Σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για χιλιάδες πολίτες που απολαμβάνουν εκπτώσεις από το εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία ή απευθείας από τον φόρο που προκύπτει κάθε φορά, καθώς το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου έως τα τέλη του 2015, πρέπει να εξοικονομήσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τις περικοπές στις φοροαπαλλαγές.
Οι φοροαπαλλαγές θα χορηγούνται με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών θα καταλήξει τόσο στα όρια εισοδήματος πάνω από τα οποία δεν θα ισχύουν οι φοροαπαλλαγές όσο και στα υπόλοιπα κριτήρια που θα συνδέονται με τον άλλο ή άλλο τρόπο με την κινητή ή και την ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου.
Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση κάποιος να δηλώνει στην Εφορία χαμηλά εισοδήματα και την ίδια στιγμή να κατέχει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αν συμβαίνει αυτό, κινδυνεύει να μην έχει έκπτωση φόρου από τις φοροαπαλλαγές που προβλέπει ο νόμος.
Πολλές από τις φοροαπαλλαγές έχουν ήδη ψαλιδιστεί από το 2010, όπως για παράδειγµα οι δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδηµα. Από φέτος οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο, όταν µέχρι πέρυσι εξέπιπταν κατά 100% από το εισόδηµα.
Οι εννέα φοροαπαλλαγές που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι:
– Η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας
– Οι ιατρικές δαπάνες
– Τα ασφάλιστρα ζωής
– Τα δίδακτρα για φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα
– Το ενοίκιο πρώτης κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν
– Ο μειωμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
– Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε προϊόντα και υπηρεσίες
– Το αφορολόγητο για αγορά, κληρονομιά, γονική παροχή πρώτης κατοικίας
– Η διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων