Αισθητή μείωση των περιστατικών διαφθοράς στην Ελλάδα δείχνει η έρευνα της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» για το 2010.
Ωστόσο, πρωταγωνιστές στα περιστατικά χρηματισμού και αδιαφάνειας παραμένουν τα νοσοκομεία, ενώ ακολουθούν οι εφορίες που πέρασαν τις πολεοδομίες.
Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσίασαν ο πρόεδρος της «Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς», Κώστας Μπακούρης, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, Γιάννης Μαυρής.
Η έρευνα εντοπίζει αξιοσημείωτη μεταβολή της έκτασης της συνολικής διαφθοράς, η οποία απεικονίζεται τόσο στα ποσοστά των αναφερόμενων περιστατικών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα (από 13,4% που ήταν το 2009 σε 10,4% για το 2010) όσο και στο εκτιμώμενο μέγεθος της συνολικής διαφθοράς (632 εκατομμύρια ευρώ, για το 2010 έναντι 787 εκατομμυρίων ευρώ για το 2009).
Ως προς την κατάταξη των πιο διεφθαρμένων δημοσίων υπηρεσιών, τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, ενώ παρατηρείται ανατροπή στη δεύτερη θέση, με τις Εφορίες να ξεπερνούν τις Πολεοδομίες.
Η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την περαίωση και τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων μπορούν να εξηγήσουν την ανατροπή αυτή.
Σύμφωνα με το φετινό «τιμοκατάλογο» της διαφθοράς, ξοδεύονται από 150-7.500 ευρώ για μια επέμβαση, ενώ το ποσό για τον έλεγχο ή κλείσιμο βιβλίων στις Εφορίες κυμαίνεται από 300-15.000 ευρώ.
Στον ιδιωτικό τομέα πρωτοστατούν και πάλι οι υπηρεσίες υγείας και οι δικηγόροι, ενώ σημαντική μείωση περιστατικών διαφθοράς εντοπίζεται στον τραπεζικό τομέα (4,9% για το 2010 έναντι του 10,8% για το 2009).
Ως προς τη στάση του κόσμου απέναντι στο φαινόμενο της διαφθοράς, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (92%) θεωρεί την ελληνική κοινωνία διεφθαρμένη.
Στην έρευνα καταγράφεται ακόμη αυξανόμενη απαίτηση των πολιτών για ουσιαστική δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων (από 47% που ήταν το 2008 σε 61% το 2010), γεγονός που αποτελεί πάγιο αίτημα της Διεθνούς Διαφάνειας και εντάσσεται στις 15+48 προτάσεις της για το πολιτικό χρήμα.
Ο Κώστας Μπακούρης κατά τη συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της έρευνας ενθαρρυντικά, αλλά, όπως είπε, «δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν».