Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη διά του εκπροσώπου του Όλι Ρεν πως αναμένει ότι η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 12 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η Κομισιόν αναμένει πως η Ελλάδα θα πάρει τα χρήματα τον Ιούλιο, ο Αμαντέου Αλταφάζ απάντησε: «Ναι το περιμένουμε».
Ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι αναμένει από τις συνεδριάσεις του Eurogroup στις 19 και ενδεχομένως στις 20 Ιουνίου να ληφθεί η κατ’ αρχήν απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων των χωρών – μελών της Ευρωζώνης βρίσκεται και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, αλλά απέφυγε να πάρει σαφή θέση αν στην επικείμενη σύνοδο του Eurogroup θα ληφθεί απόφαση και για τη νέα στήριξη προς την Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν επανέλαβε ότι στόχος των αποφάσεων είναι η σταθερότητα της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
Ερωτηθείς δε για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων στην Ελλάδα, ο Α. Αλταφάζ υπογράμμισε ότι η κοινωνική κατάσταση στη χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της Επιτροπής, από την αρχή της εκδήλωσης της κρίσης.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αντικοινωνικό από τη διατήρηση δημοσίων λογαριασμών σε ανισορροπία και επεσήμανε ότι οι προσπάθειες για τη βοήθεια στην Ελλάδα αφορούν στην προσπάθεια να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά και να αποφευχθούν περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, το ελληνικό πρόγραμμα δεν αφορά μόνο στην προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως είπε, για χρόνια η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της, είχε απώλειες ανταγωνιστικότητας, με σοβαρά μάλιστα προβλήματα διαφθοράς.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, χωρίς να σχολιάσει επί της ουσίας την πρόσφατη απόφαση της Standard & Poor’s” εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τις αξιολογήσεις που γίνονται.
«Οι πολιτικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, βασίζονται στις τριμηνιαίες αξιολογήσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που έχουν βαθιά γνώση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Α. Αλταφάζ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδοείπε πως περιμένει ότι η Ελλάδα θα παρει τα κεφάλαια για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την Κυριακή θα είναι θετική, εκτίμησε. «Βραχυπρόθεσμα, σημαίνει ότι κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα ώστε να καλύψει τις πληρωμ’ες της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», σημείωσε.
Η Γαλλία παραμένει στην θέση της ότι η όποια λύση για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση ή πιστωτικό επεισόδιο και συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο θέμα αυτό, δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας.
«Η γαλλική θέση είναι εθελοντική (συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα), καμία αναδιάρθρωση, κανένα πιστωτικό επεισόδιο και στην ίδια γραμμή με την ΕΚΤ», δήλωσε ο Φρανσουά Μπαρουά.
Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μορφή που θα έχει η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στην πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Νωρίτερα σήμερα, συναντήθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και κατόπιν είχε γεύμα εργασίας με τον κ. Σαρκοζί.
Η συνάντηση Φιγιόν-Ρομπαι διήρκησε 45 λεπτά. Ο πρόεδρος της ΕΕ δεν έκανε καμία δήλωση κατά την έξοδό του από το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού, ούτε όμως και μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον Σαρκοζί, η οποία ήταν διάρκειας μιάμισης ώρας.
Η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί την Πέμπτη στπο Βερολίνο με τον διάδοχο του κ. Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, αν δεν βοηθήσουν και οι ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε σε γερμανικό περιοδικό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
«Δεν μπορεί οι δανείστριες χώρες να κουβαλάνε μόνες τους το βάρος αυτό», είπε σε δηλώσεις του στο περιοδικό Super Illu, που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη.
«Οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει και αυτοί να επιμηκύνουν το χρέος τους. Αυτός είναι ένας όρος που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε σε καμία περίπτωση», πρόσθεσε.
Σε δηλώσεις του στο Βερολίνο, είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στοχεύουν στις 20 Ιουνίου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας.
«Έχουμε πει ότι η απόφαση θα ληφθεί στο Eurogroup στις 20 Ιουνίου και μέχρι τότε πρέπει να είσαστε υπομονετικοί», δήλωσε.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα πλαίσιο λύσης είναι πιθανόν να βρεθεί στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιδιώξουν να υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίασή τους στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα και ότι ακόμα συζητείται ο επιμερισμός του βάρους μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
«Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», είπε. Ο εκπρόσωπος δήλωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις. Στόχος της Γερμανίας είναι να επιτευχθεί συναίνεση και με την ΕΚΤ στο θέμα.
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών με την σειρά της δήλωσε ότι, αν η Ευρώπη αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση με πολύ αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
«Αν οι χώρες της Ευρώπης οδηγήσουν την Ελλάδα αιφνιδιαστικά στην χρεοκοπία, υπάρχει κίνδυνος το σοκ αυτό να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες και τις βάλει σε σοβαρές περιπέτειες», είπε η Μαρία Φέκτερ. «Δεν μπορείς να προβλέψεις ποιος θα χτυπηθεί» συμπλήρωσε.
Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας δήλωσε πως μια «ισχυρή συμμετοχή» του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα στη στήριξη της Ελλάδας είναι απαραίτητη.
Οι τράπεζες που έχουν δανείσει την Ελλάδα «πρέπει να πληρώσουν ένα μέρος των χρεών», δήλωσε σε συνέντευξή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το αυστριακό πρακτορείο APA η Σλοβάκα πρωθυπουργός.
Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος είπε ότι το νέο πακέτο βοήθειας θα είναι ύψους 120 δισ. ευρώ (μαζί με τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις) και ότι η τελική απόφαση για το σχέδιο θα ληφθεί στις 11 Ιουλίου.
Πρόσθετη στήριξη 20 δισ. ευρώ στις τράπεζες;
Το γερμανικό σχέδιο για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να αναγκάσει τις χώρες της Ευρωζώνης να διαθέσουν επιπλέον 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το έγγραφο -το οποίο διανεμήθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης- προειδοποιεί πως το επιπλέον ποσό μπορεί να χρειασθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς η επιμήκυνση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου θα χαρακτηρισθεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default) από τους οίκους αξιολόγησης.
Πέραν των 20 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, είναι πιθανό ότι θα χρειασθεί και η παροχή σε αυτές έκτακτης ρευστότητας, αν η ΕΚΤ αρνηθεί να δεχθεί τα υποβαθμισμένα ομόλογα της Ελλάδας ως ενέχυρο για τη χρηματοδότησή τους.
Οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι ενδέχεται να πρέπει να αντικατασταθούν όλα τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, που ανέρχονται σε περίπου 70 δισ. ευρώ.
Όσοι αντιτίθενται στη χρεοκοπία της Ελλάδας, αναφέρεται στο δημοσίευμα, με επικεφαλής τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρώπης, προειδοποίησαν για τα μειονεκτήματα της γερμανικής πρότασης επιμήκυνσης των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες στην κατοχή τους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν τρεις εναλλακτικές επιλογές, σύμφωνα με το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρώτη και πιο δραστική αφορά τη γερμανική πρόταση για μία εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων των ιδιωτών με νέα ομόλογα η διάρκεια των οποίων θα παραταθεί κατά 7 έτη, ώστε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.
Οι αξιωματούχοι της Ευρώπης εκτιμούν ότι μία επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων με 100% συμμετοχή των ιδιωτών «θα εξάλειφε ουσιαστικά την ανάγκη για κρατική χρηματοδότηση» προς την Ελλάδα τα επόμενα πεντέμισι χρόνια, πέρα από τα 57 δισ. ευρώ που αποτελούν το υπόλοιπο από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Η επιλογή αυτή, όμως, μπορεί να καταστήσει την Ευρωζώνη υπεύθυνη για τη στήριξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η δεύτερη και η τρίτη επιλογή, που αφορούν μία εθελοντική αναχρηματοδότηση (rollover) των ελληνικών ομολόγων, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν την υποβάθμισή τους και προτιμώνται για το λόγο αυτό ιδιαίτερα από την ΕΚΤ και τη Γαλλία.
Στη μία περίπτωση προβλέπεται η συντονισμένη -πιθανόν από την Αθήνα- αναχρηματοδότηση των ομολόγων στη λήξη τους, με στόχο να καταστεί δυνατή η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ιδιωτών. Στην άλλη περίπτωση, η αναχρηματοδότηση θα γίνει άτυπα και είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα το χαμηλότερο επίπεδο συμμετοχής των ιδιωτών στο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.