Με ένα δεδομένο, αυτό του χρονικού προσδιορισμού της «τελικής, επίσημης πρότασης» για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων έως τις 13 Φεβρουαρίου, αλλά και με πολλά ερωτήματα και ανοικτά – ακόμα – μέτωπα ολοκληρώθηκε το κρίσιμο συμβούλιο υπουργών της Ευρωζώνης όπου και κυρίαρχο θέμα ήταν ακριβώς η αντιμετώπιση του «ελληνικού προβλήματος».
Πλέον το … «θέατρο των επιχειρήσεων» μεταφέρεται στο Παρίσι, όπου και η «έδρα» της επιτροπής διαπραγμάτευσης των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, αλλά και στο Νταβός της Ελβετίας, όπου την Τετάρτη ξεκινά το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με την παρουσία όλων ανεξαιρέτως των πρωταγωνιστών της ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας, της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κρίσης χρέους δηλαδή!
Εκεί όπου θα παιχθεί το επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ του ελληνικού χρέους με τους Ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες να έχουν πια ξεκαθαρίσει τη στάση τους έναντι των ιδιωτών τραπεζιτών: το ‘κούρεμα’ των ελληνικών ομολόγων πρέπει να γίνει με επιτόκιο σαφώς χαμηλότερο του 4%, προκειμένου να είναι σε βάθος χρόνου βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να μην υποχρεωθούν οι λοιπές χώρες της Ευρωζώνης να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα. Ομοίως και το ΔΝΤ δεν θα μπει στη διαδικασία να «πληρώσει» τις πιθανές ζημίες των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι καλούνται να αναλάβουν μέρος των ευθυνών τους στην αναδιάρθρωση του χρέους και της ελληνικής οικονομίας που επί σειρά ετών δάνειζαν !!!
Οι εκπρόσωποι του IIF προφανώς και έχουν κατανοήσει πλήρως τα «επιχειρήματα», κυρίως της Γερμανίας που φαίνεται να … ενορχηστρώνει τις κινήσεις των πολιτικών έναντι των τραπεζιτών (!), πλην όμως ακόμα κι αν έχει βάση η αισιοδοξία πολλών πως από πλευράς IIF θα είναι τελικώς θετικές οι εξελίξεις στο PSI, υπάρχουν ακόμα και οι απαισιόδοξοι που εστιάζουν στη στάση των funds.
Ακόμα και την ύστατη ώρα αρκετά hedge funds – κάτοχοι ελληνικού χρέους, δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, δεν αντιπροσωπεύονται καν στις συζητήσεις και είναι ξεκάθαρο πως δύσκολα θα συμφωνήσουν στην «γερμανικής συνταγής» συμφωνία συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Και είναι διατεθειμένα να οδηγήσουν την κατάσταση στα άκρα.
Εν προκειμένω να μην αποδεχτούν τη συμφωνία. Προσδοκώντας στα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν, είτε επιτυγχάνοντας να πληρωθούν τα δικά τους ομόλογα στο ακέραιο της αξίας τους (ενώ τα έχουν αγοράσει σχεδόν στο ένα τέταρτο της ονομαστικής τους αξίας), είτε απαιτώντας την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου από χρεοκοπία, των περιβόητων cds.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να συνεκτιμήσει το ποσοστό συμμετοχής στο τελικό PSI. Οι υπολογισμοί θέλουν τα funds να διακρατούν σήμερα περί τα 50 δισ. ευρώ, ποσοστό ικανό να «τινάξει» τη συμμετοχή στο PSI εκτός επιθυμητών στόχων. Η μόνη ορατή λύση είναι η ενεργοποίηση των λεγόμενων «ρητρών συλλογικής δράσης (CACs)», που υποχρεώνουν τη μειοψηφία των πιστωτών να αποδεχθεί τους όρους της τελικής συμφωνίας. Ωστόσο, η συνέπεια μίας τέτοιας κίνησης, είναι η ενεργοποίηση και των ελληνικών CDS, άρα την πληρωμή των ασφαλίστρων στα funds.
Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της Bank of Tokyo Mitsubishi που στην τελευταία της έκθεση εκτιμά πως είναι ακόμα μεγάλο το ρίσκο η συμμετοχή στο ελληνικό PSI να είναι χαμηλή.
Σε κάθε περίπτωση άλλος «διαθέσιμος» ελιγμός δεν υπάρχει.
Κι αυτό φαίνεται πως το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι ίδιοι οι εμπνευστές του «σκληρού πόκερ» που διεξάγεται τις τελευταίες ώρες, δηλαδή οι Γερμανοί.
Που έχοντας κατά νου πως ακόμα κι αν κερδηθεί η «ελληνική μάχη» οι αγορές θα συνεχίσουν τον «πόλεμο», ανακρούουν τώρα πρύμνη και δια στόματος του ίδιου του εκπροσώπου της Καγκελαρίας Steffen Seibert δηλώνουν πως η γερμανική κυβέρνηση συζητά και μελετά τώρα την ιδέα να συνδυαστούν τα δύο ταμεία διάσωσης της Ευρώπης προκειμένου να ενισχυθεί το οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης !
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Γερμανία εμφανίζεται πλέον «ανοιχτή στην ενίσχυση του συνδυασμένου ορίου οικονομικής βοήθειας από τα 500 δισ. ευρώ όταν θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο μόνιμος μηχανισμός (ΕSM) παράλληλα με το προσωρινό ταμείο (EFSF) τον ερχόμενο Ιούλιο.
Αυτή η συνδυασμένη «δύναμη πυρός» μπορεί να φτάσει σε πρώτη φάση τα 750 δισ. ευρώ, όπως εξάλλου ζήτησαν και επισήμως ήδη από την Κυριακή οι κύριοι Μόντι και Ντράγκι, εξέλιξη που ισχυροποιεί και την γενικότερη αγορά ομολόγων στην Ευρωζώνη καθώς, με βάση τον σχεδιασμό, τα νέα ομόλογα – και τα ελληνικά, αλλά και κάθε νέα έκδοση ομολόγου από χώρα της Ευρωζώνης – θα καλύπτονται ως ένα βαθμό από τις εγγυήσεις των ταμείων Στήριξης …