Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στην αγορά τα σενάρια μετάταξης των υπηρεσιών εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13% σήμερα, στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2011 και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ώς το 2015.
Όπως δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο γγ Φορολογικών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Γ. Καπελέρης, «η μόνη σκέψη η οποία υπάρχει και αυτό το οποίο συζητείται με την τρόικα και το οποίο τίθεται από την πλευρά της είναι να μεταταγεί ο κλάδος στο χώρο της εστίασης, των εστιατορίων κι αυτός από το φθινόπωρο προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές».
Η ενδεχόμενη μετάταξη από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή εκτιμάται ότι θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην τουριστική κίνηση.
Tον κώδωνα του κινδύνου για την μεγάλη επιβάρυνση που θα επιφέρει στο τουριστικό πακέτο ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, κρούει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Είναι γνωστό, ότι η εστίαση συνιστά σημαντικό μέρος της δαπάνης του τουρίστα και παίζει καθοριστικό ρόλο στο συνολικό κόστος των διακοπών, διαμορφώνοντας την τελική εικόνα που έχει ο τουρίστας, για το αν είναι φθηνός ή ακριβός ένας προορισμός, τονίζει χαρακτηριστικά το Επιμελητήριο.
Το ΞΕΕ επισημαίνει ότι η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση θα πλήξει καίρια τον τουρισμό, προσθέτοντας ότι ήδη οι τουρίστες διαμαρτύρονται για τις ακριβές τιμές στον καφέ και το φαγητό.
«Σοβαρή μείωση στην ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος θα επιφέρει η πιθανή μετάταξη του κλάδου της εστίασης στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, σε μια περίοδο όπου ο τουρισμός προσπαθεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην ανάκαμψη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ζητεί από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε περαιτέρω μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών και ειδικά της εστίασης στον συντελεστή 23%.
Αντίθετα, μια τέτοια αύξηση του ΦΠΑ, τόνισε, κινδυνεύει στην λογική ενός αμφίβολου εσόδου φέτος, να υπονομεύσει μακροχρόνια τον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Ανδρεάδης κάλεσε την κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, να εξετάσει την προσαρμογή του στα επίπεδα των ανταγωνιστριών ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών, όπου κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7%.