειες που έπραξαν.