Ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας. Σύσσωμη η Αντιπολίτευση καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο, η συζήτηση επί του οποίου συνεχίζεται επί των άρθρων του και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα.
Οι γιατροί -που το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή μαζί με εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες- αποφάσισαν να συνεχίσουν έως και την Πέμπτη την κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Οι φαρμακοποιοί, πάντως, αποφάσισαν από την Πέμπτη να ανοίξουν τα φαρμακεία, μετά τις νέες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος δέχθηκε τα πυρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
«Παύει πια το απαράδεκτο καθεστώς η χώρα να ξέρει τι πρέπει να κάνει και να μην το επιτρέπουν στις κυβερνήσεις και τις πλειοψηφίες της Βουλής οι συντεχνίες. Μόνο αυτούς που είναι μέσα στο σύστημα ρωτάμε; Αυτόν που πλήρωνε 42 χρόνια σερβιτόρος για να πάει να στηθεί ηλικιωμένος στην ουρά τον ρώτησε η Βουλή;
»Δεν τον ρώτησε, γιατί η Βουλή δεν δουλεύει έτσι. Γιατί η Βουλή είναι η Βουλή των Συντεχνιών και πρέπει να αλλάξει αυτό και είναι η πρώτη φορά που επιχειρούμε να το αλλάξουμε» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, διαπίστωσε αναντιστοιχία μεταξύ των υπουργικών εξαγγελιών και του γράμματος του νομοσχεδίου. «Γιατί όλα αυτά που έχετε πει προφορικά στις τηλεοράσεις, δεν τα περιλάβατε στο σχέδιο νόμου; Θέλετε να συζητήσουμε για τις θεωρητικές δεσμεύσεις καθενός από μας; Δεν έχει αξία στην πρακτική πολιτική» παρατήρησε ο κ. Μαρκόπουλος.
«Πόσοι είναι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης; Δεν υπάρχουν μέσα. Κι αν είναι οι του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΓΑ, να μας εξηγήσετε πώς είναι δυνατόν υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών να τον χωρέσετε στα μισά χρήματα; Όταν το αποδείξετε αυτό θα σας χειροκροτήσουμε. Αν δεν μπορείτε, κινδυνεύετε να μοιράσετε ψεύτικες ελπίδες στον λαό και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κινδυνεύετε να συλληφθείτε ψευδόμενος» ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος και συνέχισε:
«Ποιες είναι οι ειδικότητες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη; Δεν είναι στο σχέδιο νόμου. Τι ρόλο θα παίξουν οι αγροτικοί γιατροί; Τα κέντρα υγείας θα έχουν ρόλο; Θα υπάρξει συμμετοχή των ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων; Τίποτα απ’ αυτά δεν υπάρχει. Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έχουμε 0,7% του ΑΕΠ και μια επικεφαλίδα. Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για 80 προεδρικά διατάγματα, δεν σας εμπιστευόμαστε ως κυβέρνηση. Κινδυνεύετε με αυτό που εσείς πιστεύετε ότι είναι το οραματικό, να χαρακτηριστείτε ως εκθεμελιωτής του κοινωνικού κράτους» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
«Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα σχέδιο διαπλοκής του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπου η εμπορευματοποίηση της υγείας θα περάσει με ταχύτατους ρυθμούς. Εκεί κοιτάζει ο σώζων εαυτόν σωθήτω» εκτίμησε στην ομιλία της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Σύμφωνα με την κυρία Παπαρήγα, «οι συνθήκες για να περάσει το νομοσχέδιο ευνόησαν τον υπουργό Υγείας, ώστε «να ξεγελάσει τον κόσμο»: στο χώρο υπάρχει σήψη και διαφθορά, εμφανίζονται οι γιατροί με την ενοποίηση των κλάδων υγείας, σαν να είναι στη διάθεση των ασφαλισμένων και καταγγέλλονται ευκολότερα, ασκώντας «συντεχνιακό αγώνα» υπέρ των καλών μισθών ενός μέρους του κλάδου τους.
Από τον επόμενο χρόνο ωστόσο, θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη, λόγω των συνεπειών «του πλέον αντιδραστικού νομοσχεδίου από την εποχή της μεταπολίτευσης»:
«Τα φαινόμενα διαφθοράς θα πολλαπλασιαστούν, καθώς η σχέση γιατρού και ασθενή, θα είναι με όρους εμπόρου και πελάτη» εκτίμησε η κυρία Παπαρήγα. «Θα οδηγήσετε τους γιατρούς του ΙΚΑ να τσακώνονται για την πελατεία. Αυξάνετε τον ιδιωτικό ανταγωνισμό με τον χειρότερο τρόπο. Ο γιατρός πλήρους απασχόλησης δεν θα ενδιαφερθεί για την πελατεία. Πάμε για εξατομικευμένες παροχές υγείας και ο καθένας θα απολαμβάνει παροχές, ανάλογα με το τι έχει στην τσέπη του» προειδοποίησε η γ.γ. του ΚΚΕ.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «διαλύει ό,τι έχει απομείνει απ’ τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας», καθώς στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, οι πόροι για τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, χρηματοδοτούνται με 0,6% του ΑΕΠ, «όταν μόνο το ΙΚΑ έπαιρνε 1%».
Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτίμησε πως η αναταραχή στους γιατρούς έχει προκληθεί δίκαια, λόγω των πολλών ασαφειών του νομοσχεδίου, που καλύπτουν τις αξιώσεις του Μνημονίου «να ευθυγραμμιστούν οι νέες συμβάσεις των ιατρών με αυτές του ΟΑΕΕ, ασκώντας πίεση και σ’ αυτούς που ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στηλίτευσε επίσης την παραχώρηση σε ιδιώτες του υπό ίδρυση φορέα ελέγχου των προμηθειών και τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την μάχη της «ενάντια στις συντεχνίες».
Με σύντομη παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε στους προλαλήσαντες, λέγοντας ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα χρηματοδοτείται μεν από το κράτος με 0,6% του ΑΕΠ (1,3 δισ ευρώ), αλλά ταυτοχρόνως θα τροφοδοτείται και με τις εισφορές των εργαζομένων (2,55% του ημερομισθίου) και των εργοδοτών (5,1% αντίστοιχα), ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και το ελληνικό Δημόσιο.
«Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ο ΟΠΑΔ ήταν ο πρώτος που εισφοροδιέφευγε. Τώρα το Δημόσιο καταβάλλει εισφορές με βάση τις αποδοχές του εργαζομένου και το σύστημα μαζεύεται, μπορεί να περπατήσει» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Μπεντενιώτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αναγκαίο και αναπότρεπτο», καθώς «το ΕΣΥ είναι σε κρίση και οι χρήστες του το εγκαταλείπουν».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επισκόπησε την πορεία του ΕΣΥ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, και εξήρε τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, «ειδικά για το λαό της υπαίθρου, με την αξιοποίηση των κέντρων υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία».
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, απέρριψε τους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας: «Οι μαστογράφοι στα ιδιωτικά νοσοκομεία, είναι πενταπλάσιοι απ’ αυτούς που υπάρχουν στα δημόσια. Οι αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι είναι πολλαπλάσιοι. Και μόνον απ’ αυτό το παράδειγμα, φαίνεται πολύ καθαρά πως οι ιδιώτες θα συνεχίσουν να αλωνίζουν αφού αυτούς στηρίζετε» ανέφερε ο κος Χαλβατζής.
Εκπροσωπώντας τον ΛΑΟΣ, ο Αστέριος Ροντούλης εμφανίστηκε σύμφωνος με τις «εξυγιαντικές τομές» αλλά υπογράμμισε την ανάγκη διευκρίνισης των αδιευκρίνιστων πτυχών της πολιτικής που υλοποιείται με το νομοσχέδιο, προκειμένου να καμφθούν οι αντιθέσεις των υγειονομικών και των φαρμακοποιών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
«Με μειωμένους πόρους δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει το ΕΣΥ. Θα οδηγηθεί στην υποθήκευσή του στις τράπεζες. Με μαθηματική ακρίβεια εκεί οδηγούμαστε» εκτίμησε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Παναγιώτης Λαφαζάνης.