Μετά την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας και την παραχώρηση της στην Αγροτική Τράπεζα
Υλοποιώντας παλιότερες αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων της συνεταιριστικής οργάνωσης η διοίκηση προχώρησε σε συζητήσεις με την ΑΤΕ για την οριστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να μειωθεί το συσσωρευμένο χρέος και την ταυτόχρονη ρύθμιση των υπόλοιπων χρεών ώστε να χρηματοδοτηθεί εκ νέου για την εξυπηρέτηση των σκοπών της αλλά και για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο από την αδυναμία της διοίκησης να φανεί συνεπής προς τους διάφορους φορείς του δημοσίου (εφορία και ΙΚΑ) αλλά και προς τους εργαζομένους που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα, γεγονότα που οδήγησαν τον πρόεδρο Σκοπιανό στις δικαστικές αίθουσες όπου εισέπραξε πολύμηνες φυλακίσεις.
Το δυσάρεστο φυσικά είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος κατάσχεσης των ατομικών περιουσιακών στοιχείων και αυτό αποτελεί μια δυσάρεστη κατάληξη για τους ανθρώπους που κλήθηκαν να διαχειριστούν τις τύχες της ΕΑΣ έχοντας στην πλάτη τους τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα της προηγούμενης διοίκησης.
Όπως κατήγγειλαν διάφοροι συνεταιριστές, το έτος 2002 μέσα στις γενικές συνελεύσεις έκρουαν το κώδωνα του κινδύνου, μιλούσαν για χαριστική χρηματοδότηση από την κυβέρνηση Σημίτη με 1 δις το οποίο όμως δεν φάνηκε αρκετό να εξυγιάνει την ΕΑΣ ενώ οι επιθεωρητές διαπίστωσαν κακοδιαχείριση και υπέρογκα ποσά για διοικητικά έξοδα και δαπάνες διαφήμισης.
Σήμερα θα περιοριστούμε σ’ αυτήν την απλή αναφορά αλλά ήδη βρήκαμε τα πορίσματα των επιθεωρητών και τα βουλεύματα των δικαστών στα οποία φαίνονται οι λόγοι που οδήγησαν τη συνεταιριστική οργάνωση στο σημείο αυτό και τα οποία θα δημοσιεύσουμε σε επόμενες εκδόσεις μας.