Σαφή εικόνα της οικονομικής κατάστασης των δήμων απέκτησε για πρώτη φορά η κυβέρνηση μετά τη συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων στη βάση δεδομένων που δημιούργησε το υπουργείο Εσωτερικών.
«Σήμερα η Ελλάδα γνωρίζει την Ελλάδα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων του προγράμματος.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι 325 Δήμοι της χώρας θα έχουν το 2011 εκτιμώμενα σταθερά έσοδα ύψους 4,01 δισ. ευρώ και ελάχιστο κόστος λειτουργίας, μαζί με τις δαπάνες των τοκοχρεολυσίων, ύψους 3,8 δισ. ευρώ.
Παρόμοια η εικόνα και στις 13 Περιφέρειες, οι δαπάνες των οποίων υπολογίζονται στα 582 εκατ. ευρώ και τα έσοδά τους στα 670 εκατ. ευρώ. Στα έσοδα Δήμων και Περιφερειών, σημείωσαν οι υπουργοί, δεν έχουν συνυπολογιστεί τα χρήματα της ΣΑΤΑ, του ΕΣΠΑ και του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ τα οποία καλύπτουν τις αναπτυξιακές ανάγκες της Αυτοδιοίκησης.
Όπως ανακοινώθηκε, από τα στοιχεία που οι ίδιοι οι δήμαρχοι προσκόμισαν δεν παρατηρείται πρόβλημα υποχρηματοδότησης των δήμων, απαιτείται ωστόσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ακολουθήσει την πορεία στην οποία έχει ήδη εισέλθει το κεντρικό κράτος.
Ο Γ.Ραγκούσης σημείωσε πως υπάρχει ένας μικρός αριθμός Δήμων που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Στον Καλλικράτη υπάρχει σχετική πρόβλεψη, ανέφερε, βάσεις της οποίας θα μπορούν να μπουν σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομικών τους με τη σύναψη χαμηλότοκων δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
Την ερχόμενη Πέμπτη θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στοιχεία για το σύνολο των υποχρεώσεων των Δήμων, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται στο «κόκκινο» από πλευράς χρεών και ελλειμμάτων.
Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να διακοπεί η χρηματοδότηση των ΟΤΑ από την κυβέρνηση και ότι το Δημόσιο θα βοηθήσει τους υπερχρεωμένους Δήμους βελτιώνοντας τους όρους των δανείων που λαμβάνουν και αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία τους.
Παράλληλα, ο υπουργός ζήτησε διάλογο με τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να συμφωνηθεί μια «λογική σταθεροποίηση των εσόδων της Αυτοδιοίκησης» και να επιτευχθεί μια υγιής σχέση μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, με εκ των προτέρων συμφωνία για τις οικονομικές ανάγκες κάθε Δήμου -χωρίς υπολογισμό με βάση ποσοστό επί των κρατικών εσόδων.
«Στο εξής οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι υποχρεωμένοι να ισοσκελίζουν τα οικονομικά τους στοιχεία και δε μπορούν να προχωρούν σε δαπάνες αν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα σχετικά έσοδα ανέφερε ο Γ.Ραγκούσης.
Όλα τα στοιχεία της βάσης δεδομένων θα σταλούν στη Βουλή και στους αρχηγούς κομμάτων, όπως και στις ευρωπαϊκές αρμόδιες υπηρεσίες: «Με αυτό τον τρόπο», ανέφερε ο Γ.Ραγκούσης, «θα τελειώσει ο πολιτικός και αυτοδιοικητικός λαϊκισμός».
«Οι δήμοι θα συμβάλουν κι αυτοί στη δημοσιονομική εξυγίανση, χωρίς πάντως αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών τους» σημείωσε από την πλευρά του και ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία από όλους τους δήμους, όπως έχουμε στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας και αποκτούμε στοιχεία και από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς. Έτσι ώστε να ξέρουμε πού δαπανώνται τα χρήματα του φορολογούμενου, όχι μόνο στην κεντρική Κυβέρνηση αλλά και ευρύτερα», σημειώνοντας πως πρόκειται για στοιχεία «που έχουν ελεγχθεί από εμάς και αποστέλλονται στην Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση πρόσθεσε ότι από τα υφιστάμενα στοιχεία δεν προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση για το δημόσιο έλλειμμα ή το χρέος του 2010.