Στη Γ’ ζώνη εφημέρευσης το Νοσοκομείο Κομοτηνής και τα Κ.Υ. Σαπών και Ιάσμου
Άγονη και προβληματική Β’ κατηγορίας χαρακτηρίζεται η περιοχή μας
Αυξάνονται οι εφημερίες και καλύπτονται τα κενά του ιατρικού προσωπικού
Αυξάνεται το ποσοστό αποζημίωσης των γιατρών για τις εφημερίες
Στη Γ’ ζώνη εφημέρευσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 3918/2011 περί διορθωτικών αλλαγών στο Σύστημα Υγείας, υπάγονται πλέον το Νοσοκομείο Κομοτηνής και τα Κέντρα Υγείας Σαπών και Ιάσμου, ύστερα και από την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).
Οι μονάδες υγείας της περιοχής μας, η οποία χαρακτηρίζεται ως άγονη και προβληματική Β’ κατηγορίας λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών συνθηκών που επικρατούν, σύμφωνα με το Π.Δ. 131/1987/ΦΕΚ Α’ 73, μέχρι σήμερα δεν υπαγόντουσαν στη Γ’ ζώνη εφημέρευσης, όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια κενά στη φροντίδα των ασθενών λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Με την υπαγωγή στη Γ΄ ζώνη εφημέρευσης, οι εφημερίες των γιατρών αυξάνονται, αποκαθίστανται τα προγράμματα εφημέρευσης, ενώ δίνονται κίνητρα να προσληφθούν νέοι γιατροί χωρίς έτσι να επιβαρύνεται με ιδία έξοδα το Νοσοκομείο.
Ανοίγει ο δρόμος για τις συγχωνεύσεις;
Με την υπαγωγή όμως του Νοσοκομείου Κομοτηνής και των Κ.Υ. Σαπών και Ιάσμου στη Γ’ ζώνη εφημέρευσης, ανοίγει ο δρόμος για τις συγχωνεύσεις με τις μονάδες υγείας της Ξάνθης, Σταυρούπολης, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου σε έναν ενιαίο Οργανισμό.
Τα ανωτέρω ιδρύματα ανήκουν και αυτά στη Γ’ ζώνη εφημέρευσης, κάτι που σημαίνει ότι πλέον μπορούν να συγχωνευθούν. Όπως είναι γνωστό, μονάδες υγείας οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικές ζώνες εφημέρευσης δεν μπορούν να συγχωνευθούν, όπως συμβαίνει πχ με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο υπάγεται στη Β’ ζώνη εφημέρευσης.
Αύξηση ποσοστού αποζημίωσης στους γιατρούς
Εκτός της ΚΥΑ, υπεγράφη επίσης και η απόφαση για την αύξηση του μέγιστου ποσοστού αποζημίωσης των γιατρών για τις υπεράριθμες εφημερίες των προβλεπόμενων από τον Νόμο 3668/2010 . Μέχρι σήμερα οι γιατροί στις μονάδες υγείας της Ροδόπης αποζημιώνονταν με ποσοστό του 9% ενώ με την υπογραφή της απόφασης το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται στο 12%.
Να υπενθυμίσουμε ότι λόγω του χαρακτηρισμού της περιοχής μας ως άγονη και προβληματική κατηγορίας Β’, οι γιατροί μέχρι σήμερα απολάμβαναν και άλλα προνόμια, μεταξύ αυτών προσαυξήσεις μισθών, εκπαιδευτικές άδειες με πλήρεις αποδοχές 5 εργάσιμων ημερών για συμμετοχή σε σεμινάρια, επιδοτήσεις για συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, επιδοτήσεις για δημοσίευση επιστημονικών εργασιών, επίδομα εφημέρευσης κ.α.
Γιώργος Πεταλωτής : «Δε θα σταματήσω τις προσπάθειες για το καλύτερο του τόπου μας»
Ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος τόνισε ότι «η Κυβέρνησή μας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες αυτής της περιόδου, έχει σαν προτεραιότητα την Υγεία των πολιτών. Στη Ροδόπη υπάρχουν μεγάλα περιθώρια να ενισχύσουμε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που αφορούν την Υγεία τόσο για τους πολίτες όσο και για τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας. Και για αυτό εργαζόμαστε σκληρά.
Αυτές οι αποφάσεις έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη και ασφαλέστερη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας στο Νομό Ροδόπης γεγονός που με αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο. Δεν θα σταματήσω τις προσπάθειες για το καλύτερο του τόπου μας σε κάθε ευκαιρία».
Σχόλιο : Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υπάγεται στη Β΄ ζώνη. Το δικό μας πλέον, στη Γ’. Κορόιδα τους πιάσαμε τους Εβρίτες μάλλον, καθώς σύμφωνα με τον Πεταλωτή, υπαχθήκαμε πλέον σε «προνομιακή» ζώνη εφημέρευσης !
Αντί να κοιτάξει η κυβέρνηση να αναβαθμίσει τις παροχές υγείας στα ιδρύματα της περιοχής μας, με την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, αυξάνει τις εφημερίες και τις αποζημιώσεις των γιατρών !