Αν δεν υπήρχε η Σελήνη, ίσως η ζωή στη Γη να μην εξαπλωνόταν ποτέ στην ξηρά. Η παλίρροια, που προκαλείται από την έλξη της Σελήνης, έχει σαν αποτέλεσμα ζωντανοί οργανισμοί να επηρεάζονται εναλλάξ από το νερό και τον αέρα.
Η Σελήνη είχε και έχει ξεχωριστή σημασία για τον άνθρωπο. Εμπνέει τους ποιητές, γίνεται θεά στη φαντασία των ανθρώπων, σε αυτή βασίζονται ημερολόγια. Η Σελήνη μας είναι πράγματι μοναδική, επιβεβαιώνουν νεότερες έρευνες. Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τη Nadya Gorlova, μελέτησαν 400 άστρα με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Spitzer και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο ένα από αυτά μπορεί να έχει πλανήτη με δορυφόρο, όπως η Γη και η Σελήνη. Η ανακάλυψη έχει μεγάλη σημασία για τις έρευνες που γίνονται σχετικά με την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε αυτούς τους απομακρυσμένους πλανήτες άλλων ηλιακών συστημάτων.
Τα 400 άστρα που οι ερευνητές επέλεξαν να μελετήσουν έχουν όλα περίπου την ίδια ηλικία, γύρω στα 30 εκατομμύρια χρόνια. Η επιλογή αυτή έγινε γιατί πιστεύεται ότι αυτή ήταν η ηλικία που είχε ο Ήλιος μας όταν δημιουργήθηκε η Σελήνη. Κατά πάσα πιθανότητα, η Σελήνη προέκυψε από την πρόσκρουση κάποιου ουράνιου σώματος στο νεαρό πλανήτη Γη. Με την πρόσκρουση, αποκόπηκαν κομμάτια από το μανδύα της Γης, που αργότερα συμπυκνώθηκαν και δημιούργησαν τη Σελήνη. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκαν και μεγάλες ποσότητες κοσμικής σκόνης, που διασκορπίστηκε στο ηλιακό σύστημα.
Ένα τεράστιο ουράνιο σώμα εκσφενδονίζεται στη νεαρή Γη, λίγο μετά τη γέννησή της. Μεγάλο τμήμα του μανδύα της Γης αποσπάται και δημιουργεί αργότερα τη Σελήνη.