Μια μοναδική ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουμε πόσο γοητευτικά πάλει την καρδιά μας το αεράκι της ποίησης και της μουσικής της Μεσογείου.
Ο μοναδικός ερμηνευτής Λάκης Χαλκιάς που έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους συνθέτες της χώρας μας, επιλέγει και παρουσιάζει μικρά αριστουργήματα σε στίχους των μεγάλων μας ποιητών Οδυσσέα Ελύτη και Νίκου Γκάτσου που μελοποίησαν ο Μάνος Χατζηδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Δήμος Μούτσης, Μιχάλης Τρανουδάκης, Δημήτρης Λάγιος κ.α.
Ο ποιητής του «Άξιον Εστί» που χάρισε στην χώρα μας το βραβείο Νόμπελ ποίησης και ο ιδιαίτερος ποιητής της «Αμοργού», χάρισαν στην ελληνική δισκογραφία τα πιο ακριβά της μαργαριτάρια, τους στίχους τους που έγιναν τραγούδια του λαού και τον συντροφεύουν σε κάθε στιγμή της ζωής του.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Λάκης Χαλκιάς που συνεχώς ψάχνει την ελληνική μουσική και έχει κάνει μελέτες για την διαδρομή της από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, επέλεξε να παρουσιάσει αυτό το αφιέρωμα στους δύο μεγάλους ποιητές μας. Ο ερμηνευτής, γόνος μεγάλης μουσικής οικογένειας από την Ήπειρο ο ίδιος ξεκίνησε την καλλιτεχνική του διαδρομή από παιδί και έχει πολυάριθμες εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο. Έχει ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία τραγούδια των Μ. Θεοδωράκη, Γ. Παπαϊωάννου, Α. Καλδάρα, Θ. Δερβενιώτη, Κ. Βίρβου, Λ. Κηλαϊδόνη, Χ. Νικολόπουλου, Πυθαγόρα, Γ. Σκούρτη, Μ. Ελευθερίου, Ν. Κατσαρού, Λ. Κορακάκη κ.α. Βασικός ερμηνευτής πολλών κύκλων τραγουδιών του Γιάννη Μαρκόπουλου. Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής.
Μια συναυλία ύμνος στην ελληνική ποίηση και μουσική.
Ήταν κάποτε δυο φίλοι: Η γνωριμία των δύο σπουδαίων μας ποιητών, του Ελύτη και του Γκάτσου, έγινε τον Οκτώβριο του 1936. Τίποτα, για πάνω από 50 χρόνια, δε στάθηκε αρκετό για να διαταράξει αυτή τη σχέση, παρόλο που όλη αυτή η περίοδος για τον ελληνικό χώρο υπήρξε ιδιαίτερα ασταθής και ταραγμένη (κατοχή, εμφύλιος, δικτατορία). Ανακαλύπτουν στην αρχή της γνωριμίας τους ότι αγαπούν τους ίδιους συγγραφείς, ότι διαβάζουν τα ίδια ποιήματα, ότι βλέπουν γενικότερα με τον ίδιο τρόπο τη ζωή που ανοίγεται μπροστά τους.
Μαζί καθιέρωσαν ως τόπο συνάντησης τους το 1938 το ιστορικό φιλολογικό “καφενείο” του Λουμίδη στο οποίο οι αδιάκοπες συζητήσεις και συναντήσεις τους τα χρόνια της Κατοχής, έμειναν ιστορικές. Από εκεί πέρασαν σχεδόν όλοι οι σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι του νεώτερου νεοελληνικού πολιτισμού. «Με τον Νίκο Γκάτσο συνδέθηκα και συμπορεύτηκα, επειδή κι εκείνος, πίσω από τα χαμόγελα και τις μελωδίες, είχε ακούσει τη φωνή που κηρύττει και στις παραμονές του θανάτου και πάνω από τις καταιγίδες» σημείωνε ο Ελύτης.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ορχήστρα Εγχόρδων Θράκης
ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ
Λάκης Χαλκιάς
Ιωάννα Αλεξανδρή
Δημήτρης Κυριακάκης
10 ευρώ γενική είσοδος
ΘΕΑΤΡΟ ΧΕΛΙΔΟΝΟΠΕΤΡΑΣ – ΜΑΡΩΝΕΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011, ΩΡΑ: 9.00 Μ.Μ.