Με δύο μέτρα και δύο σταθμά αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι των χωριών της μουσουλμανικής μειονότητας από την ελληνική Πολιτεία, η οποία απ’ ότι φαίνεται αντιμετωπίζει τους κατοίκους με βάση το κριτήριο της καταγωγής. Αν αυτοί είναι τουρκικής καταγωγής τότε παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις σε αυτούς. Αν όμως κάνουν το λάθος να δηλώσουν ότι είναι πομακικής καταγωγής τότε αναγκάζονται να βιώσουν στο πετσί τους την απαξίωση της Πολιτείας.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της πομάκικης εφημερίδας «Ζαγάλισα», η οποία κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση των κατοίκων από το Κράτος αναφέροντας τις περιπτώσεις του οικισμού Κάλχα στην Κομοτηνή και του οικισμού Σμύνθη στη Ξάνθη.
Στην πρώτη περίπτωση, στήθηκε στην περιοχή στρατιωτική γέφυρα προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των κατοίκων, ενώ στη δεύτερη οι κάτοικοι προκειμένου να περάσουν το ποτάμι αναγκάζονται να ακροβατούν πάνω σε κορμούς δέντρους !
Το δημοσίευμα της «Ζαγάλισα» :
«Το Ελληνόφωνο τουρκοκεντρικό πελατειακό σύστημα έχει αστείρευτη φαντασία, η οποία ενόψει εκλογών δίνει μοναδικές πινελιές δημιουργικής έξαρσης.
Έκπληκτοι διαπιστώσαμε πρωτοφανή κινητοποίηση μηχανημάτων και θηριωδών γερανών, οι οποίοι παρήλασαν από το χωριό Κάλχας (λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή), προκειμένου να στηθεί στρατιωτική γέφυρα για να εξυπηρετήσει τις …ανάγκες των τουρκογενών κατοίκων! Το περίεργο είναι ότι η γέφυρα στήθηκε μόλις λίγα μέτρα από την υφιστάμενη τσιμεντένια γέφυρα.
Τέτοιο φαινόμενο δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, να υπάρχουν δηλαδή δύο γέφυρες η μία δίπλα στην άλλη (τσιμεντένια και στρατιωτική). Δεν θα επιχειρηματολογήσουμε περισσότερο ούτε θα αναφερθούμε στο παρασκήνιο, διότι οι αναγνώστες της Ζαγάλισα είναι αρκούντως ενημερωμένοι και υποψιασμένοι για να αντιληφθούν τι κρύβεται πίσω από αυτή την αθώα όσο και πρωτοφανή ενέργεια.
Θα επισημάνουμε όμως για άλλη μία φορά την αναισθησία χιλίων καρδιναλίων ή αν προτιμάτε χιλίων (ψευτο)μουφτήδων, που χαρακτηρίζει τους αρμοδίους για τα αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πομακοχώρια, τόσο στο νομό Ροδόπης, όσο και στο νομό Ξάνθης».
Σημείωση : Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, να τονίσουμε ότι ορθώς η Πολιτεία παρέχει τις όποιες διευκολύνσεις και τις στοιχειώδεις υποδομές στους κατοίκους των μουσουλμανικών χωριών. Όμως, τις ίδιες υποδομές θα πρέπει να τις παρέχει ανεξαιρέτως σε όλους τους κατοίκους, χωρίς να γίνεται καμία διάκριση.