Αυτό που χρειάζεται για να πάρει «ανάσα» η οικονομία και η κοινωνία είναι η συνολική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με μερική διαγραφή του και κατευθείαν δανεισμό των χωρών από την ΕΚΤ, τονίζει ο Συνασπισμός.
Συγκεκριμένα, σε σχόλιο του γραφείου τύπου του κόμματος, αναφέρεται ότι όσο η κυβέρνηση επιμένει να διαψεύδει ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα συμβεί, «όπως και τόσα που έχει διαψεύσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα και συνέβησαν στην πορεία».
«Το θέμα είναι με ποιους όρους θα γίνει. Προς όφελος της κοινωνίας ή των δανειστών;», λέει ο Συνασπισμός και καταλήγει ότι αυτό που χρειάζεται είναι ο συνολικότερος αγώνας «για μια άλλη Ευρώπη των λαών και όχι των αγορών».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ.Κουβέλης, κάλεσε το Σάββατο την κυβέρνηση «συστηματικά να αναζητήσει και να διεκδικήσει τη συνολική αναδιαπραγμάτευση του χρέους έτσι ώστε να υπάρξει η επιμήκυνση αποπληρωμής όλου του χρέους και βεβαίως στο πλαίσιο μιας σταθερής λύσης να υπάρξει και μείωση του επιτοκίου».
Αυτό, είπε ο κ. Κουβέλης, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις οι οποίες θα διαμορφώσουν συνθήκες «ανάσας» για την ελληνική οικονομία.
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας
Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι είχε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ζητήματα που αφορούν το Πατριαρχείο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και τη διεθνή συγκυρία.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΝ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τη στήριξή του «στα δίκαια αιτήματα του Πατριαρχείου που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις, από την Ευρωπαϊκή σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα -συμβάσεις που η τήρησή τους αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας- στα πλαίσια της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ».
Ειδικότερα, επισήμανε ότι σε ότι αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είναι ένα αίτημα που θα έπρεπε να είχε ήδη ικανοποιηθεί.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη έγινε σε μια περίοδο οξυμένων παγκόσμιων προβλημάτων. «Η οικονομική κρίση μετατρέπεται ολοένα και πιο έντονα σε κοινωνική, η πείνα, η φτώχεια, η εξαθλίωση πλήττουν μεγάλες μερίδες του παγκόσμιου πληθυσμού, τροφοδοτώντας δίκαιες κοινωνικές εξεγέρσεις» τόνισε.
Εξέφρασε, ακόμα, αλληλεγγύη στο λαό της Τυνησίας και της Αιγύπτου, αλλά και σε όλους όσοι αγωνίζονται και αναζητούν ελευθερία, δικαιοσύνη, προκοπή.
«Σε αυτά τα πλαίσια εκτιμάμε ιδιαίτερα τη στάση του Πατριαρχείου που με την οικουμενική του οπτική παρεμβαίνει στα μεγάλα προβλήματα των καιρών μας και εργάζεται για τη φιλία των λαών, την ειρήνη, για την καταπολέμηση της φτώχειας, για την προστασία του περιβάλλοντος» είπε.
«Συνάντησα έναν άνθρωπο με οξυδέρκεια με κατανόηση των προβλημάτων, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται και από τις παρεμβάσεις του στα φλέγοντα ζητήματα των καιρών, το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον, για τα μεγάλα προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικής περιθωριοποίησης» είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας μετέβη στην Κωνσταντινούπολη μετά την Άγκυρα, όπου συμμετείχε σε εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ΟDP) της Τουρκίας.
Τον πρόεδρο του Συνασπισμού συνόδευαν στη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη η υπεύθυνη του Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, Ρένα Δούρου και ο Πάνος Τριγάζης υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής.