Νέος νόμος για τη Δικαιοσύνη
Ψηφίστηκε πρόσφατα από τη βουλή ο νέος νόμος που αναφέρεται ως νόμος για τον «εξορθολογισμό και βελτίωση στην απονομή της Δικαιοσύνης». Στον νόμο αυτό αναφέρονται οι περιπτώσεις γρήγορης απονομής της Δικαιοσύνης, πότε και για ποσο χρονικό διάστημα αναβάλλονται οι δίκες όταν υπάρχει ανωτέρα βία (ασθένεια ή αποχή δικηγόρων) πάντως όχι πέραν των 5 μηνών, πως μετατρέπεται η επιβληθείσα ποινή σε μετατροπή, πρόστιμο, κοινωνική υπηρεσία και πότε τέλος, μια υπόθεση αρχειοθετείται όταν δεν υπάρχει πολιτική αγωγή και όταν υπάρξει ικανοποίηση του παθόντος.
Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία για την αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών είναι η δυνατότητα που έχει ο επιθεωρητής να αξιολογεί με αιτιολογημένη έκθεση το σθένος, το ήθος, τον χαρακτήρα, την επιστημονική κατάρτιση, κρίση, αντίληψη, επιμέλεια, εργατικότητα και υπηρεσιακή απόδοση και τέλος την ικανότητα απονομής της Δικαιοσύνης και σωστής διατύπωσης των δικαστικών αποφάσεων.
Είναι φανερό ότι ο νομοθέτης παίρνοντας τα μηνύματα για περιπτώσεις κακοδικίας ευτυχώς από λίγους επίορκους δικαστές προσπαθεί με τον νέο νόμο να διαφυλάξει το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ενώπιον των δικαστών ότι απονέμεται η σωστή κρίση τους.
Αμαρτίες γονέων
Ασφαλώς είναι απόλυτα σωστό οι γονείς να ενδιαφέρονται για το μέλλον των παιδιών τους για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και φυσικά για την οικονομική επιτυχία. Όμως το να επιτυγχάνουν την επαγγελματική και οικονομική επιτυχία των παιδιών βασιζόμενοι και εκμεταλλευόμενοι την υπαλληλική θέση την οποία κατέχουν στο δημόσιο είναι τουλάχιστον απαράδεκτο για να μην πούμε ότι είναι προκλητικό και παράνομο.
Πως αλλιώς να χαρακτηρίσουμε την αγορά γραφικών και άλλων ειδών γραφείου από συγκεκριμένο κατάστημα της πόλης μας η αξία των οποίων χρεωνόταν στο ταμείο της υπηρεσίας;
Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε την πίεση που ασκείται στους επαγγελματίες, ώστε να προτιμούν δια την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους παιδιά υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών με αντάλλαγμα την ευνοϊκή μεταχείριση από τις υπηρεσίες; Οι καταγγελίες που έφτασαν στα αυτιά μας θα διερευνηθούν και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας.
Δύσκολοι καιροί
Το κίνημα της αντίδρασης για την πολιτική που εφαρμόζεται στην πατρίδα μας συνεχώς γιγαντώνεται και όλοι πλέον περιμένουν την ημέρα που αγανακτισμένοι πολίτες θα βγουν στους δρόμους για μαζικές διαμαρτυρίες και για πρωτόγνωρους τρόπους έκφρασης της απογοήτευσης.
Δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση των πολιτών συνεχώς χειροτερεύει ενώ η ανεργία συνεχώς αυξάνεται. Οι επαγγελματίες υποφέρουν από την αναδουλειά, οι εργάτες από την ανεργία, οι συνταξιούχοι από την περικοπή των συντάξεων, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν πληρώνονται, το κίνημα των «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» επίσης φουντώνει οπότε είναι δικαιολογημένη η αντίδραση κατά των πολιτικών.
Άραγε είναι τυχαίο αυτό που είδαμε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στη Κομοτηνή όταν αγανακτισμένοι εργάτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα εναντίον του αλλά και κατά των Γιαννακίδη και Πεταλωτή;
Είναι τυχαίο που σε κάθε εμφάνιση πολιτικού στελέχους κάθε κόμματος, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και επεισόδια; Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο ή αλλιώς ο κόμπος έφτασε στο χτένι οπότε ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του αφού στα τελευταία χρόνια με ψέματα οι πολιτικοί των δυο μεγάλων κομμάτων έσπειραν θύελλες και τώρα ήρθε η σειρά να θερίσουν καταιγίδες.
Τραπεζικές αυθαιρεσίες
Το ότι οι τράπεζες είναι κράτος εν κράτει είναι γνωστό και γεγονός που δεν δέχεται αμφισβήτηση. Τα ιδρύματα αυτά χρόνια τώρα θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενα τις ανάγκες των πολιτών και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που απογοητευμένοι πολίτες έφτασαν μέχρι και την αυτοκτονία γιατί δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις τους.
Ενεργούν όπως θέλουν και συμπεριφέρονται με τη νοοτροπία του κατακτητή απέναντι στους ιθαγενείς. Έχοντας τη δύναμη του χρήματος αναγκάζουν τους συναλλασσόμενους να υποκύπτουν στις ορέξεις τους αφού είναι δύσκολος ένας δραχμοβόρος δικαστικός αγώνας.
Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος στις διατάξεις του αναφέρει ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να χορηγούν στοιχεία σε κάθε αιτούντα. Όμως αυτές δεν καταλαβαίνουν από τις νομικές ρυθμίσεις και ενεργούν όπως αυτές θέλουν άσχετα αν ο σχετικός νόμος αναφέρει ότι για το θέμα παρεμβαίνει και ο Εισαγγελέας.