«Οι μετανάστες που κατέλαβαν τη Νομική δεν ήταν λαθρομετανάστες. Ήταν μετανάστες που σήμερα είναι παράνομοι, γιατί δεν μπόρεσαν λόγω κρίσης να μαζέψουν τα απαιτούμενα 150 ένσημα, αλλά που τα προηγούμενα χρόνια ήταν νόμιμοι και πλήρωναν τις εισφορές τους στο ΙΚΑ» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας στις αιτιάσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θανάση Νάκου, περί αδράνειας του υπουργείου απέναντι στην κατάληψη.
Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, τόσο ο υπουργός όσο και οι υπηρεσίες γνώριζαν τους σχεδιασμούς για μεταφορά των μεταναστών στην Αθήνα, αλλά ουδέν έπραξαν, προκειμένου να τους σταματήσουν στην Κρήτη ή στο λιμάνι του Πειραιά.
«Γιατί δεν σταματήσατε την κατάληψη της Νομικής, όπως προσπαθήσατε να κάνετε με το υπουργείο Υγείας προχθές; Γιατί δεν εφαρμόσατε το νόμο για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών; Ο εισαγγελέας Εφετών, όμως, έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά μελών της επιτροπής αλληλεγγύης. Καταργείτε το νόμο που λέει πως ο λαθρομετανάστης υποχρεούται να εγκαταλείψει την Ελλάδα εντός 30 ημερών; Μήπως θεσμοθετείτε έτσι τους ημι-νόμιμους μετανάστες;» ρώτησε ο βουλευτής.
«Η ερώτησή σας βρίθει ανακριβειών και αναληθών παραδοχών» απάντησε ο κ. Παπουτσής. «Δεν μπορούμε να συγχέουμε τους λαθρομετανάστες με ανθρώπους που ζούσαν και εργάζονταν νόμιμα επί πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ενταγμένοι στις τοπικές αγορές εργασίας, και που σήμερα, για διαφόρους λόγους, δεν έχουν άδεια παραμονής. Όσοι έχουν άδεια εργασίας, έχουν καταβάλει σημαντικά ποσά στο ΙΚΑ. Δεν τους ρίχνουμε στα κρατητήρια, επειδή φέτος τους κτυπά η ανεργία και δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα 150 ένσημα το χρόνο. Πόσο δε μάλλον, όταν η Πολιτεία βρίσκεται σε διάλογο για μείωση των απαιτουμένων ενσήμων, ήδη από την εποχή της διακυβέρνησης της ΝΔ» είπε ο υπουργός.
«Δεν το ξέρατε εσείς πως συνομιλούσατε μ’ αυτούς τους ανθρώπους; Και δεν ντρέπεστε να έρχεστε σήμερα να εγκαλείτε την κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.
Ο κ. Παπουτσής ανέφερε, επίσης, πως τους μετανάστες που κατέφυγαν στη Νομική Σχολή «τους ανέμενε η υφυπουργός Εργασίας και θα το θεωρούσα τουλάχιστον ανακόλουθο αν οι αστυνομικές αρχές τους παρεμπόδιζαν στο ταξίδι τους».
«Παρανομήσανε αυτοί ή δεν παρανομήσανε;» επανήλθε ο κ. Νάκος και πρόσθεσε: «Αν δεν θέλετε να παρανομούν και να κυκλοφορούν ελεύθερα στη μαύρη εργασία, αλλάξτε το νόμο για τις άδειες εργασίας και διαμονής. Βάλτε μια τρίτη κατηγορία, πως όσοι δεν μπορούσαν να μαζέψουν τα 150 ένσημα, δεν πειράζει, ας δουλέψουν χωρίς καθόλου ένσημα».
«Όλες οι ιδέες που έχετε για την τροποποίηση του νόμου, είναι χρήσιμες – και έχετε τη δυνατότητα να τις εκφράσετε στον κ. Ραγκούση και την κ. Νταλάρα. Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα: Αντίστοιχες περιπτώσεις είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Τι θέλετε; Να μαζεύει η αστυνομία όλους αυτούς, επειδή δεν βρήκαν τα 150 ένσημα;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.
Διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των μεταναστών
Εν τω μεταξύ, περίπου 50 μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, έχοντας αναρτήσει πανό, ζητώντας τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες εργαζόμενους.