Επικίνδυνοι φορολογικοί υπάλληλοι, άσχετοι, αλαζόνες και παραβάτες
Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών (επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης) και δήλωση Σπινέλη για τη συμπεριφορά φορολογικών υπαλλήλων που ρύθμιζαν φορολογικές υποθέσεις με το σύστημα 40-40-20, δηλαδή το 40% του προστίμου να το παίρνει ο φορολογικός υπάλληλος που πραγματοποιούσε τον έλεγχο, το άλλο 40% να το κερδίζει ο φορολογούμενος και μόνο το 20% να μπαίνει στα ταμεία του κράτους αλλά και από την καθημερινή εμπειρία των χιλιάδων φορολογουμένων, οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ ήταν και εξακολουθούν να είναι τα μαύρα πρόβατα της δημόσιας διοίκησης.
Δεν είναι κατά συνέπεια παράξενο να βλέπουμε τη χλιδάτη ζωή που βιώνουν πολλοί υπάλληλοι των εφοριών με πολυτελέστατες βίλες σε πανάκριβες περιοχές και πολυτελή αυτοκίνητα τη στιγμή που άλλοι με δυσκολία καταφέρνουν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους. Το φαινόμενο προκαλεί αγανάκτηση αφού όλοι πλέον διαπιστώνουν ότι μερικές καραμπινάτες υποθέσεις κατάχρησης στη Ροδόπη μπήκαν στο αρχείο με απαλλακτικές εισηγήσεις (πχ υπόθεση κακοδιαχείρισης στο Πανεπιστήμιο, ιατρικές και φαρμακευτικές παραβάσεις).
Η δήλωση εξαγγελία του Υπουργού Οικονομικών Βενιζέλου για το έλεγχο του Πόθεν Έσχες και των περιουσιακών στοιχείων δημιούργησε ευχάριστα συναισθήματα στους πολίτες αλλά υπάρχει η αμφιβολία για το τελικό αποτέλεσμα αφού τίποτα δεν θα δημοσιοποιηθεί και δεν θα γνωρίζουν οι πολίτες τα αποτελέσματα του ελέγχου.
Να θυμηθούμε ότι υπάρχει και ο σχετικός νόμος για τα προσωπικά δεδομένα που απαγορεύει την δημοσιοποίηση των ελέγχων οπότε τα λαμόγια αισθάνονται ήσυχα.
Άσχετοι, αλαζόνες και παραβάτες
Σχετικά με το παραπάνω σχόλιο είναι και η υπόθεση που θα σχολιάσουμε στη συνέχεια για να μάθει ο κάθε πολίτης πως ενεργούν οι φορολογικοί υπάλληλοι της ΔΟΥ Κομοτηνής και σε ποιο σημείο ασχετοσύνης, αλαζονείας και κατάχρησης εξουσίας έχουν φτάσει και έχουν οδηγήσει φορολογούμενο σε κατάσταση απελπισίας. Η ιστορία είναι γνωστή στη κοινωνία της Κομοτηνής από προηγούμενες αναφορές αλλά και απο διάφορες δικαστικές αποφάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Τα σαΐνια της εφορίας από ασχετοσύνη και ενδεχομένως από τη διάθεση να φανούν πειθαρχημένα σε κάποιες εντολές για να εξυπηρετήσουν «σκοτεινά» σχέδια επέβαλαν κατά παράβαση των σχετικών νόμων και εγκυκλίων τεράστια πρόστιμα σε άνθρωπο που δεν ειχε οποιαδήποτε ευθύνη. Όπως ήταν φυσικό ο φορολογούμενος προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια τα οποία εξέδωσαν 12 (!!!) αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες ο φορολογούμενος δεν έχει ευθύνη. Θα περίμενε ο άμοιρος ότι οι υπάλληλοι θα δέχονταν τις δικαστικές αποφάσεις αλλά γελάστηκε αφού τα σαΐνια δεν καταλάβαιναν από δικαστικές αποφάσεις λόγω της αλαζονείας που τα διακατέχει.
Προκειμένου να υλοποιηθούν οι δικαστικές αποφάσεις ο φορολογούμενος προσέφυγε ακόμη μια φορά στα διοικητικά δικαστήρια αλλά μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση οι πολυμήχανοι φορολογικοί υπάλληλοι μεθόδευσαν άλλη διοικητική πράξη. Ενώ γνώριζαν την ύπαρξη δικαστικής πράξης μεθόδευσαν κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων όποτε άρχισε και η κατάσχεση μέρους των αποδοχών.
Αλαζονεία και κατάχρηση εξουσίας αφού ξεκίνησε νέος δικαστικός αγώνας για αναστολή των καταχρηστικών πράξεων της εφορίας.
Η δικαστική απόφαση παρά τα ψέματα που περιείχε η αίτηση της Υπηρεσίας ήταν καταπέλτης για τους μεθόδευες της παρανομίας φορολογικούς υπαλλήλους αφού το δικαστήριο απαγόρευσε την οποιαδήποτε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.
Όμως η προϊσταμένη της ΔΟΥ ακόμη μια φορά δεν σταμάτησε τις προσπάθειες της και με νέα αίτηση επιχείρησε να τροποποιηθεί η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου. Πρόσφατα εκδόθηκε η νέα απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου που απορρίπτει ακόμη μια φορά τα αιτήματα της κ. Κυπριανίδου.
Η ασχετοσύνη, η αλαζονική συμπεριφορά και η κατάχρηση της εξουσίας ακόμη μια φορά δεν είχαν αποτέλεσμα αλλά είναι παράξενο να δούμε σε ποιες άλλες ενέργειες θα προχωρήσουν οι εφοριακοί προκειμένου να συνεχίζεται η παρανομία που κατέστρεψε άτομα και οικογένειες.
Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ αρκεί ένα έγγραφο της ΔΟΥ για να εισαχθεί μια υπόθεση σε δίκη, για την αντίκρουση της απαιτείται μεγάλο ποσο για δικαστικά έξοδα.
Το κόστος αυτής της ταλαιπωρίας πως θα αποκατασταθεί άραγε χωρίς να υπολογίζεται και η πιθανή αποζημίωση για τα όσα υπέφερε ο άτυχος φορολογούμενος από την ασχετοσύνη, αλαζονεία και κατάχρηση εξουσίας των φορολογικών υπαλλήλων;