Την απόφαση να προσέλθει σε διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς θέτοντας όμως ως «κόκκινη γραμμή» τη διασφάλιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.
«Στη συνάντηση που ζητούν οι εργοδότες θα προσέλθουμε, αλλά με όχι σε οποιοδήποτε διάλογο που αφορά στην ΕΓΣΣΕ και όσα αυτή περιέχει: αυξήσεις, ωριμάνσεις, δώρα, δεν συζητούμε», ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, στην επικείμενη συνάντηση με τους εργοδότες η ΓΣΕΕ θα προσέλθει για να συζητήσει μόνο «σοβαρές προτάσεις» και άλλα θέματα τα οποία σχετίζονται με το μη μισθολογικό κόστος «υπό προϋποθέσεις». Όπως διευκρίνισε ο κ. Παναγόπουλος, ως «σοβαρές προτάσεις» νοούνται αυτές που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, τη ρευστότητα και τα ισοδύναμα αποτελέσματα προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ανοιχτό την ίδια ώρα είναι το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ εξουσιοδοτήθηκε να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες στην περίπτωση που ενταθεί η πίεση για ανατροπή της ΕΓΣΣΕ ή προωθηθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ακύρωση της. «Ο,τιδήποτε και αν επιχειρηθεί που θα αφορά στην παραβίαση της ΕΓΣΣΕ να έρθουν μεγάλες, ακαριαίες, απεργιακές κινητοποιήσεις», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ηδη, όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε να στηρίξει η Συνομοσπονδία την παναττική απεργιακή κινητοποίηση στις 17 του μηνός.
Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε ακόμη να επιδιωχθεί συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση ώστε να δεσμευθούν ότι δεν θα στηρίξουν νομοθετική παρέμβαση για την καταστρατήγηση της ΕΓΣΣΕ. «Θα επισκεφτούμε τους πολιτικούς αρχηγούς. Να τους καταστήσουμε σαφές ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί οποιαδήποτε σκέψη για πράξη νομοθετικού περιεχομένου γιατί ήταν αυτοί οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί που όταν ως προϊόν της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και της ελεύθερης βούλησης υπογράφηκε η ΕΓΣΣΕ, τη χαιρέτησαν. Και δεν βλέπουμε ποιος λόγος υπάρχει για να πάμε πίσω», σημείωσε σχετικά ο κ. Παναγόπουλος.
Η νομική υπηρεσία της Συνομοσπονδίας θα επεξεργαστεί τέλος όλους τους τρόπους για τη δικαστική αντιμετώπιση της προσπάθειας κατάργησης της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.