«Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη. Όχι γιατί είστε προδότες. Αλλά γιατί ό,τι κάνετε είναι για να εξασφαλίσετε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων κι από κει και πέρα αδιαφορείτε για τις παρενέργειες, ή καλύπτετε αυτή την πολιτική κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο του νέου πατριωτισμού», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την εξωτερική πολιτική.
Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε πως όταν ο πρωθυπουργός μιλά για πολυμερή και πολυδιάσταση πολιτική εννοεί τις εμπορικές συμφωνίες, που θέλει να κάνει με την Τουρκία, την Κίνα, τις Ινδίες, τις ΗΠΑ, με χώρες της ΕΕ, την Βριζιλία για να εξασφαλίσει μερίδιο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που δρουν στην Ελλάδα. Αυτός είναι δικός σας «σύγχρονος πατριωτισμός», είπε και πρόσθεσε: «Δεν σας κατηγορούμε για προδοσία και υποτέλεια, κάνετε αυτό που επιβάλλει το πρόγραμμά σας και τα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετείτε, ανεξαρτήτως προσωπικής ιδιοτέλειας. Δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, αλλά έχει παρενέργειες αυτό που κάνετε. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα σύνορα».
Εκφράζοντας τη διαφωνία της με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, η κ. Παπαρήγα είπε απευθυνόμενη προς τον κ. Παπανδρέου ότι «συμβαίνουν δύο πράγματα, όταν μιλάτε περί της ενεργητικής συμμετοχής της Ελλάδας στην παγκοσμιοποίηση, περί παλιού και νέου πατριωτισμού. Ή είστε αφελής, κάτι που δεν πιστεύουμε, ή δουλεύετε κυριολεκτικά “ψιλό γαζί” τον ελληνικό λαό».
Η γγ του ΚΚΕ ρώτησε αν η εθνοκρατική οργάνωση έχει καταργηθεί και αν το ίδιο έγινε με τα «σύνορα» και «κυριαρχικά δικαιώματα». «Για μας η έννοια σύνορα, υφαλοκρηπίδα, κυριαρχικά δικαιώματα, ΑΟΖ υπάρχει», τόνισε.
Αναφερόμενη στις συμμαχίες στις οποίες είναι ενταγμένη η Ελλάδα, όπως βιώνονται σήμερα – είτε είναι σύνορα, κρίση, στρατοί κατοχής και εισβολής, υφαλοκρηπίδες, είτε ΑΟΖ- είπε πως «είναι συμμαχίες για το πώς θα μοιράσουν τη λεία. Οι καυγάδες δεν γίνονται γιατί οι λαοί έχουν διαφορές».
Απαντώντας στα όσα ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στο ΚΚΕ για αλλαγή θέσεων, η κ. Παπαρήγα ανέγνωσε επίσημες ανακοινώσεις του κόμματός της από το 2000, σχετικά με ανεξερεύνητα κοιτάσματα στο Ιόνιο, με αξιώσεις της Τουρκίας κ.λπ. «Είμαστε τελευταίοι που θέλουμε ελληνοτουρκικό πόλεμο γιατί θα χύσουν το αίμα τους οι δύο λαοί για τα συμφέροντα του πετρελαίου», είπε.
Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον οποίο χαρακτήρισε «λαγό», είτε αφορά το Αιγαίο, είτε το χρέος. «Δεν είναι προσωπική του επιλογή. Την ώρα που εσείς ισχυρίζεστε ότι οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο, επίσημα βγήκε και είπε πως η υφαλοκρυπίδα φτάνει μέχρι τα 200 μέτρα βάθος, που αποτελούν το 15% μόνον των διεθνών υδάτων του Αιγαίου άρα το υπόλοιπο το αφήνει στο χώρο των λεγόμενων γκρίζων ζωνών», απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό. «Τέτοιο επιχείρημα, ούτε η τουρκική πλευρά δεν το έχει επικαλεστεί», είπε και πρόσθεσε πως ο κανόνας αυτός ίσχυε έως το 1958, όταν η τεχνολογία δεν μπορούσε να φτάσει στο απαιτούμενο βάθος για την έρευνα και την άντληση υδρογονανθράκων, αλλά αντικαταστάθηκε η συμφωνία του ‘58 με άλλη που ισχύει μέχρι σήμερα και που δεν αναφέρεται σε αυτό που λέει ο κ. Πάγκαλος.
«Όταν τα είπε αυτά η ΚΟ του ΚΚΕ ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο να κατατεθούν τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στη Βουλή για το τι γίνεται στις συζητήσεις και το ΥΠΕΞ απάντησε πως δεν τηρούνται πρακτικά», γνωστοποίησε. «Θα είσαστε εγκληματίες αν γινόταν αυτό. Δεν το πιστεύουμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ακόμη χειρότερα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μάς παρέπεμψε στις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου».
Η κ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στα «μεγάλα λόγια», που ειπώθηκαν στο Ερζερούμ, τα χαρακτήρισε «διακοσμητικά» και σημείωσε πως «έπρεπε να έχουμε ενημέρωση και να υπάρχουν στην ομιλία του πρωθυπουργού».
Η γγ του ΚΚΕ αναγνώρισε ότι πρέπει να επιδιωχθεί μία συμφωνία με την Τουρκία, αλλά σημείωσε ότι ακόμη κι αν η γείτονα υποχωρήσει σε αυτά, που λέει, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού γιατί θα είναι προσωρινή συμφωνία. «Το πρόβλημα του ανταγωνισμού θα υπάρχει», είπε.
Ρώτησε, επίσης, πώς θα ξεκινήσει το συνυποσχετικό, στη βάση των έξι ή των 12 μιλίων; «Αυτή τη στιγμή μπαίνουν θέματα διαφορών στα σύνορα», τόνισε και ρώτησε ποια θα είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, «από τι θα ξεκινήσει».
Αναφορικά με την υφαλοκρυπίδα και τις ΑΟΖ, διερωθήτηκε γιατί δεν καθορίζουμε την ελληνική ΑΟΖ; «Γιατί – όπως είπε – δεν είναι ότι δεν την καθορίζει η κυβέρνηση στο Ν. Αιγαίο, αλλά ούτε νότια της Κρήτης ούτε απέναντι στη Λιβύη και την Αίγυπτο». Συμπλήρωσε δε πως την καθορίζει γιατί έχει βάλει όρο η Τουρκία. «Γιατί αν καθορίζατε την ΑΟΖ θα βάζατε μέσα και το Καστελόριζο. Κι εδώ το Καστελόριζο είναι πρόσχημα. Η Τουρκία αμφισβητεί τη γραμμή Κρήτη – Κάρπαθο – Ρόδο ως γραμμή που η Ελλάδα έχει δικαίωμα οικονομικής εκμετάλλευσης», ανέφερε.
«Eδώ, δεν δέχεται το FIR και φοβόμαστε ότι σε ώρα ανάγκης η χώρα μας δεν θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα με τα 12 ναυτικά μίλια», είπε.