“Οι Έλληνες μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με κάπως μεγαλύτερη αιισοδοξία” ήταν μια από τις ατάκες του πρώην τσάρου της Οικονομίας και νυν υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη.
Αν κρίνουμε όμως από τον κορμό της οικονομικής δραστηριότητας μιας χώρας, που δεν είναι άλλος από την βιομηχανική παραγωγή, κάθε άλλο παρα αισιόδοξα μηνύματα εκπέμπονται, ειδικά σε σχέση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Το αντίθετο, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι έρχονται νέα λουκέτα και απολύσεις.
Ειδικά, δε, αν αναλογιστεί κανείς ότι, όπως έγραφε την Κυριακή το Πρώτο Θέμα, ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στον βασικό αιμοδότη της οικονομίας της χώρας, που δεν είναι άλλος από τον τουρισμό
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μια ζοφερή εικόνα για την ελληνική βιομηχανία προκύπτει από το δείκτη νέων παραγγελιών που ανακοίνωσε για τον Ιανουάριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2011, η μείωση φτάνει το 14,7%, έναντι αύξησης 15,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010. Η διαφορά είναι χαοτική…
Μάλιστα, η μείωση των παραγγελιών αποδίδεται κατά 25,2% στην εγχώρια αγορά και κατά 5,9% στην εξωτερική αγορά. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η μείωση στην εξωτερική αγορά προκύπτει από την μείωση κατά 14% των παραγγελιών που έρχονται από την Ευρωζώνη. Αντίθετα, εκτός Ευρωζώνης, οι παραγγελίες για ελληνικά προϊόντα είναι αυξημένες κατά 3,4%…
Δηλαδή, οι χώρες που δεν βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ δείχνουν σε αυτήν την φάση μεγαλύτερη διάθεση να στηρίξουν την ελληνική οικονομία από ότι οι κατεξοχήν δανειστές μας που, προφανώς, ενδιαφέρονται να πάρουν τα χρήματά τους πίσω χωρίς προβλήματα.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, το Πρώτο Θέμα παρουσίαζε στοιχεία για τις κρατήσεις τουρισών για το φετινό καλοκαίρι. Και, δυστυχώς, προκύπτει ανάλογη εικόνα, αφού οι κρατήσεις από την Γερμανία παρουσιάζουν πτώση που φτάνει το 50%, από την Ολλανδία το 20% ενώ περί το 10% με – ευτυχώς – πτωτικές τάσεις είναι η πτώση από την Αγγλία, η οποία φυσικά δεν ανήκει στην Ευρωζώνη.
Αντίθετα, καταγράφεται σημαντική αύξηση από χώρες όπως η Ρωσία και το Ισραήλ…