Να θεσπιστεί ένα φορολογικό πόθεν έσχες για όλους τους Έλληνες
Να φορολογηθεί η Εκκλησία και η ακίνητη περιουσία της
Οι δυνάμεις της Αριστεράς διαφωνούν σε καίρια και σημαντικά ζητήματα
Διήμερη περιοδεία στους νομούς Έβρου και Ροδόπης πραγματοποίησε από την Παρασκευή (14/10) ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Το Σάββατο (15/10) ο κ. Κουβέλης είχε συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης, με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, ενώ το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση μελών και φίλων του κόμματος. Την Κυριακή (16/10) επισκέφθηκε την Κομοτηνή όπου είχε συνάντηση με εργαζομένους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, με τον Περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη, καθώς και με τον Δήμαρχο Μαρώνειας – Σαπών κ. Ηλία Ιωαννάκη.
Να παραμείνει η χώρα στο ασφαλές λιμάνι Ευρώπη, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ. «Θα ήταν καταστροφικό να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή, όπως ζητούν κάποιες δυνάμεις της αριστεράς», τόνισε ο κ. Κουβέλης φωτογραφίζοντας απόψεις που έχουν εκφραστεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας περί επιστροφής στη δραχμή. «Θα σήμαινε την επιστροφή της χώρας πολλές δεκαετίες πίσω και την αποκοπή της ελληνικής οικονομίας από μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία, βεβαίως, είναι προβληματική, όμως διαμορφώνει δυνατότητες για να στηριχτεί η χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος», επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και συνέχισε: «Η Ευρώπη είναι το μεγάλο ζήτημα, προς τα πού θα πορευτεί. Αν δεν αντιμετωπίσει επί της ουσίας την οικονομική διακυβέρνηση, τότε έχω την εκτίμηση ότι θα μετράει διασπάσεις, όχι με την έννοια των αποχωρήσεων, αλλά στο επίπεδο μιας φυγοκεντρικής κατάστασης που θα οδηγήσει πια σε ένα σχήμα ενότητας που δεν θα έχει καμία σχέση με το όραμα της ενωμένης Ευρώπης και αυτό θα είναι σε βάρος και της Ευρώπης και της Ελλάδας».
Για τα φορολογικά και τα χαράτσια
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα για τη φορολόγηση της ελληνικής οικογένειας ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι «την ώρα που η κυβέρνηση κάνει ανακοινώσεις και εξαγγελίες περί ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, στην πράξη φορολογεί διπλά και τριπλά τους συνεπείς φορολογούμενους. Δεν μπορεί σταθερά ένα φορολογικό σύστημα να είναι προσανατολισμένο για να επιβαρύνει τους οικονομικά αδύνατους.
Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τη λίστα που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν 1513 ΕΠΕ με οφειλές 7.541 δις ευρώ. Έχουμε 752 ομόρρυθμες εταιρίες να χρωστάνε 1 δις 615 εκ ευρώ. Έχουμε 26 αθλητικές εταιρίες να χρωστάνε 291 εκ. ευρώ και ο χορός καλά κρατεί. Το μεγάλο θέμα, λοιπόν, είναι ποιοι έλεγξαν αυτές τις δραστηριότητες και ποιοι τις ανέχονταν με αποτέλεσμα να έχουν γεννηθεί αυτές οι τεράστιες οφειλές. Αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών. Άραγε αυτοί οι μηχανισμοί ελέγχονταν, ελέγχονται, θα ελεγχθούν, θα παρέμβει επιτέλους ένας εισαγγελέας και αναφέρομαι στους μεγαλοφειλέτες που έπαιρναν και πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας;
Είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση δεν θεσπίζει ένα φορολογικό πόθεν έσχες. Να ελεγχθούν όλες οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, σε τράπεζες του εξωτερικού και να αντιστοιχηθούν με τι ο καθένας δήλωνε όλα αυτά τα χρόνια και πώς προκύπτει η ικανότητά του να έχει τεράστιες καταθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Για το κούρεμα του ελληνικού χρέους
Για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι «η αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομίας κινείται στη γκρίζα ζώνη της αντιπαράθεσης συμφερόντων του γαλλογερμανικού άξονα. Όσο ελκυστική και αν ακούγεται η περικοπή του χρέους, άλλο τόσο πρέπει να ανησυχούμε διότι ένα κούρεμα χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας σε ότι έχει σχέση με τα ασφαλιστικά ταμεία, με το τραπεζικό σύστημα, με την αντανάκλασή του στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα της αγοράς, τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά αρνητικά. Το ζητούμενο είναι η ευρωπαϊκή πολιτική που είναι απούσα σε ότι αφορά την ουσιαστική πολιτική ενότητα της Ευρώπης και της οφειλόμενης κοινοτικής αλληλεγγύης, αλλά και με ότι έχει σχέση με τις ανεπάρκειες, τα ελλείμματα και το αδιέξοδο περιεχόμενο της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση».
Για το ενδεχόμενο κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων
Για το ενδεχόμενο κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων πρόσθεσε ότι «ενδεχόμενη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων θα οδηγήσει στην πλήρη διάλυση και των ελάχιστων πια δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θα σημάνει εξαθλίωση των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας και περαιτέρω πλήγμα του κοινωνικού ιστού.
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι δικαίωμα και πρόβλεψη από το Σύνταγμα και καμία Βουλή, με όποια πλειοψηφία, δεν μπορεί να καταργεί συλλογικές συμβάσεις».
Να φορολογηθεί η Εκκλησία και η ακίνητη περιουσία της
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εκκλησιαστική περιουσία τάχθηκε υπέρ της φορολόγησής του. «Η εκκλησιαστική περιουσία πρέπει να φορολογηθεί. Η Εκκλησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, μετά το δημόσιο. Ζητάμε να φορολογηθούν οι δραστηριότητες της Εκκλησίες εκτός φυσικά τις δραστηριότητες εκείνες, οι οποίες έχουν κοινωνικό όφελος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.
Σημαντικές διαφορές μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς
Για τη σημαντική συγκυρία, αλλά και ευκαιρία που χάθηκε, οι δυνάμεις της Αριστεράς να παίξουν ενωμένες πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις ρωτήθηκε ο κ. Κουβέλης. Απαντώντας τόνισε ότι «αθροιζόμενες οι δυνάμεις της Αριστεράς δεν δίνουν το απαιτούμενο άθροισμα. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές και αντίπαλες θέσεις. Εμείς μιλάμε για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και οι άλλοι μιλάνε για έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ. Κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθρια εξέλιξη. Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για μια ενωμένη Αριστερά. Δεν υπάρχει κοινός τόπος με δεδομένες τις μεγάλες διαφορές» σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Επίσκεψη στο Δήμο Μαρώνειας – Σαπών
Τον πρόεδρο της Δ.Α. υποδέχθηκε ο δήμαρχος κ. Ηλίας Ιωαννάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, οι αντιδήμαρχοι κ. Ορχάν Μουσταφά, κ. Μαρίνος Πασλίδης και κ. Τοπάλ Αλή Μεμέτ και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θώδης Σεραφείμ.
Ο κ. Κουβέλης ενημερώθηκε για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο δήμος Μαρώνειας – Σαπών ενώ έγινε εκτενής αναφορά από τον δήμαρχο για τα πλεονεκτήματα της περιοχής, η οποία αναζητά συμμάχους για την ολοκλήρωση των οραμάτων της δημοτικής αρχής και αυτό κάνει σε κάθε περίπτωση επίσκεψης προέδρων και στελεχών των κομμάτων που επισκέπτονται τον δήμο.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς σε δηλώσεις του επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης των προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ ώστε να δοθεί διέξοδος στα έργα υποδομής που λιμνάζουν και να υπάρξει μείωση της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας στην περιοχή. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει φροντίδα ώστε να δρομολογηθούν και να χρηματοδοτηθούν μελέτες οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για ένταξη κι άλλων έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Άκουσα τον δήμαρχο και τα στελέχη της δημοτικής αρχής για πολύ ώρα γιατί αν δεν έχει κανείς χρόνο να ακούει δεν μπορεί να προωθήσει τις σωστές πολιτικές» υπογράμμισε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.Ο κ. Ιωαννάκης για άλλη μια φορά επεσήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός της επίσκεψης και του κ. Κουβέλη στον δήμο Μαρώνειας – Σαπών, ελπίζοντας στην βοήθειά του για την προώθηση των οξυμένων προβλημάτων της περιοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα στο Κοινοβούλιο.