Πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και να λάβουμε σκληρότερα μέτρα, ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση, τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις επαφές που είχε στην Ουάσινγκτον κατά την ετήσια συνοδο του ΔΝΤ.
Στην αρχή της συνέντευξης ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ρευστό διεθνές κλίμα, που, όπως επισήμανε, διαμορφώνει ένα «πλαίσιο μη παραγωγικό για τις δικές μας προτεραιότητες»
«Πρέπει να κάνουμε μια υπερπροσπάθεια, ώστε να εκπληρώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να περιορίσουμε δραστικά το πρωτογενές έλλειμμά μας το 2011, να πάρουμε τα πρόσθετα μέτρα του προϋπολογισμού του 2012, το 2012 να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έτσι ώστε να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε έναν ενάρετο κύκλο», τόνισε.
«Στόχος μας είναι τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί πριν το τέλος Οκτωβρίου. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε όλα αυτά ψηφισμένα αρκετά πριν την έναρξη του νέου οικονομικού έτους. Είναι δική μας ζωτική ανάγκη, αυτά να είναι ψηφισμένα ει δυνατόν πριν το Νοέμβριο», επισήμανε.
Το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα, δηλαδή το νέο μισθολόγιο, τις περικοπές στις δαπάνες μισθοδοσίας του Δημοσίου, την εργασιακή εφεδρεία και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Μέσα στο ίδιο διάστημα αναμένεται να έχουν κατατεθεί το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και όπως έχει προαναγγελθεί η εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού.
Έχουμε επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος κατά 10% σε δύο χρόνια, είπε, καθώς το 2009 το έλλειμμα είχε ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε ένα φαύλο κύκλο, καθώς οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής ήταν υψηλοί και η ύφεση της οικονομίας μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δημαγωγικές. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα έκθετη, δημιουργούμε στο εξωτερικό καχυποψία, λόγω της έλλειψης συναίνεσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η δόση και η επιστροφή της τρόικας
Αναφερόμενος στην 6η δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι η εκταμίευση της «θα γίνει και θα γίνει εγκαίρως», εντός του Οκτωβρίου, καθώς «η τρόικα γνωρίζει τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας» και υπάρχει μία σειρά συνεδριάσεων του Eurigroup μέσα στο μήνα.
«Το θέμα δεν είναι μία δόση, αλλά να εφαρμοστεί όλη η δέσμη των μέτρων που αποφασίστηκαν», τόνισε.
Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, είπε.
Ερωτηθείς για τα σενάρια χρεοκοπίας, επανέλαβε ότι είναι επιβλαβή, «καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μεμονωμένο και επισφαλές».
«Τα σενάρια χρεοκοπίας κάνουν ζημιά στον Έλληνα πολίτη και στη χώρα», είπε και τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη.
Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο αλλαγών στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και διέψευσε εκ νέου τα σχετικά σενάρια.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην επιστολή προς το ΔΝΤ, λέγοντας ότι θα είναι διπλή, δηλαδή θα αποτελείται από μία επιστολή του πρωθυπουργού με πολιτικές δεσμεύσεις και μία δικιά του με το περιεχόμενο των μέτρων.
Οι επιστολές θα αποσταλούν εντός της ημέρας, όχι μόνο στο Ταμείο, αλλά και στην ΕΕ και την ΕΚΤ.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν την εκταμίευση της δόσης, προσέθεσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα απαντήσει στη Βουλή επικαλούμενος τον «υψηλό τόνο» της δημοσιογράφου που του απηύθυνε την ερώτηση.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για το ειδικό τέλος ακινήτων, λέγοντας ότι είναι ένα «ασφάλιστρο κινδύνου» για το πρόγραμμα προσαρμογής.
Η αξία των ακινήτων στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 1 τρισ. ευρώ και, όπως είπε, σε αυτό το ποσό υπάρχει μεγάλη παραοικονομία και φοροδιαφυγή.
«Εάν απ’ αυτή την αξία φορολογούσαμε 10% θα αντλούσαμε 100 δισ. ευρώ», δήλωσε.
Αναδρομική η μείωση του αφορολόγητου
Σε ό,τι αφορά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, ο υπουργός ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί αναδρομικά από το 2011.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε, σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο και τη μείωσή του στα 5.000 ευρώ, ότι θα υπάρξουν προσαρμογές και για άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως είναι οι πολύτεκνοι, οι νέο έως 30 ετών και όσοι είναι άνω των 65 ετών.
Η μείωση του αφορολογήτου δεν θα συνοδευτεί και από μείωση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι.
Αντιθέτως, όπως είπε ο υπουργός, θα αυξηθεί ο αριθμός των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι πολίτες, πάνω από το όριο του 25% επί του εισοδήματος που ισχύει σήμερα.
Για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ο υπουργόις ανέφερε πως το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτωβριο του 2012, ενώ από φέτος θα ξεκινήσει η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την κατανάλωση σε διάφορους νομούς της χώρας και οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.
Οι αλλαγές τόσο στο αφορολόγητο, όσο και στις αποδείξεις, θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα.
Εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο
Στη συνέχεια, ο υπουργός μίλησε και για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, λέγοντας ότι δεν θα πλήξει το 80% των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με το νέο μισθολόγιο θα υπάρχει μία αύξηση στους κατώτερους μισθούς, ενώ εκτίμησε ότι η μισθολογική δαπάνη θα μειωθεί κατά 20%.
Σχετικά με την εφεδρεία, είπε ότι δεν ότι δεν κατανοεί πως από τους 900.000 υπαλλήλους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν πλεονάζει το 3% του προσωπικού.
«Όλα θα γίνουν με απόλυτα διαφανή τρόπο, ο δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται έντιμα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», διεμήνυσε.
Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε και για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και είπε ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για το ποσοστό συμμετοχής.