Επί τάπητος τέθηκαν την Τετάρτη οι παράμετροι του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο σε ευρεία σύσκεψη των Ευ.Βενιζέλου και Δ.Ρέππα. Παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν οι τελικές ανακοινώσεις, από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι θα δοθεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά, ώστε να καλυφθούν οι αποκλίσεις που θα προκύψουν από την καταργηση επιδομάτων.
«Στόχος νέου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η «προσωπική διαφορά» θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως τα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ, τα οποία λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί πλαφόν σε αυτά τα επιδόματα, θα «παγώσουν» οι αυξήσεις τους και, παράλληλα, σταδιακά θα μειώνονται.
Για δε τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο δεν πρόκειται να υπάρξει «προσωπική διαφορά».
Την εξέλιξη αποκάλυψε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος των εργαζομένων στις ΔΟΥ, εξηγώντας πως η συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει η προσωπική διαφορά να δίνεται και σε άλλους δημοσίους υπαλλήλους, όχι μόνον όσους υπηρετούν στο συγκεκριμένο υπουργείο.
Ο Γιάννης Δρίβας προσθεσε μαλιστα ότι οι μισθολογικές ανισότητες ανάλογα με το φορέα όπου εργάζεται κάθε υπάλληλος θα παραμείνουν, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου.
Πιέσεις Σγουρού
Από την άλλη πλευρά, πιέσεις προς την κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής του νέου μισθολογίου ασκεί, εκτός των άλλων, και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι επικρατεί «μισθολογικό χάος» στις υπηρεσίες των περιφερειών της χώρας. Ο κ. Σγουρός, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδας, σε επιστολή του προς τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Δ. Ρέππα, επισημαίνει τα εξής:
«Μετά την εφαρμογή του ‘Καλλικράτη’ και την υλοποίηση των προβλεπόμενων μετατάξεων προσωπικού, εξακολουθεί να υφίσταται το φαινόμενο μισθολογικών διαφορών μεταξύ υπαλλήλων ομοίων προσόντων και καθηκόντων που υπηρετούν στον ίδιο οργανισμό, καθώς επίσης μεταξύ αυτών και συναδέλφων τους άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου. Για την άρση των δικαιολογημένων παραπόνων, θεωρούμε απαραίτητη την κατάρτιση και εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου το συντομότερο δυνατό».