Δημοπρασίες
Πριν δύο χρόνια μας καταγγέλθηκε ότι σε έργο το οποίο δημοπρατήθηκε από τη Νομαρχιακή Υπηρεσία κάποιοι επιχειρούσαν την αφαίρεση τεράστιων ποσοτήτων αμμοχάλικων χωρίς βέβαια να αποδίδεται το ανάλογο τέλος στην Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου. Καταγγείλαμε το συγκεκριμένο γεγονός και ξεκίνησε μια έρευνα από τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές το αποτέλεσμα των οποίων ηταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό.
Απεδείχθη ότι από την αρχή όλα είχαν μια σκοπιμότητα ώστε να δοθεί η δυνατότητα κάποιοι να ωφεληθούν με τεράστια ποσά. Λανθασμένες επιλογές, λανθασμένες δημοπρασίες, πλημμελής εκτέλεση του έργου με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάσει καταρχήν 660.000 ευρώ από την δημοπρασία και αδιευκρίνιστα μεγάλο ποσό από τα κλεμμένα υλικά. Η πρόταση των επιθεωρητών για τους εμπλεκόμενους δημόσιους υπαλλήλους και κάποιους αιρετούς άρχοντες ηταν καταπέλτης για τους εμπλεκόμενους αφού τελείωσε πλέον και η ανακριτική διαδικασία και σύμφωνα με πληροφορίες από το αρμόδιο γραφείο του ανακριτή ετοιμάζεται το σχετικό βούλευμα παραπομπής στη δικαιοσύνη με το αδίκημα της απάτης.
Πληροφορηθήκαμε τώρα λοιπόν ότι η Κτηματική Εταιρεία πραγματοποιεί δημοπρασία για τα εναπομείναντα υλικά η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 800.000 ευρώ.
Αυτή είναι μια περίπτωση απ’ τις πολλές που δείχνει πως όταν ο πολίτης ευαισθητοποιείται για τα δημόσια πράγματα και αναγκάζει τις υπηρεσίες να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους υπάρχει πάντα αποτέλεσμα.
ΕΑΣ και αγρότες
Μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπιζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ συνεχίζει με όσες δυνάμεις έμειναν να προσπαθεί για τη διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών. Η τελευταία ενέργεια του διοικητικού συμβουλίου να παρέμβει στην αγορά των σιτηρών θεωρείται μια κίνηση που δημιούργησε εντυπώσεις. Στην αρχική τιμή των εμπόρων το συμβούλιο έκανε κόντρα και ανακοίνωσε τιμή αγοράς 23 λεπτά αναγκάζοντας και τους ιδιώτες να ακολουθήσουν προσφέροντας την ίδια τιμή.
Οι αγρότες άσχετα με τις επιφυλάξεις που δίκαια διατηρούν από τις προηγούμενες λανθασμένες επιλογές της ένωσης και το υπερβολικό χρέος θα πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στη συνεταιριστική τους οργάνωση και να προτιμούν τις υπηρεσίες της γιατί μια δυνατή ένωση είναι σίγουρο ότι θα διασφαλίζει την παραγωγή τους. Χρειάζεται όμως έλεγχος και γιατί όχι καλόπιστη κριτική για να μην επαναληφτούν τα δεινά του παρελθόντος.
Έλεγχος σε όλα τα επίπεδα
Τη φορολόγηση όλων των δημόσιων λειτουργών που από το 1974 και μετά, κατείχαν ανώτατες θέσεις και αποκόμισαν υπεραξία από το αναπτυξιακό «μπουμ» της χώρας, πρότεινε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας σε γνωστό πανελλήνιας εμβέλειας ραδιοφωνικό σταθμό.
«Μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και ενόψει του νέου φορολογικού νόμου η κυβέρνηση έχει ηθική και ιστορική υποχρέωση να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε κάθαρση». Όπως ανέφερε, «όσοι από το 1974 και μετά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετείχαν και ευνοήθηκαν από το αναπτυξιακό “μπουμ” πρέπει να υποστούν μια βαριά έκτακτη φορολόγηση της υπεραξίας που αποκόμισαν μέσω κινητών και ακίνητων αξιών».
Σύμφωνα με τον Γ. Ραγκούση, τη συγκεκριμένη φορολόγηση θα πρέπει να υποστούν όλοι όσοι από το 1974 έχουν χρηματίσει υπουργοί, βουλευτές, αξιωματούχοι, διευθυντές εφοριών, πολεοδομιών, του Εθνικού Συστήματος Υγείας και γενικά όσοι κατείχαν θέσεις ευθύνης.
«Τέτοιες προτάσεις έχουν συζητηθεί, μπορούν να εμπλουτιστούν και ενόψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για να αποκατασταθεί το στοιχείο της έλλειψης εμπιστοσύνης. Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να πείσουμε τον λαό ότι κατανέμουμε τις θυσίες και τα βάρη με δίκαιο τρόπο», είπε ο υπουργός και εμείς συμφωνούμε απόλυτα.
Άδικες θυσίες
Πέρασαν δώδεκα μήνες από τη ψήφιση του πρώτου μνημονίου με το οποίο μπήκε η θηλεία στο λαιμό μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων κοινωνικών ομάδων. Μας έλεγαν ότι τα μέτρα είναι αναπόφευκτα για να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία κι ότι είναι απαραίτητα για τη μείωση του χρέους. Όμως ήρθε η στιγμή που όλα όσα έγιναν τον προηγούμενο χρόνο ηταν μια φούσκα προκειμένου να επηρεαστεί ψυχολογικά ο κάθε πολίτης και να αποδεχτεί με μεγαλύτερη ευκολία τα μέτρα πιστεύοντας ότι όλα γίνονται για τη σωτηρία της πατρίδας και για ένα καλύτερο μέλλον.
Απεδείχθη ποσο μεγάλο ψέμα ηταν οι δηλώσεις των αρμόδιων και πόση μεγάλη αδικία ηταν για τους μη έχοντες η περικοπή μισθών και συντάξεων, ενώ όσοι στο διάστημα της μεταπολίτευσης θησαύρισαν βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Η φορολογία δεν χτυπήθηκε, ο παρασιτισμός ζει και βασιλεύει, το παραεμπόριο καλά κρατεί, οι μίζες και τα λαδώματα είναι σε ημερήσια διάταξη αλλά ο κακόμοιρος δημόσιος υπάλληλος και συνταξιούχος δεν μπορούν να ξεφύγουν από την τσιμπίδα του ανάλγητου κράτους.
Τώρα ετοιμάζεται νέο μνημόνιο, αυτή τη φορά το ονομάζουν μεσοπρόθεσμο που θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους ενώ ακόμη μια φορά αφήνει χωρίς έλεγχο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ο λαός αγανακτεί, η κυβέρνηση πιέζει, οι βουλευτές που καλούνται να ψηφίσουν μιλούν για κομματική συνείδηση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τη σειρά τους απειλούν ότι θα προκαλέσουν την πτώχευση της Ελλάδας με μοναδικό σκοπό να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και να συνεχίσει η Ελλάδα να πληρώνει τόκους στους τοκογλύφους των διαφορών δανειστών.
Η ρεμούλα δεν σταμάτησε
Παρόλο που πέρασαν έξι μήνες από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» κάποιοι επιτήδειοι υπάλληλοι κρατούν στο συρτάρι τους συμβάσεις ανύπαρκτων έργων τις οποίες θα υπογράψουν σε κατάλληλο χρόνο οι «συνήθεις ύποπτοι». Για να είναι πιο πιστευτή η εκτέλεση έργου κρατούν ανοιχτό ακόμη το πρωτόκολλο αλληλογραφίας των Υπηρεσιών.
Η τελευταία υπογραφή σύμβασης για έργο, ύψους 12.000 ευρώ, που κανείς δεν ξέρει αν εκτελέστηκε και ποιος βεβαίωσε ήταν υλοποίηση συμφωνίας ή κάτι άλλο;
Ένα πρόχειρο επικοινωνιακό παιχνίδι
Ήταν μια έξυπνη ιδέα του αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση των δυνατοτήτων της περιφέρειας στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να ενημερωθεί το τουρκικό κοινό για διακοπές στην περιφέρεια μας. Η έξυπνη ιδέα όμως δεν προσφέρει αποτελέσματα εάν δεν συνοδεύεται από έξυπνο προγραμματισμό και αξιόλογες πρωτοβουλίες. Επιχείρησαν λοιπόν μια προβολή η οποία όμως δεν ειχε να επιδείξει τίποτα από εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια επιτυχημένη τουριστική καμπάνια.
Βέβαια βρήκαν κάποιοι ευκαιρία να δείξουν τα νέα τους καθήκοντα και τους αντιπεριφερειάρχες να προσπαθήσουν να δείξουν ότι έχουν όραμα και φαντασία. Απεδείχθη ότι ηταν μια αποτυχημένη εκδήλωση(άσχετα με το πώς ξεκίνησε, άσχετα με τις επιθυμίες των σχεδιαστών της), αφού δεν ίδρωσε το αυτί κανενός υπευθύνου της τουρκικής πολιτικής ώστε να προβάλει σαν ένα σημαντικό γεγονός την ελληνική προσπάθεια.
Πρόχειρο επικοινωνιακό παιχνίδι, ανοργάνωτη η έκθεση με μόνα εφόδια κάποιες φωτογραφίες τουριστικών τοποθεσιών, καμία ιδιαίτερη προβολή από τις χιλιάδες ομορφιές της ΑΜΘ.
Ποιος άραγε επικοινωνιακός σύμβουλος και ποιοι αδαείς αιρετοί σκεφτήκαν ότι το πλησίασμα του κόσμου στην πλέον πολυσύχναστη περιοχή της Κωνσταντινούπολης με το μοίρασμα φυλλαδίων από τους ιδίους ηταν ένας επιτυχημένος τρόπος για την επιτυχία της επικοινωνίας;
Απουσίαζαν χαρακτηριστικά τα ΜΜΕ της Τουρκίας, αυτά που θα μπορούσαν να προβάλλουν το γεγονός. Απουσίαζαν οι πλέον ικανοί και ευαίσθητοι Έλληνες πολίτες της Κωνσταντινούπολης που θα ηταν ζωντανοί διαφημιστές της περιοχής, απουσίαζε η μεθοδευμένη προσέλευση Τούρκων επισήμων και άλλων προσωπικοτήτων, απουσίαζε γενικά ο καλός προγραμματισμός.
Δεν ξέρουμε τελικά και θα το μάθουμε κάποτε πόσο στοίχισε η εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, όπως δεν μπορούμε να σκεφτούμε σήμερα ποια θα είναι τα αποτελέσματα της.
Πέρα απ’ αυτό όμως θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να σκεφτεί ότι πρέπει να καταργήσει απαγορευτικές διατάξεις για την είσοδο των Τούρκων στην Ελλάδα ώστε να είναι δυνατή η απόκτηση βίζας για την εύκολη άφιξη Τούρκων επισκεπτών. Πέρα επίσης απ’ αυτά θα πρέπει κάποιοι να σκεφτούν ότι πρέπει να αρχίσει η δημιουργία υποδομών ώστε να είναι δυνατή η περιοχή μας για τη φιλοξενία όσων επιθυμούν να έρθουν.
Ακύρωση μίσθωσης
Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και κάποιας ιδιωτικής εταιρείας σύμβαση μίσθωσης περιοχής για την εξόρυξη ζεόλιθου που είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται στις εργασίες εξόρυξης του χρυσού.
Η σύμβαση προέβλεπε ότι το δημόσιο θα είχε όφελος της τάξης του 8% από τα έσοδα της εξόρυξης ενώ από το ποσό αυτό το 4% θα πήγαινε στον τοπικό δήμο. Μετά τις αντιδράσεις πολιτών και συγκεκριμένων φορέων και μάλιστα οργανωμένων, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης ακύρωσε τη σύμβαση που είχε υπογράψει ο Γ. Γ Αποκέντρωσης κ. Σώκος.
Αν πρόκειται για μια ευαισθητοποίηση των αρμόδιων αρχών ώστε να μην καταστραφεί το περιβάλλον η ακύρωση είναι μια θετική πράξη, αν όμως είναι μια ακύρωση εξαιτίας μειωμένων οικονομικών αποτελεσμάτων θα πρέπει οι πολίτες και οι φορείς που αντέδρασαν αρχικά να είναι σε επιφυλακή για να μην τολμήσουν να επαναφέρουν τη σύμβαση με «καλύτερα» οικονομικά αποτελέσματα. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες.