Λουκέτο στο δημόσιο, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση κοινωνικών βοηθημάτων αλλά και άγριες περικοπές σε Αμυνα και Υγεία, θα προβλέπει το «προμνημόνιο» ύψους 4,4 δισ. που θα υπογράψει η κυβέρνηση με την Τρόικα έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του 2011 και η πέρα από κάθε πρόβλεψη (της κυβέρνησης) ύφεση που τώρα εκτιμάται πως το 2012 θα φθάσει τουλάχιστον το 3,5% του ΑΕΠ έναντι 2,5% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» εμφανίζεται ανυποχώρητος στη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δείχνει διαλλακτικός απέναντι στο ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, «πατώντας» επάνω στην ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους, έτσι ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.
Οπως αποκάλυψε από την περασμένη εβδομάδα το protothema.gr, η διαπραγμάτευση με την Τρόικα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη τόσο για την τελική αξία των μέτρων όσο και για το περιεχόμενό τους και προϋποθέτει συμφωνία των τριών πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και θα πρέπει να συνυπογράψουν τα μέτρα.
Σύμφωνα και με όσα δήλωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι διαρθρωτικές αλλαγές που παίρνουν σειρά και θα κυριαρχήσουν στις διαβουλεύσεις –καθώς θα απαιτήσουν και έγγραφες δεσμεύσεις από όλα τα κόμματα- θα είναι (πέραν από το εργασιακό και τις συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα): νέες παρεμβάσεις στο δημόσιο με μείωση προσωπικού και μισθολογικού κόστους, τα ειδικά μισθολόγια για δικαστικούς, ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας κ.λ.π., αλλά και επαναπροσδιορισμός κοινωνικών επιδομάτων.
Τα νέα μέτρα θα πρέπει να έχουν αποκρυσταλλωθεί πλήρως ως το τέλος αυτής της εβδομάδας και θα συμπεριληφθούν στο (προ- Μνημόνιο που θα περιέχει τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα (conditionality) για να πραγματοποιηθεί το PSI. Θα επακολουθήσει διαπραγμάτευση έως τον Ιούνιο για το νέο Μνημόνιο, στο οποίο θα κωδικοποιούνται όλα τα μέτρα και πολιτικές έως το 2014. Τα κείμενα αυτά καθώς και η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ θα ψηφιστούν από τη Βουλή.
Πρακτικά τα μέτρα που εξετάζονται είναι:
– περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων κατά 5%. Εάν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικα θα πρέπει να περικοπούν μόνο για το 2012 περίπου 800 εκατ. ευρώ από επιδόματα ανεργίας αναπηρίας, επιδόματα πολυτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών που θα χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια
– «ψαλίδι» 20% στις επικουρικές συντάξεις
– χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση 150.000 εργαζομένων από το δημόσιο ως το 2015 με ένα σύστημα εναλλακτικό της εργασιακής εφεδρείας
– περικοπές μισθών και προσωπικού σε σώματα ασφαλείας και γιατρούς του ΕΣΥ
– νέο μισθολόγιο και στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγιο δηλαδή πανεπιστημιακούς, ένστολους, γιατρούς ΕΣΥ και δικαστικούς
– αλλαγή κανονισμών λειτουργίας (δηλαδή του μισθολογικού κόστους) στις ΔΕΚΟ
– μείωση του προσωπικού στις κερδοφόρες ΔΕΚΟ που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
Εντονες είναι και οι πιέσεις για τα φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν υιοθετηθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη, όπως:
– πλήρης εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με του κίνησης
– αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25%
– πλήρης κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών, κλπ.
Συμπληρώνεται ότι εξετάζεται και η ιδιωτικοποίηση κρατικών νοσοκομείων, κλείσιμο οργανισμού με τη ταυτόχρονη απόλυση προσωπικού.
Ερωτηματικό αποτελεί έτσι και πάλι το τι θα ισχύσει τελικά για τα επιδόματα ανεργίας, δεδομένης της αύξησης των δικαιούχων (λόγω κρίσης) και της ανάγκης πρόσθετης επιχορήγησης στον ΟΑΕΔ για την καταβολή τους. Στην προκρούστεια κλίνη μπαίνουν πάντως οι Φαρμακευτικές Δαπάνες Υγείας («πλαφόν» στα 2,8 δισ. ευρώ για φέτος και ούτε ευρώ παραπάνω) αλλά και οι δαπάνες για την Άμυνα που απειλούνται με μαχαίρι.
Αναφορικά με τον 13ο και τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα είπε ότι δεν έχει κλείσει το θέμα και συνεχίζονται οι συζητήσεις με τον αρμόδιο υπουργό, ενώ συμπλήρωσε ότι επειδή πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.