Την πεποίθηση ότι το ελληνικό Κράτος θα πρέπει στα μειονοτικά χωριά της Θράκης να ιδρύσει και δημόσια ελληνικά σχολεία, εκτός των μειονοτικών, εξέφρασε η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του 15νθημερου εντύπου της Κομοτηνής, «Αντιφωνητή», για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του.
Η γνωστή δασκάλα που δίδασκε επί 5 συναπτά έτη στο χωριό του Μεγάλου Δερείου στον Έβρο, σημείωσε πως «θα πρέπει να σεβαστούμε τη Συνθήκη της Λωζάνης, να διερευνήσουμε ποιες είναι οι γλώσσες που μιλάει η μειονότητα. Δεν είναι μία αλλά τρεις. Είναι η γλώσσα των Πομάκων, των Ρωμά και των τουρκογενών οπότε θα πρέπει ανάλογα, μέσα στα σχολεία, εφόσον και διατηρήσουμε τα μειονοτικά σχολεία, να παρέχουμε τρεις γλώσσες ως μητρική και όχι μία.
Θα πρέπει όμως παράλληλα να ιδρύσουμε και δημόσια ελληνικά σχολεία δίπλα σε κάθε μειονοτικό για να μπορούν να επιλέγουν οι Πομάκοι αν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα αμιγώς ελληνόγλωσσο σχολείο τα παιδιά τους».
Η κ. Νικοπούλου ερωτηθείσα να σχολιάσει την πρωτοβουλία του εκδότη του «Αντιφωνητή», Κώστα Καραΐσκου, να την βραβεύσει και να την τιμήσει για την προσφορά της στον τόπο μας απάντησε ότι «η σημερινή βραδιά για μένα είναι ιδιαίτερη γιατί οι δικοί μου άνθρωποι της Θράκης καταρρίπτουν την παροιμία που λέει «ουδείς προφήτης στον τόπο του» και θέλω να τους ευχαριστώ γι’ αυτό, ενώ σε άλλη ερώτηση που δέχθηκε να σχολιάσει την δικαστική απόφαση, με την οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα σε μειονοτικές εφημερίδες για συκοφαντική δυσφήμηση στο πρόσωπό της απάντησε με νόημα «Υπάρχει Θεός».
Τέλος, η Χαρά Νικοπούλου, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την κατάσταση στην Ελλάδα και τη Θράκη. «Όπως και σε όλη την Ελλάδα έτσι και στη Θράκη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αλλά είμαστε αγωνιστές οι Έλληνες και δεν θα το βάλουμε κάτω» πρόσθεσε καταλήγοντας.
Κώστας Καραΐσκος : «Έπρεπε κάποιος στη Θράκη να αναφερθεί στο έργο αυτής της γυναίκας»
Ο Κώστας Καραΐσκος, εκδότης της εφημερίδας «Αντιφωνητής» ερωτηθείς για ποιο λόγο επέλεξε ο ίδιος και οι συνεργάτες του να βραβεύσουν τη Χαρά Νικοπούλου απάντησε ότι «έχουμε συμφωνήσει κάθε χρονιά, στην κοπή πίτας του «Αντιφωνητή», να τιμούμε ένα πρόσωπο, το οποίο ξεχωρίζει για την προσφορά του στον τόπο μας. Πέρσι ήταν ο Σταύρος Λάλας, φέτος ήταν η δασκάλα, Χαρά Νικοπούλου.
Από τη μια ήταν μεγάλη η χαρά μας για την τιμή που μας έκανε να βρίσκεται εδώ μαζί μας και από την άλλη λυπούμαστε γιατί μετά από μια 5ετή παρουσία της στη Θράκη κανένας άλλος συλλογικός φορέας δεν την τίμησε και ότι ακούστηκε γι’ αυτήν ακούστηκε δυστυχώς από τη Θεσσαλονίκη και κάτω.
Καιρός ήταν να πει και κάποιος στην ιδιαίτερη πατρίδα μας όπου αναδείχθηκε μέσα από το έργο της δυο κουβέντες γι’ αυτή τη γυναίκα».