Πρόστιμα 7 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση των κρατικών εσόδων, ώστε να αντιστραφεί η αρνητική πορεία, προσδοκά να επιβάλει φέτος το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποδίδει τη μεγάλη κάμψη των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2011 στους περιορισμένους ελέγχους των εφοριών, στην πενιχρή είσπραξη εσόδων από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, αλλά κυρίως στη «λευκή απεργία» που φαίνεται να πραγματοποιούν ορισμένοι υπάλληλοι ΔΟΥ μετά το ψαλίδισμα των μισθών τους και της φορολόγησης των επιδομάτων που λαμβάνουν.
Καθοριστικός όμως παράγοντας για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη είναι η ύφεση που πλήττει την οικονομία και αποτυπώνεται στους βασικούς δείκτες της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η εικόνα των εσόδων το πρώτο δίμηνο είναι απογοητευτική καθώς η «μαύρη τρύπα» από τις εισπράξεις φόρων, τελών και εισφορών σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί ξεπερνάει τα 750 εκατ. ευρώ.
Όπως όμως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ο ελεγκτικός μηχανισμός στις εφορίες «έχει κάτσει όσον αφορά τους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ αλλά και τους τακτικούς ελέγχους που πρέπει να γίνουν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν εντάχθηκαν στην περαίωση».
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πάνω από 300.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις είναι στην «ουρά» για έλεγχο. Όμως για να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι και να εισπραχθούν έσοδα θα πρέπει να λειτουργήσουν οι εφορίες όπως «την προ μνημονίου περίοδο».
Πρόστιμα 7 δισ. ευρώ
Για να αντιστραφεί η αρνητική πορεία ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι στις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και λοιπούς παρακρατούμενους φόρους καθώς και σε επιχειρήσεις που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ λόγω ενδοκοινοτικών παραδόσεων. Ο έλεγχος είναι να διαπιστωθεί αν υποκρύπτονται εικονικές συναλλαγές. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος προστίμων και πρόσθετων φόρων προς άμεση είσπραξη είναι 150 εκατ. ευρώ.
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης προσδοκά ότι εφέτος θα επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί τότε ακόμη και αν όλοι οι φοροφυγάδες προσφύγουν στα δικαστήρια θα πρέπει με βάση το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή να καταβάλουν το 50% των προστίμων. Κατά συνέπεια το Δημόσιο μπορεί εφέτος αν οι φορολογικοί έλεγχοι προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ.
Μέσα στο 2011 θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε επιχειρήσεις βάσει των εξής στοιχείων: ακαθάριστα έσοδα, μεικτό κέρδος, δηλωθέντα καθαρά κέρδη ή ζημιές, μη δικαιολογημένο πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ, υψηλό ποσό δαπανών, πληροφοριών που τις φέρουν εκδότες ή αποδέκτες πλαστών ή εικονικών τιμολογίων. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος καταλογισθέντων προστίμων μέσα στο τρέχον έτος ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ.
Επίσης διενεργούνται έλεγχοι προκειμένου να διακριβωθεί, κατ’ έτος, αν έχουν φορολογηθεί τα πραγματικά εισοδήματα γιατρών, δικηγόρων, λογιστών, μηχανικών και καλλιτεχνών. Αντικείμενο ελέγχου αποτελούν επαγγελματίες που έχουν υποπέσει σε παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχεται η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Εφόσον εντοπιστούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεις χρηματικών ποσών που έχουν προσαυξήσει την περιουσία του ελεγχόμενου και δεν έχουν φορολογηθεί, τότε θα φορολογηθούν ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα με βάση τις διατάξεις περί ξεπλύματος χρήματος. Από τους ελέγχους αυτούς εκτιμάται ότι θα επιβληθούν πρόστιμα 200 εκατ. ευρώ.
Τέλος, συνεχίζονται οι έλεγχοι σε επαγγελματικά σκάφη προκειμένου να διακριβωθεί αν χρησιμοποιούνται πραγματικά ως επαγγελματικά ή για προσωπική εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματικά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις περί λαθρεμπορίας και θα επιβληθούν πρόστιμα. Συνολικό εκτιμώμενο ύψος ΦΠΑ προς είσπραξη πλέον φόρου τεκμηρίων 450 εκατ. ευρώ.