Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης βρίσκονται πλέον οι νέες μορφές ενέργειας που κινούνται πάνω στον άξονα της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης, όπως είναι η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της ΠΑΜ-Θ.
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας μεταξύ του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαου Γρανά και του Δημάρχου Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν επι τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της γεωθερμίας.
Ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, με το πέρας της σύσκεψης, σημείωσε: «Έχει τελεσφορήσει μια διαδικασία διαβούλευσης και προπαρασκευής που αφορά σε μια πολύ καινοτόμα δράση σε πανελλαδικό επίπεδο κι έχει να κάνει με την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων. Ερχόμαστε ως καινούργια περιφερειακή αρχή να ικανοποιήσουμε ένα διαχρονικό αίτημα του οικείου δήμου και των κατοίκων της περιοχής.
Φαίνεται ότι υπάρχει καλή ωριμότητα φακέλου από τον δήμο κι οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν με αδειοδοτήσεις, θα βρεθούμε στην Αθήνα για να τις πάρουμε έγκαιρα, ώστε να αποτελέσει ένα έργο που θα ενταχθεί. Ήδη υπάρχει μέριμνα για να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και να έχουμε την απόφαση ένταξης από το οικείο υπουργείο και σύντομα θα έχουμε ένταξη και χρηματοδότηση ενός σημαντικού έργου που θα ανακουφίσει τους αγρότες, αλλά και άλλους φορείς μέσω της τηλεθέρμανσης».
Αμέσως μετά, ο κ. Γιαννακίδης προήδρευσε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων με αντικείμενο την προώθηση του έργου της Περιμετρικής Οδού Καβάλας και ζήτησε από τους συμμετέχοντες να συντονιστούν προκειμένου ένα χρόνιο αίτημα της Καβάλας να υλοποιηθεί.
Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Γρανάς, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς και ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής, συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκαν το υπο κατασκευή φράγμα του Μαρμαρά. Μετά το πέρας της επίσκεψης και της ενημέρωσης του κλιμακίου ο Περιφερειάρχης δήλωσε:
«Είχαμε μία συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και με τη συνδρομή και του υπουργού μας και των βουλευτών προσπαθούμε κάποια μεγάλα έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τα ενεργοποιήσουμε. Ένα από αυτά λοιπόν είναι και το φράγμα του Μαρμαρά όπου έχει διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση και αυτό που προέχει είναι να δούμε τι συμβαίνει με τη μελέτη για τον αγωγό, έτσι ώστε να είναι χρηστικό και λειτουργικό από τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής.
Παρακολουθούμε λοιπόν την εξέλιξη του θέματος και ελπίζουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το πολύ μεγάλο έργο. Παράλληλα συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης για δύο έργα τα οποία ήταν «βαλτωμένα» και τελείως ανενεργά. Πρόκειται για τα δίκτυα ύδρευσης στη Δυτική πλευρά του Νέστου, ένα έργο περίπου 12,5 εκατ. ευρώ και η υπογείωση της τάφρου της Χρυσούπολης ένα έργο ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Και αυτά είναι στη φάση που θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2011».
Ακολούθως ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γρανάς συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας Θανάση Μητρόπουλο, παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Υφυπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργου Πεταλωτή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γιαννακίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Έχει αξιολογηθεί από τις τοπικές κοινωνίες ότι η εξελικτική πορεία όλης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι συνυφασμένη με την παρουσία και την προσφορά των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διαχρονικό αίτημα παραμένει η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η παρουσία όλων μας υποδηλώνει τη συναίνεση για την ενίσχυση της καινοτομίας στο συγκεκριμένο ίδρυμα και προσδιορίζει έναν κοινό αναπτυξιακό βηματισμό. Όλες αυτές οι προσπάθειες συγκλίνουν στη διαμόρφωση μιας νέας παραγωγικής ταυτότητας στη βάση της οποίας τοποθετούμε την καινοτομία» κατέληξε ο Περιφερειάρχης.