Την 3η εκδήλωση της σειράς, στο πλαίσιο των Μορφωτικών Συναντήσεων, πραγματοποίησε ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής, την Πέμπτη (19/1), στην αίθουσα εκδηλώσεων του νέου κτιρίου του Λαογραφικού Μουσείου.
Ομιλητής της εκδήλωσης ο Βασίλειος Γραμματικάς, Επίκουρος καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου του Τμήματος Γλώσσας – Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δ.Π.Θ. με θέμα «Τα αποσχιστικά κινήματα στα Βαλκάνια και στον Παρευξείνιο χώρο».
Ο Βασίλης Γραμματίκας, σημείωσε πως «δέχθηκα μία τιμητική πρόσκληση από το Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής να πραγματοποιήσω μία εισήγηση σε θέμα του αντικειμένου μου και αυτό το οποίο σκέφτηκα ότι θα ενδιέφερε ένα ευρύτερο κοινό, αναφέρεται σε μία κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε κυρίως μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου και αφορά τα αποσχιστικά κινήματα που έχουν αναπτυχθεί είτε επιτυχημένα, είτε αποτυχημένα, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στον Εύξεινο Πόντο.
Στην ομιλία μου προσπάθησα να αναλύσω το γιατί, τις συνέπειες και τα αποτελέσματα αυτών των διαδικασιών και να δώσω ένα γενικό περίγραμμα για το πως οι διαδικασίες της απόσχισης επηρεάζουν αφενός το Διεθνές Δίκαιο και την τρέχουσα διεθνή πραγματικότητα.
Η απόσχιση είναι ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς μιλάμε για απόσπαση ενός κομματιού υφιστάμενου κράτους παρά τη θέληση του, κατά τα πρότυπα του ψευδοκράτους στη Βόρεια Κύπρο. Φυσικά και είναι πρόβλημα, το ζήτημα είναι ότι από τη μελέτη όλων αυτών των περιπτώσεων προκύπτει ότι η αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας είναι περιστασιακή και ανάλογα με γεωπολιτικά συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων.
Συνεπώς αν μία Μεγάλη Δύναμη επιθυμεί να προωθήσει ή να υποθάλψει ένα αποσχιστικό κίνημα αυτό έχει τραγικές συνέπειες για το κράτος – θύμα αυτής της απόσχισης».
Στέφανος Κούκλαρης