Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό ήταν η συγκέντρωση των δικηγορών απ’ όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.
Πρωτοφανής η συμμετοχή και δικηγόρων από την Κομοτηνή που θίγονται από την επιχειρούμενη ψήφιση του νομοσχεδίου που κατά δήλωση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Γιώργου Κυμπαρίδη, βάζει ταφόπλακα στην επαγγελματική δραστηριότητα των νέων δικηγόρων που οδηγούνται στην ανεργία αλλά και στην υποβάθμιση του ρόλου όλων γενικά των δικηγόρων.
Η ολομέλεια των προέδρων μετά την εντυπωσιακή συγκέντρωση και την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ανάγκη να δεχτεί τις προτάσεις τους αποφάσισαν την συνέχιση της αποχής μέχρι και τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου
Οι δικηγόροι υποστηρίζουν :
Την άρνηση του έγγραφου τύπου ως μοναδικού αποδεικτικού μέσου του ύψους της συμφωνίας για την αμοιβή του δικηγόρου.
Την ανάγκη, σε κάθε περίπτωση, να διατηρήσουν οι περιφερειακοί σύλλογοι τα έσοδα (παρακρατήσεις από τα γραμμάτια) από παραστάσεις δικηγόρων άλλων πρωτοδικείων σε πολιτικές ή διοικητικές υποθέσεις χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι εντολείς.
Εφόσον καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί δεν έχει κανένα νόημα η σύσταση μιας πολυπλόκαμης εταιρείας με έδρα σε ένα Πρωτοδικείο και αόριστο αριθμό μελών σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Οι δικηγόροι οδηγούνται σε πανελλαδικού χαρακτήρα ολιγοπωλιακά «καρτέλ» στην αγορά νομικών υπηρεσιών.
Την ανάγκη να διαφυλαχθεί ένα ελάχιστο επίπεδο αμοιβών για τους δικηγόρους ιδιαίτερα έναντι των ισχυρών εντολέων (Τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων), οι οποίοι πιέζουν ασφυκτικά για μείωση του δικού τους «μισθολογικού» κόστους σε βάρος της μέχρι σήμερα ελάχιστης συμφωνημένης (και μέχρι σήμερα) υποχρεωτικής αμοιβής, που προβλέπεται στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.
Εναλλακτικά, οι δικηγόροι προτείνουν :
Τα της αμοιβής του δικηγόρου να ορίζονται ελεύθερα με συμφωνία αυτού και του εντολέα.
Η συμφωνία περί αμοιβής να αποδεικνύεται με κάθε νόμιμο αποδεικτικό μέσο ή εναλλακτικά η έγγραφη συμφωνία να μην αποτελεί συστατικό τύπο της νομιμότητας της δαπάνης για τον πελάτη του δικηγόρου.
Ο δικηγόρος για την παράσταση του ενώπιον των δικαστηρίων να υποχρεούται να προκαταβάλει στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο ποσοστό 12% (αντί του «ορισμένου ποσού) επί «ποσού αναφοράς» ίσο με το μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος παρακρατούμενο από την προκαταβολή της δικηγορικής αμοιβής.
Για την ίδρυση Δικηγορικής Εταιρείας
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι δύο ή περισσότεροι δικηγόροι – μέλη του ιδίου ή διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων μπορούν να συστήσουν «Αστική Επαγγελματική Εταιρεία Δικηγόρων) με σκοπό την παροχή δικαστικών υπηρεσιών. Οι δικηγόροι ζητάνε να απαλειφθεί η φράση « ή διαφορετικών» και σε σύσταση αστικής εταιρείας να μπορούν να προχωρήσουν δικηγόροι – μέλη μόνο του ίδιου δικηγορικού συλλόγου.
Επίσης, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι μια δικηγορική εταιρεία μπορεί να ιδρύσει υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, κάτι και το οποίο οι δικηγόροι δεν αποδέχονται και ζητάνε όχι μόνο την τροποποίηση της σχετικής παραγράφου αλλά την απαλειφή της.
Διαβάστε επίσης :
«Δεν θα γίνουμε φοροεισπράκτορες της κυβέρνησης» λένε οι δικηγόροι της Ροδόπης