Κανείς δεν θέλει την χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο επικεφαλής της ένωσης γερμανικών τραπεζών, εκφράζοντας τους φόβους που υπάρχουν για την μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και την αναταραχή που θα προκληθεί στις αγορές.
Σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο γενικός διευθυντής της Γερμανικής Ένωσης Ιδιωτικών Τραπεζών (BdB) Μίκαελ Κέμμερ, είπε ότι η συνολική έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι από 10 δισ. έως 20 δισ. ευρώ.
«Όλοι γνωρίζουν τις ευθύνες τους, όλοι γνωρίζουν ότι το ευρώ είναι πολύ, πολύ σημαντικό και ότι η Ελλάδα είναι πολύ, πολύ σημαντική για την Ευρωζώνη, συνεπώς είναι αναγκαίο, ξεκάθαρα, να εφαρμοστούν σταθεροποιητικά μέτρα», είπε.
Ο βαθμός στον οποίο οι τράπεζες θα συμμετάσχουν σε ένα νέο πακέτο στήριξης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες, σημείωσε και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.
Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD είπε ότι το «να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει δεν είναι μία καλή απόφαση», αναφερόμενος στον κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης χρέους σε άλλα κράτη Ευρωζώνης και την πιθανή αναταραχή που θα προκληθεί στις αγορές.
«Αυτό [η χρεοκοπία] δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, Βόλφγκανγκ Φραντς, είπε στον ίδιο σταθμό ότι η μία ελληνική χρεοκοπία θα έπληττε την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, μολονότι το μερίδιο των γερμανικών εξαγωγών στην Ελλάδα ειναι πολύ μικρό.
«Εάν υπάρξει αναταραχή στις αγορές, αυτό θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να καταστρέψει την ανάκαμψη», εκτίμησε.
Χωρίς τις επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία, προέβλεψε ότι εφέτος η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 3% περίπου.
Ζητούν εγγυήσεις
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής έκοδσης των Financial Times, οι γερμανικές τράπεζες και οι διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων δηλώνουν μέσω των δύο συνδέσμων τους, BdB και VOeB, ότι απαιτούν εγυυήσεις από το γερμανικό κράτος ώστε να συμμετάσχουν στο σχέδιο εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες επιθυμούν την κάλυψη των ομοσπονδιακών αρχών έναντι του κινδύνου να μην αποπληρωθούν στη λήξη τους ούτε τα νέα ομόλογα που θα λάβουν με βάση το σχέδιο.
Άλλωστε και οι δύο σύνδεσμοι επιμένουν στον εθελοντικό χαρακτήρα της ανταλλαγής διότι σε διαφορετική περίπτωση, τονίζουν, «θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές».
Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εγγυήσεις που ζητούν οι γερμανικές τράπεζες θα προσέφεραν υψηλότερη αξιολόγηση στα ελληνικά ομόλογα και θα αποτελούσαν εχέγγυο επιτυχίας του εγχειρήματος, καθώς θα συγκέντρωναν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Πρακτικά, αυτού του είδους η εγγύηση θα μπορούσε να δοθεί αν την έκδοση αναλάμβανε ένας ευρωπαϊκός οργανισμός, όπως ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF, τονίζουν οι αναλυτές, όμως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μέρος των προτάσεων των Ευρωπαίων ηγετών.
Άλλωστε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε την Δευτέρα να απορρίψει εν τη γενέσει της αυτή την ιδέα ,δηλώνοντας ότι «δεν χρειάζονται πρόσθετα κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτών, όλοι έχουν συμφέρον να συμμετέχουν ώστε να μην πτωχεύσει η Ελλάδα».