Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος την Τετάρτη, ενώ το φως της δημοσιότητας είδε και η έκθεση του νεοσυσταθέντος γραφείου παρακολούθησης του προϋπολογισμού, που μιλά για ανεξέλεγκτη δυναμική χρέους και έλλειμμα εκτός στόχου.
Ενδεικτική της δυσκολίας της κατάστασης για την οικονομία είναι ότι αύριο (Πέμπτη) οι δύο πλευρές θα συναντηθούν εκ νέου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα είναι ανοιχτή σε συζήτηση για μικρή αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα το 2011, αλλά μόνο στο βαθμό που δικαιολογείται από τη βαθύτερη της αναμενόμενης ύφεση.
Παράλληλα, όμως, φέρονται να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για περαιτέρω και δραστικές περικοπές δαπανών και επίσπευση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων (όπως είναι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, η κατάργηση φορέων του δημοσίου, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, κτλ).
Ζητούν μάλιστα την επέκταση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, όχι μόνο στο στενό δημόσιο τομέα, αλλά και στις ΔΕΚΟ, ενώ απαιτούν δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και με απολύσεις.
Ακόμη μετ’ επιτάσεως ζητούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων των οφειλών προς το Δημόσιο.
Ζήτημα που θέτουν και εκφράζουν δυσφορία για τον τρόπο που το έχει μέχρι τώρα χειριστεί η κυβέρνηση, είναι και αυτό των αποκρατικοποιήσεων, απαιτώντας την προώθησή τους.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχονται μεν το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η δραματική κατάσταση στις αγορές δυσκολεύει την πώληση μεριδίων εισηγμένων εταιρειών, αλλά συζητά επανακαθορισμό μόνο του προγράμματος και όχι των ποσοτικών στόχων.
«Η ύφεση είναι βαθύτερη από αυτή που είχε υπολογίσει η ίδια η τρόικα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοσταθμό.
«Αυτή τη στιγμή συζητάμε με την τρόικα, εκτιμούμε από κοινού τα μακροοικονομικά δεδομένα, δηλαδή το υψηλότερο μέγεθος της ύφεσης» διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος.
«Εμείς μένουμε πιστοί στους στόχους» δηλώνει ο κ. Βενιζέλος. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων απάντησε ότι δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.
«Τα μέτρα είναι τα ψηφισμένα και ισχύοντα και αυτά που έχουν τη μεγάλη σημασία και που κάνουν τη διαφορά και διεθνώς είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Στο σκέλος των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει την πλήρη απόδοση έως το τέλος του έτους των έκτακτων φορολογικών μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο, εκτιμώντας ότι θα μειώσουν τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού. Ακόμη αναμένει να αποδώσουν τα μέτρα για την μείωση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ούτε η τρόικα ζητά νέα μέτρα και κυρίως φορολογικά αποδεχόμενη ότι κάτι τέτοιο θα βάθαινε ακόμη περισσότερο την ύφεση.
Αντιθέτως φέρονται να επικροτούν και να προωθούν τη λήψη μέτρων για ανάσχεση της ύφεσης και στήριξη της ανάπτυξης.