Εσφαλμένη η άποψη του Πάγκαλου και το «μαζί τα φάγαμε» με το οποίο προσπάθησε να αποδώσει κοινωνικό μέρισμα στη δημιουργία του δημοσίου χρέους
Σε κακό δρόμο βρίσκεται η κυβέρνηση που επιλέγει τη σύγκρουση με όλες τις κοινωνικές ομάδες ενώ υπάρχουν πολύ απλές λύσεις
«Δεν μπορείς να εφαρμόσεις το ποινικό δίκαιο παντού και δεν μπορείς να βάλεις όλη την κοινωνία στη φυλακή» σημείωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ
Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Παρασκευή (11/2) ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος στη Ροδόπη για το δημόσιο χρέος και τους τρόπους αντιμετώπισης του.
Νωρίτερα, ο κ. Βορίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ όπου και αναφέρθηκε τόσο στο δημόσιο χρέος όσο και στις πολιτικές σύγκρουσης που ακολουθεί η κυβέρνηση με όλες τις κοινωνικές ομάδες, πολιτικές που σύμφωνα με τον βουλευτή του ΛΑΟΣ είναι εντελώς λανθασμένες.
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι αυτό προέκυψε εξαιτίας της ανευθυνότητας της δημοσιονομικής αντίληψης και πολιτικής που ακολούθησαν τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια ενώ χαρακτήρισε παράλληλα εσφαλμένη την τοποθέτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου με τη φράση «όλοι μαζί τα φάγαμε».
«Το δημόσιο χρέος είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητας της δημοσιονομικής αντίληψης όλων αυτών των κομμάτων που κυβέρνησαν τον τόπο όλα αυτά τα χρόνια. Τονίζω την ανευθυνότητα γιατί συχνά παρατηρείται μια μετάθεση από το «μαζί τα φάγαμε» του κ. Πάγκαλου που εννοεί ότι σε αυτό το χρέος υπήρξε μέρισμα κοινωνικό, το οποίο διανεμήθηκε στους πολίτες, ωστόσο εκείνο το οποίο οφείλει κανείς να θυμάται είναι ότι οι πολίτες επέλεξαν ηγεσίες. Οι πολίτες μέχρι χθες δεν γνώριζαν ούτε τα spreads, ούτε τα ελλείμματα ούτε τα διαφορικά επιτόκια ούτε τα cbs ούτε τα ασφάλιστρα κινδύνου ούτε τίποτα από όλα αυτά.
Αυτές είναι λέξεις που μπήκαν στη ζωή μας τον τελευταίο χρόνο γιατί η Ελλάδα βρέθηκε στη δυσκολία αυτή. Οι πολίτες γνώριζαν αν θα έχουν αύξηση στον μισθό τους, αν μπορούν να βρουν δουλειά και πως θα αντιμετωπίσουν τα κόστη της ζωής τους.
Δεν μπορεί να γίνει μετάθεση της ευθύνης στους πολίτες. Οι πολιτικές της κομματοκρατίας, οι ρουσφετολογικές πολιτικές, οι πολιτικές που δημιούργησαν το πρόβλημα είναι αυτές που δημιούργησαν το μεγάλο χρέος. Αυτή τη στιγμή το μεγάλο ζήτημα είναι το πώς αντιμετωπίζετε αυτό το χρέος.
Με αυτές τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης του. Το σίγουρο είναι ότι και η Ευρώπη, η Ε.Ε., οφείλει να αναλάβει και το δικό της μέρισμα σε αυτή τη δημιουργία κρίσης στην ευρωζώνη» σημείωσε ο κ. Βορίδης.
«Δεν μπορείς να βάλεις όλη την κοινωνία στη φυλακή»
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ παράλληλα έκανε αναφορά και στις πολιτικές σύγκρουσης που ακολουθεί η κυβέρνηση με όλες τις κοινωνικές ομάδες. «Η αύξηση της έντασης το τελευταίο χρονικό διάστημα στην κοινωνία μας ανησυχεί. Η αύξηση της έντασης βαρύνει την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει μια σειρά από θέματα» τόνισε ο Μάκης Βορίδης.
Για την περίπτωση της Κερατέας, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι «υπάρχει εδώ και 60 μέρες μια παρατεινόμενη σύγκρουση των κατοίκων με την Αστυνομία με αφορμή την προσπάθεια κατασκευής ενός ΧΥΤΑ. Παρ’ ότι δόθηκε η δυνατότητα λύσης του προβλήματος με απόφαση του δικαστηρίου, η οποία σταματάει το έργο, η κυβέρνηση εμμένει στη σύγκρουση με τους κατοίκους».
Στο θέμα του χειρισμού των γιατρών του ΙΚΑ, ο κ. Βορίδης δήλωσε πως «ανεξαρτήτως του ποιος έχει δίκιο ή άδικο, η κυβέρνηση επέλεξε μία πολιτική απέναντι στους άλλους γιατρούς και ουσιαστικά έκανε μια απόπειρα να τους μετατρέψει σε απεργοσπαστική δύναμη και όξυνε το περιβάλλον με όλο τον ιατρικό κόσμο».
Για τη φοροδιαφυγή και το νέο νομοσχέδιο, ο Μάκης Βορίδης πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο υποτίθεται θα αντιμετώπιζε τη φοροδιαφυγή και βλέπω σε αυτό ρυθμίσεις, οι οποίες μετατρέπουν τη μη καταβολή ΦΠΑ σε διαρκές αδίκημα που σημαίνει ότι όποιος δεν καταφέρνει να καταβάλει ΦΠΑ μπορεί να συλληφθεί ανά πάσα στιγμή και να οδηγηθεί στο αυτόφωρο και ταυτόχρονα βλέπω διατάξεις που δεν επιτρέπουν την αναστολή και τη μετατροπή της ποινής. Πρακτικά δηλ. αυτό λέει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι όποιος δεν καταβάλει ΦΠΑ να πηγαίνει στη φυλακή άμεσα».
Στο ζήτημα των διοδίων, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ παρατήρησε ότι «οξύνεται και εκεί ένα μέτωπο τη στιγμή που θα ήταν πάρα πολύ απλό να ρυθμιστεί όλο το ζήτημα. Υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις όπου κάτοικοι αρνούνται να πληρώσουν διόδια για τη χρησιμοποίηση ενός μικρού κομματιού δρόμου. Ούτε φτιάχνονται παράπλευροι δρόμοι ούτε εξαιρούνται οι κάτοικοι σε τοπικό επίπεδο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το περιβάλλον και αυτή η ένταση».
Τέλος, ο Μάκης Βορίδης αναφορά έκανε και στις διαδηλώσεις των δικηγόρων της Περιφέρειας στη Βουλή που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή (11/2). «Πέρα από το θέμα των γεωγραφικών περιορισμών όπου η κυβέρνηση έχει διαφορετική θέση από αυτήν που υποστηρίζουμε εμείς, που είναι η διατήρηση του, οι δικηγορικοί σύλλογοι της Περιφέρειας, το μόνο που ουσιαστικά ζητούν είναι να μην υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης δικηγορικών εταιρειών με συμμετοχή μελών εκτός του τοπικού δικηγορικού συλλόγου. Ούτε αυτό το μικρό πράγμα, για να εκτονωθεί μία πίεση σε μια συγκεκριμένη ομάδα, γίνεται και το οποίο δεν είναι και πολύ μεγάλο θέμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.
«Το να αντιμετωπίσεις μια κοινωνική ομάδα η οποία συστηματικά αποπειράται να εκτρέψει τις συνθήκες λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και εκεί ενδεχομένως πρέπει να αντιμετωπίσεις και με κατασταλτικές δυνάμεις και με την επιβολή του νόμου αλλά αυτό είναι εστιασμένο. Είναι συγκεκριμένες ομάδες και άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένη αντίληψη για τα πράγματα και είναι διαφορετικό το να πιστεύεις ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις με τον ποινικό νόμο όλη την κοινωνία.
Δεν μπορούμε να βάλουμε όλη την κοινωνία στη φυλακή, ούτε μπορούμε να δείρουμε όλη την κοινωνία, ούτε μπορούμε να ακολουθήσουμε τέτοιου είδους πρακτικές.
Δεν υπάρχει ο νόμος και η νομιμότητα; Υπάρχουν και θα πρέπει να τα ακολουθήσουμε αλλά είναι ξεκάθαρο ότι και ο νόμος θα πρέπει να έχει μια διαλλακτική σχέση με την κοινωνία. Πρέπει να έχει μια συμβατότητα με την κοινωνική πραγματικότητα διότι θα φτάσει το κοινοβούλιο θα φτάσει στο σημείο να ψηφίζει νόμους, οι οποίοι δεν έχουν κοινωνική αντιστοίχιση και ουσιαστικά εκμηδενίζονται από την ίδια την κοινωνική δυναμική.
Αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής, να ενισχυθεί ο διάλογος και κυρίως να μην εκτραπεί η κυβέρνηση σε μια λογική ενός αυταρχισμού όπου πιστεύει ανοήτως ότι θα μπορούσε με το ποινικό δίκαιο και με κατασταλτικούς μηχανισμούς να αντιμετωπίσει το σύνολο των κοινωνικών αιτημάτων» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Βορίδης.