Η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καταναλωτή διοργάνωσε την Τετάρτη 16/3, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, ενημερωτική εκδήλωση για τους διατροφικούς κινδύνους σε τρόφιμα και νερά με σκοπό την ενημέρωση του καταναλωτή. Εισηγητές ήταν η Γεωργία Δαυίδ, διευθύντρια Περιφερειακού Παραρτήματος Ε.Φ.Ε.Τ. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η Ιωάννα Αλεξανδροπούλου, μοριακή βιολόγος στο περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγιεινής (Π.Ε.Δ.Υ.) και ο Θεόδωρος Παρασίδης, βιολόγος στο περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγιεινής (Π.Ε.Δ.Υ.).
Γεωργία Δαυίδ : «Η ΠΑΜΘ βρίσκεται σε καλό επίπεδο στον έλεγχο των τροφίμων»
Η Γεωργία Δαυίδ, εκπρόσωπος του ΕΦΕΤ στην εκδήλωση, σημείωσε ότι «από το 2009 έχουμε κάνει ένα ευρύ φάσμα ελέγχων όλο αυτό το διάστημα περίπου 900, προσπαθούμε να ελέγξουμε όλες τις εταιρείες και τα καταστήματα που παράγουνε και διακινούνε τρόφιμα, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία στο μέτρο του δυνατού και θέλουμε τη βοήθεια των επιχειρηματιών και των καταναλωτών για το καλό όλου του κόσμου.
Οι έλεγχοι δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, σε σύνολο 900 περίπου ελέγχων από το 2009 μέχρι και σήμερα, βρήκαμε 30-35 παραβάσεις άρα είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και πιστεύουμε ότι όσο προχωράει ο χρόνος τόσο περισσότερο θα μειώνονται οι παραβάσεις. Οι παραβάσεις που βρήκαμε είναι στον τομέα παραγωγής και διακίνησης τροφίμων. Το κακό με την ΠΑΜΘ είναι ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές, δηλαδή άλλο είναι το επίπεδο των καταστημάτων Καβάλας, Δράμας και άλλο είναι το επίπεδο της Αλεξ/πολης και άλλο το επίπεδο της Κομοτηνής.
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα καταστήματα, πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα τα φέρουμε σε μία κατάσταση ισορροπίας για το καλό του κόσμου. Η δομή του ΕΦΕΤ στην περιοχή δε είναι πλήρως στελεχωμένη, περιμένουμε περίπου άλλα 10 άτομα, αλλά με τα νέα δεδομένα των προσλήψεων, δεν ξέρουμε αν θα γίνουν προσλήψεις, εκτός αν έρθουν από μετατάξεις».
Παρασίδης Θεόδωρος : «Όταν υπάρχει σωστή εποπτεία δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»
Ο Θεόδωρος Παρασίδης, αναφέρθηκε στις λοιμώξεις που προέρχονται από τα τρόφιμα και το νερό, για τους κινδύνους και για τις εποπτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τη διεύθυνση Υγείας, αλλά και από τα εργαστήρια ελέγχου.
«Το τρόφιμο και το νερό γίνονται επικίνδυνα όταν δεν εποπτεύονται σωστά, όταν δεν επεξεργάζονται σωστά και όταν γενικώς αμελούμε εμείς οι ίδιοι, διότι τα τρόφιμα και το νερό εμπεριέχουν μικροοργανισμούς και από εκεί και πέρα με την κατάλληλη επεξεργασία έρχονται στον καταναλωτή, όπως ορίζει η νομοθεσία και η φιλοσοφία.
Σαν καταναλωτές θα πρέπει από τις εποπτικές αρχές να ελέγχουνε, που ευτυχώς στην ΠΑΜΘ το πράττουνε και να έχουμε την απαίτηση από τις εταιρείες τροφίμων να κάνουν τους κατάλληλους ελέγχους και να φέρουν τα απαραίτητα λογότυπα. Οι κίνδυνοι που συνήθως εμφανίζονται στο νερό είναι η χλωρίωση, όσο και να ακούγεται παράξενο, γιατί πολλοί ιδιαίτερα στα χωριά, διαμαρτύρονται για το χλώριο, αλλά ουσιαστικά μας προστατεύει, όσο αφορά τα τρόφιμα είναι οι συνθήκες συντήρησης και η μετακίνηση από την εταιρεία στο ράφι» τόνισε ο κ. Παρασίδης.
Όσον αφορά για κρούσματα που παρατηρήθηκαν, ο Θεόδωρος Παρασίδης σημείωσε ότι «είχαμε κάποιες επιδημίες, από εκεί και πέρα όποιες κινήσεις γίνονται είναι διορθωτικές αφορούν μικρά χωριά και όταν υπάρχει εποπτεία δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υπάρχει καλή εποπτεία και συνεργασία των εργαστηρίων και των στελεχών των εποπτικών αρχών στη διεύθυνση υγείας».