Θα λύσει προβλήματα ή θα αποτελέσει πόλο έλξης των εμπόρων ναρκωτικών όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες πόλεις;
Στην τελική ευθεία είναι η δημιουργία παραρτήματος του ΟΚΑΝΑ στην Κομοτηνή, το οποίο θα δημιουργηθεί σε περιοχή εντός του προαύλειου χώρου του Νοσοκομείου Κομοτηνής.
Ήδη η παραχώρηση της έκτασης εγκρίθηκε από τη διοίκηση του Σισμανογλείου από τον περασμένο Οκτώβριο και αυτό που μένει πλέον είναι η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί το παράρτημα.
Όπως αποκάλυψε ο διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής, Ηρακλής Χατζηνέστωρος, το παράρτημα του ΟΚΑΝΑ θα τοποθετηθεί στο νότιο άκρο του προαύλειου χώρου (μπροστά στο δρόμο, δίπλα στη ΔΕΗ), θα είναι προκάτ και ο χώρος του θα είναι κλειστός με κάγκελα ύψους 4 μέτρων. Το Νοσοκομείο Κομοτηνής θα παρέχει σε αυτό όλες τις διευκολύνσεις, όπως παροχή νερού και ρεύματος.
Η δημιουργία όμως παραρτήματος ΟΚΑΝΑ στην πόλη μας έχει ήδη δημιουργήσει κάποιες αντιδράσεις κάτι απολύτως φυσιολογικό, καθώς ως γνωστόν μέχρι σήμερα όπου έχει δημιουργηθεί σχετικό παράρτημα, οι κάτοικοι των περιοχών αντιδρούν έντονα. Και αυτό γιατί, η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ εδώ και πολλά χρόνια δεν γίνεται με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του οργανισμού.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τα εξής. Ο εθισμένος από ναρκωτικά πολίτης, ο οποίος θα πήγαινε στον ΟΚΑΝΑ, θα έπρεπε πρώτα να συμπληρώσει μία υπεύθυνη δήλωση ότι ήταν αποφασισμένος να διακόψει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Στη συνέχεια έμπαινε σε αποθεραπευτικό πρόγραμμα, στο οποίο ο ΟΚΑΝΑ του χορηγούσε μεθαδόνη (υποκατάστατο της ηρωίνης). Επί 4 χρόνια, ο ασθενής έπρεπε να υποβάλλεται συνεχώς σε εξετάσεις ούρων και αίματος. Αν εντοπίζονταν άλλη ουσία στις εξετάσεις, εκτός της μεθαδόνης, τότε ο ΟΚΑΝΑ διέκοπτε το πρόγραμμα και έδιωχνε τον ασθενή. Αν τηρούνταν κατά γράμμα ο σχεδιασμός, ο ασθενής μετά από 4 χρόνια θα μπορούσε να απεξαρτηθεί.
Όμως, ο σχεδιασμός αυτός ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν μπόρεσαν να απεξαρτηθούν και έκαναν παράλληλα χρήση ηρωίνης. Μόλις το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ έβλεπε τις εξετάσεις και τολμούσε να αποβάλλει κάποιον από το πρόγραμμα, άρχιζαν αμέσως οι πιέσεις, με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί ασθενείς να πηγαίνουν στον ΟΚΑΝΑ μόνο και μόνο για να παίρνουν τη μεθαδόνη ως συμπληρωματική δόση της ηρωίνης, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ολόκληρη τη δόση τους.
Μια άλλη παράμετρος που προβληματίζει πολλούς κατοίκους, είναι ότι σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο έξω από τα παραρτήματα, να συχνάζουν όχι μόνο ναρκομανείς αλλά και έμποροι ναρκωτικών, με αποτέλεσμα οι περιοχές να υποβαθμίζονται και να θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ασφάλεια των πολιτών.
Μακάρι, ο τρόπος λειτουργίας του παραρτήματος στην πόλη μας να αποδειχθεί τελείως διαφορετικός γιατί τα δείγματα γραφής που έχουμε από άλλες πόλεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.