Ερώτηση στη Βουλή και στους Υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Τουρισμού κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Ηλίας Πολατίδης, ο οποίος μέσω αυτής καταγγέλλει τουρκικές προκλήσεις μέσα στην Ελλάδα ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στο κείμενο της ερώτησης του αναφέρεται αναλυτικά πως :
«Την 19η Μαΐου, δηλαδή την ημέρα που έχει ορισθεί από το ελληνικό κράτος ως ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους βαρβάρους Τούρκους του αρχισφαγέα Μουσταφά Κεμάλ, επέλεξαν τουρκικοί φορείς να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις εντός της Ελλάδος! Να σημειωθεί ότι η 19η Μαΐου είναι για τους Τούρκους εθνική εορτή και εορτάζεται ως ημέρα μνήμης του κατ’ αυτούς «εθνάρχη» τους, Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ).
Συμφώνως, λοιπόν, με την μειονοτική εφημερίδα της Θράκης «Μπιρλίκ» (12/5/2011), το κανάλι 1 της κρατικής τουρκικής τηλεοράσεως (TRT-1) θα γυρίσει στην Κομοτηνή (ξενοδοχείο «Φιλία») στις 19/5/2011 ένα από τα επεισόδια της εκπομπής-διαγωνισμού «Είσαι το αστέρι μας». Η εν λόγω τηλεοπτική εκπομπή αποτελεί έναν διαγωνισμό τουρκικής μουσικής ο οποίος θα αναδείξει μετά από 13 επεισόδια, όπως διαφημίζει, το νέο μουσικό αστέρι της Τουρκίας. Φυσικά (για ευνοήτους προπαγανδιστικούς λόγους) ένας αριθμός από τα επεισόδια (8 από τα 13) θα γυρισθούν σε χώρες εκτός Τουρκίας όπου ομιλείται η τουρκική γλώσσα από μερίδα των πληθυσμών (Γερμανία, Βουλγαρία, Βοσνία, Ελλάς κ.λπ.).
Συμφώνως ακόμη με το μειονοτικό περιοδικό «Ρόντοπ Ρουζγκαρί» (10/5/11), μέλη του Συλλόγου Κλασσικών Αυτοκινήτων Κωνσταντινουπόλεως (İKOD), επ’ ευκαιρία της ημέρας μνήμης του Ατατούρκ και της εορτής του αθλητισμού, στις 19/5/11 θα επισκεφθούν το σπίτι του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη. Από εκεί θα ξεκινήσει μία πομπή οχημάτων η οποία θα συναντηθεί σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη με διαφόρους «τουρκικούς» συλλόγους και «Τούρκους» πολίτες της Θράκης!
Οι ανωτέρω εκδηλώσεις βεβαίως εντάσσονται στην γενικότερη προσπάθεια της Τουρκίας να κρατήσει ισχυρούς τους δεσμούς με τους «ομογενείς» της αλλά και να προωθήσει τα επεκτατικά της σχέδια στην Ευρώπη για εκτουρκισμό τουρκοφώνων πληθυσμών ακολουθώντας το γνωστό «δόγμα Νταβούτογλου». Το μείζον ζήτημα όμως το οποίο δημιουργείται για την Πατρίδα μας είναι ότι τα γεγονότα αυτά κορυφώνουν σε επικίνδυνο βαθμό την προκλητική στάση της Τουρκίας στην Θράκη. Οι ενέργειές της σε όλους τους τομείς (οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς κ.λπ.) δεικνύουν ότι θεωρεί την Θράκη (χάρις φυσικά στην απαράμιλλη ελληνική ενδοτικότητα όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων) ως de facto τουρκικό προτεκτοράτο! Η επιλογή δε της 19ης Μαΐου δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ως βάναυση πρόκληση προς τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους αλλά και προς την εθνική ευαισθησία όλου του Ελληνικού Έθνους και του δικαιώματός του στην μνήμη και στην Ιστορία του.
Συνεπώς, ερωτώνται οι Υπουργοί :
Ποιοι έδωσαν εκ μέρους των ελληνικών αρχών τις σχετικές άδειες για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις και μάλιστα για την συγκεκριμένη ημερομηνία;
Με ποιο σκεπτικό εδόθησαν οι άδειες; Υπήρξε η σκέψης και ο προβληματισμός εκ μέρους των αρμοδίων ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία προκαλεί τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων Ποντίων αλλά και όλου του ελληνικού λαού η όχι;
Σε τι ενέργειες προβαίνει η ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να ανακοπή η ευρύτερη και πολύπλευρη τουρκική επιθετικότητα στην Θράκη;».