«Καμπανάκι» στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης χτυπούν οι αρτοποιοί, ζητώντας διάλογο για τα κριτήρια που θα τεθούν στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους. Οι αρτοποιοί ζητούν να «τεθούν ορισμένα όρια, ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο να αγοράζουμε ψωμί από κομμωτήρια και βενζινάδικα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους Μ.Μούσιος την Πέμπτη.
Ο Μ.Μούσιος ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων υπάρχει ρύθμιση που καταργεί όλους τους περιορισμούς, κάτι που «θα πρέπει να το δει με πολύ προσοχή η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει προεδρικό διάταγμα που να θέτει ορισμένα όρια». Για το θέμα έχει ζητήσει ο κλάδος συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Επίσης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σημείωσε πως αν και έχει γίνει αύξηση 20% στην τιμή των αλεύρων, οι αρτοποιοί δεν έχουν αυξήσει τις τιμές τους και δεν θα το κάνουν και στο μέλλον, όμως αγωνιούν για μια ενδεχόμενη νέα αύξηση στην τιμή των αλεύρων από το Σεπτέμβριο καθώς η τιμή του πετρελαίου και η τιμή των αλεύρων (αλλά και η τιμή των τιμολογίων της ΔΕΗ) ήταν οι παράγοντες που επηρέασαν περισσότερο το κόστος του ψωμιού.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος παρουσιάζοντας έρευνα της Marc ΑΕ για λογαριασμό της Ομοσπονδίας, η κατανάλωση του ψωμιού εμφανίζει τα τελευταία δύο χρόνια μείωση κατά 27% στη χώρα. Η μείωση αυτή, υποστηρίζει η έρευνα, δεν οφείλεται στην κρίση, αλλά στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, λόγω δίαιτας ή λόγω υγείας. Επίσης, αναφέρει η έρευνα, η τιμή του ψωμιού δεν θεωρείται σημαντικός λόγος μείωσης της κατανάλωσης, καθώς μόνο 1 στους 10 καταναλωτές θεωρεί σημαντικό λόγο μείωσης της κατανάλωσης για λόγους οικονομίας.
Οι προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο δεν είναι αισιόδοξες και συνάδουν με το γενικότερο κλίμα της αγοράς, όπου το 67% των αρτοποιών περιμένει περαιτέρω μείωση του τζίρου του, το 20% σταθεροποίηση, το 4% ελπίζει σε αύξηση και το 9% αδυνατεί να προβλέψει.