Με την παραδοχή ότι οι μέσες αποδοχές των υπαλλήλων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ανέρχονται σε 2.500 ευρώ έχει σχεδιασθεί το πρόγραμμα για την εργασιακή εφεδρεία.
Παρέχοντας διευκρινίσεις για το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ότι η κυβέρνηση υπολογίζει ότι για κάθε εργαζόμενο που θα μπει στην εφεδρεία και θα αμείβεται με το 60% του μισθού του θα εξοικονομούνται 1.000 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.
Ωστόσο, για να προκύψει η εξοικονόμηση των 1.000 ευρώ η κυβέρνηση εκκινεί από την παραδοχή πως ο μέσος μισθός στους φορείς που υπάγονται στην εφεδρεία είναι 2.500 ευρώ.
Ο κ. Πλασκοβίτης απεκάλυψε πως η εφεδρεία θα επεκταθεί σε ευρύτερο αριθμό φορέων που αθροιστικά απασχολούν 200.000 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τον ίδιο για να υπάρξει καθεστώς εφεδρείας στους ΟΤΑ χρειάζεται νέα διάταξη νόμου από το υπουργείο Εσωτερικών. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα τεθούν συνολικά 20.000 εργαζόμενοι, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Για τα παράδοξα που σημειώθηκαν αναφορικά με τους 151 φορείς που περιλήφθηκαν στην λίστα του υπουργείου για την εργασιακή εφεδρεία, τόνισε πως οι εν λόγω φορείς επιλέχθηκαν βάση καταλόγων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που ανανεώνονται ανά τρία χρόνια.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αν οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις αυτές θεωρούν ότι κακώς βρίσκονται στον κατάλογο, θα πρέπει να στείλουν το αίτημά τους στο υπουργείο και αν κριθεί ότι έχουν δίκιο, τότε σε αυτές δε θα ισχύσει το καθεστώς της εφεδρείας. «Δεν υπάρχει λόγος να καταφύγουν στα δικαστήρια, ζούμε σε μια δημοκρατική πολιτεία που γίνεται για τα πάντα διάλογος», τόνισε.