Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στο θέμα της διευθέτησης της κρίσης χρέους, αλλά δεν έχει περιθώρια να χαλαρώσει, είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα σε τραπεζικό συνέδριο την Τρίτη.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν έχει χρόνο να σπαταλήσει, δεν είναι ή ώρα για να εφησυχάζει», είπε ο Μπομπ Τράα. «Χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, η οικονομία θα αναπροσαρμοστεί μέσω χαμηλότερων εισοδημάτων», σημείωσε.
Η Ελλάδα σημείωσε σημαντικά επιτεύγματα το 2010, είπε, αναφερόμενος στη μείωση του ελλείμματος κατά 5% έναντι στόχου για μείωση 4,5%, στην υποχώρηση του πληθωρισμού και στη μείωση του κόστους εργασίας που οδηγεί σε αύξηση των εξαγωγών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
«Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας βελτιώνεται καθώς μειώνεται το κόστος εργασίας», προσθέτοντας, όμως, ότι η «αποδυνάμωση της πολιτικής στήριξης στις μεταρρυθμίσεις έχει αυξήσει την αβεβαιότητα».
«Η Ελλάδα έχει καταφέρει σημαντικά επιτεύγματα και της αξίζουν συγχαρητήρια, ωστόσο η έλλειψη πολιτικής στήριξης στο εσωτερικό και η αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή στήριξη έχει εντείνει την αβεβαιότητα στη χώρα, ενώ από τα τέλη του 2010 η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει χάσει το ρυθμό της», ανέφερε. «Χρειάζεται νέα δυναμική στις μεταρρυθμίσεις και αποτελεσματικότητα», δήλωσε και τόνισε ότι οι πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστερήσεις.
Αν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, τότε το έλλειμμα θα συνεχίσει να παραμένει στα επίπεδα του 9% με 10% του ΑΕΠ, υποστήριξε.
Ο κ. Τράα είπε ότι χρειάζονται κι άλλα μέτρα στο εργασιακό ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση, ενώ επισήμανε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην είσπραξη των κρατικών εσόδων.
«Η Σύνοδος της ΕΕ τον Ιούνιο πρέπει να σπάσει κάποια σκληρά καρύδια», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «τότε το ΔΝΤ θα είναι έτοιμο να εκταμιεύσει την επόμενη δόση» του δανείου προς την Ελλάδα.
Ο κ. Τράα επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι αντίθετο στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
«Η τύχη του ελληνικού χρέους και του τραπεζικού συστήματος παραμένει αλληλένδετη. Δεν είμαστε υπέρ ενός σεναρίου αναδιάρθρωσης του χρέους», είπε.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά και εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
«Η κρίση έχει θέσει τις ελληνικές τράπεζες υπό μεγάλη πίεση. Η έκτακτη στήριξη της ΕΚΤ πρέπει να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή. Το Δημόσιο θα πρέπει να εξέλθει του τραπεζικού συστήματος, οι συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν σημαντικές», συμπλήρωσε.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος
Στο συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο δεν παρέστη, καθώς συμμετέχει στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015.
«Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε δεν τελειώνει στις πρώτες νίκες που έχουν πραγματοποιηθεί. Είναι μακρύς, δύσκολος και απαιτεί αντοχή και αποφασιστικότητα και αυτά τα χαρακτηριστικά διαπνέουν τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο γραπτό του μήνυμα που διαβάστηκε στο συνέδριο.
«Η μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ παραμένει ο στόχος για το τέλος του έτους, μέσα από την άμεση υιοθέτηση επιπρόσθετων παρεμβάσεων για το 2011 ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ».
«Στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα συμπεριληφθούν επίσης πρωτοβουλίες για τη μείωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα (μείωση απασχολούμενων και μισθολογικού κόστους, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, εξυγίανση ΔΕΚΟ, μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση αμυντικών δαπανών), την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγή».
Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ως το 2015, ανέφερε ότι η επιτάχυνση του προγράμματος «θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα μειώσει έως και 20% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος, ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις ετήσιες δαπάνες για τόκους».