Είναι άραγε αλήθεια;
Αν δεν πρόκειται για μια νέα επικοινωνιακή προσπάθεια προκειμένου να επηρεαστεί η κοινή γνώμη και να μην ασχολείται με τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων θα λέγαμε ότι είναι μια καλή ιδέα που βγήκε από το υπουργείο δικαιοσύνης για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα ασχολείται με τις πράξεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων.
Μήπως στα τόσα χρόνια που βασίλευε η διαφθορά στο δημόσιο δεν υπήρχαν οι σχετικοί νόμοι που ασχολούνταν με όλες τις παράνομες δραστηριότητες όλων των πολιτικών προσώπων και των υπηρεσιακών αξιωματούχων και παραγόντων;
Σε πόσες από τις περιπτώσεις που αποκαλύφθηκαν σκάνδαλα βουλευτών, υπουργών, γραμματέων έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης;
Πόσες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης δεν ανέλαβε να διερευνήσει η βουλή με τις επιτροπές που συγκρότησε κατά καιρούς και ποιο ηταν το αποτέλεσμα των εξεταστικών επιτρόπων;
Μήπως μέχρι τώρα δεν ασχολήθηκε η δικαιοσύνη με τις παραβατικές δραστηριότητες κορυφαίων υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίες τελικά μπήκαν στο αρχείο;
Εάν λοιπόν δεν είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι μόνο και μόνο για να επηρεαστεί ο αγανακτισμένος πολίτης από την κατάντια της πολιτικής ζωής να περιμένουμε ότι κάτι καλό θα βγει και για την εξυγίανση του χώρου της δικαιοσύνης.
Αναφερόμαστε βέβαια και στην κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της αφού παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του προέδρου της δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και κορυφαίων πολιτικών παραγόντων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμπέδωση διαφάνειας στο δημόσιο πολλοί παράγοντες της δικαιοσύνης δεν φαίνονται συνεπείς προς το πνεύμα των καιρών και τον όρκο που έδωσαν για την αμερόληπτη δικαιοσύνη.
Δεν είναι άσχετη η γνωστή φράση που λέει ότι «αν σε αδικήσει ο κατής σε ποιον άραγε να παραπονεθείς;»
Κόρακας κοράκου μάτι βγάζει;
Ο θυμόσοφος λαός μας πάντοτε έβγαζε παρόμοιες φράσεις για να δείξει την απόλυτη συμπαράσταση ανθρώπων της ίδιας επαγγελματικής αλλά και επιστημονικής κατηγορίας.
Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άσχετο με το πιο πάνω σχόλιο σχετικά με την τακτική πολλών δικαστών να δικαιολογούν «παράξενες» δικαστικές πλάνες συναδέλφων τους.
Πως είναι δυνατόν κάποιοι δικαστές που δεν σέβονται το αντικείμενο τους να δικάζουν με διάθεση μεροληψίας ευνοώντας και οδηγώντας στην ατιμωρησία παραβατικές πράξεις που πολλές φορές φτάνουν στο σημείο να χαρακτηριστούν άπατες που διώκονται σα κακουργήματα;
Εξέταση αποδεικτικών στοιχείων με παράξενο τρόπο ώστε να οδηγηθεί το αποτέλεσμα των ερευνών σε αθωωτική απόφαση ενώ όταν κάποιος αντίδικος διαμαρτυρηθεί και προσφύγει σε ανώτερα δικαστικά κλιμάκια πάντοτε εφευρίσκονται δικονομικά παραθυράκια για να οδηγηθεί η υπόθεση οριστικά στο αρχείο.
Πως μπορεί να δικαιολογηθεί ότι για μια υπόθεση που ασχολήθηκε το συμβούλιο εφετών Θράκης μεθοδεύτηκε με τέτοιο τρόπο η εξέταση ώστε δυο χρόνια μετά την έκδοση του βουλεύματος δεν βγήκε ακόμη αποτέλεσμα για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν στην καταγγελία;
Η παράξενη αυτή καθυστέρηση μάλλον πρόκειται να αποφέρει ένα απαλλακτικό πόρισμα γιατί όλοι με τη συναδελφική αλληλεγγύη που τους χαρακτηρίζει δεν μπαίνει ο ένας απέναντι στον άλλον.
Φοροκυνηγητό
Καλή η προσπάθεια του υπουργού οικονομικών να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των μεγάλων οφειλετών του δημοσίου αφού μπορεί να βρεθεί η κατάλληλη λύση για την είσπραξη φορολογικών εσόδων.
Καλή επίσης η ανάθεση των ελέγχων σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές αφού αυτοί εξυπηρετώντας πρώτα απ’ όλα τη δική τους αμοιβή θα φανούν ικανότεροι από τους φορολογικούς υπαλλήλους στην διαπίστωση των παρανομιών.
Βέβαια η διάθεση του υπουργού οικονομικών να αναθέσει την έρευνα σε εξωυπηρεσιακούς παράγοντες έχει να κάνει με την ανικανότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την ανικανότητα πολλών φορολογικών υπαλλήλων αλλά και την διάθεση πολλών να συνδιαλέγονται με τους φορολογουμένους.
Αυτό δικαιολογείται από τις δηλώσεις πολιτικών και επιθεωρητών που μιλούν για αδιαφάνεια στις τάξεις των οικονομικών υπηρεσιών.
Θα πρέπει όμως ο υπουργός οικονομικών να ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα και για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι επίορκοι ή ανίκανοι φορολογικοί υπάλληλοι αυθαιρέτησαν είτε από σκοπιμότητες είτε από μειωμένη υπηρεσιακή αντίληψη και προχώρησαν σε πράξεις πέρα από κάθε έννοια δικαίου καταστρέφοντας υπολήψεις.
Τι θα γίνει με όλους αυτούς που ενεργούν στο όνομα τάχα του κράτους και καταστρέφουν οικονομικά ανθρώπους που δεν έχουν καμία ευθύνη;
Δημοσιογράφοι «εν υπηρεσία»
Ασφαλώς ο κ. Αγγελίδης, πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητήριου Ροδόπης δεν χρειάζεται τη δική μας στήριξη και συμπάθεια για την επίθεση που δέχτηκε από τους «εν υπηρεσία ευρισκόμενους» δημοσιογράφους τηλεοπτικού καναλιού γειτονικής πόλης.
Τόλμησε ο κ. Αγγελίδης να εκφράσει την άποψη του για την εξόρυξη του χρυσού λέγοντας ότι η άποψη αυτή είναι αποτέλεσμα των διεργασιών στην κοινωνία της Ροδόπης κι αμέσως δέχτηκε την απροκάλυπτη επίθεση από τους δημοσιογράφους που υποτίθεται ότι θα έπρεπε τουλάχιστον αντικειμενικοί.
Ο πρόεδρος έλεγε την άποψη του όμως οι δημοσιογράφοι προώθησαν την άποψη της εταιρείας χρυσού και δεν είναι άσχετο με τη συμπεριφορά τους αυτό που ακούγεται καθημερινά ότι δηλαδή πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία για την προώθηση ανάλογων πρωτοβουλιών.
Πιστεύουμε ότι οι μέρες είναι πονηρές και επικίνδυνες κι ότι πρέπει ο πολίτες να είναι συνεχώς σε επιφυλακή γιατί οι εταιρείες χρυσού θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών τους.
Διαχρονική αξία
Οφείλουμε να συγχαρούμε για ακόμη μια φορά το συντοπίτη μας Νίκο Παπαθανασίου για την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΤΕΕ Θράκης.
Η προηγούμενη θητεία του στο πόστο αυτό και ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας του δημιούργησαν προϋποθέσεις για την εμπέδωση της νομιμότητας στην πόλη της Κομοτηνής.
Οι προτάσεις του και οι οδηγίες για θέματα που αφορούν τον κλάδο των μηχανικών πολλές φορές των έφεραν σε σύγκρουση με τα κατεστημένα πολιτικά και αλλά συμφέροντα.
Του ευχόμαστε καλό κουράγιο…