Αναταραχή στην ελληνική και γερμανική κυβέρνηση, αλλά και στις αγορές με άνοδο του spread των ελληνικών ομολόγων προκαλούν πληροφορίες από Γερμανούς αξιωματούχους και δημοσιεύματα που φέρουν τη Γερμανία να εξετάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση πιθανής χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
Αθήνα και Βερολίνο έσπευσαν να διαψεύσουν τις φήμες αυτές. Ωστόσο τα διεθνή πρακτορεία επανέρχονται στο θέμα επικαλούμενα νέες δηλώσεις.
Η αρχή έγινε με δημοσίευμα της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Die Zeit που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη και υποστηρίζει ότι το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εξαγοράσει το χρέος της μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Ωστόσο, Έλληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι διέψευσαν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, καθώς και το ότι το Βερολίνο προετοιμάζεται για κάτι τέτοιο.
«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αυτό το θέμα, την αναδιάρθρωση» διέψευσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδη με δήλωσή του στο Reuters.
«Η Γερμανία δεν ετοιμάζει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», είπε και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε γραπτή δήλωση.
Πάντως αν κρίνει κανείς από την αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς την Τετάρτη, οπότε σημείωσε άνοδο 4,46% με τις τράπεζες να σημειώνουν ράλι, μάλλον οι επενδυτές δεν βλέπουν αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Επιμένουν οι φήμες
Παρά τις διαψεύσεις, τα διεθνή πρακτορεία επιμένουν και επανέρχονται στο θέμα επικαλούμενα νέες δηλώσεις.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση πιθανής χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με αξιωματούχους που είναι σε θέση να γνωρίζουν άμεσα το θέμα, μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο, υπηρεσιακά στελέχη αναλύουν τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για τις γερμανικές τράπεζες και για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.
Τα στελέχη δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμπεράσματα.
«Έχουν αρχίσει να σκέφτονται το αδιανόητο», είπε η πηγή και πρόσθεσε «επεξεργάζονται σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προετοιμαζόμενοι για αναδιάρθρωση (του χρέους) της Ελλάδας […] Δεν πρόκειται για κάτι που επιθυμούν, αλλά για κάτι που αναγνωρίζουν (ότι είναι δυνατό)».
«Αλλιώς θα ήταν απροετοίμαστοι όσον αφορά τις επιπτώσεις στους ισολογισμούς των δικών τους τραπεζών. Άρχισαν να κοιτούν τί λέει το ελληνικό σύνταγμα» συμπλήρωσε.
Για πορεία σε τεντωμένο σκοινί μιλά άλλη πηγή. Και δεύτερη γερμανική πηγή, σύμφωνα με το Reuters, με ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας, δηλώνει ότι οι επίσημοι ζυγίζουν την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας.
«Κοιτάνε τα σενάρια […] ένα από αυτά είναι η αναδιάρθρωση. Το ίδιο κάνουν και για την Ιρλανδία», δήλωσε.
«Είναι πορεία σε τεντωμένο σχοινί. Πρόκειται για οικονομική αναγκαιότητα. Δεν είναι πολιτικά ενδεδειγμένο να γίνεται δημόσια. Δε μπορείς να αναδιαρθρώσεις ελληνικά ομόλογα και να μην κάνεις τίποτα για τα ιρλανδικά. Επισήμως, κανείς δεν ανοίγει το στόμα του, αλλά το θέμα παραμένει» είπε.
Οι γερμανικές τράπεζες, αναφέρει το Reuters, είναι εκτεθειμένες κατά σχεδόν 37 δισ. ευρώ στο ελληνικό χρέος και περισσότερο από 138 δισ. ευρώ σε ιρλανδικό. Πολλές από αυτές έχουν, ωστόσο, μεταφέρει τα ποσά αυτά στο αποκαλούμενο «χαρτοφυλάκιο τραπεζικών εργασιών» (banking book), όπου οι οποιεσδήποτε διαγραφές ζημιών θα ήταν άμεσες.
«Το ζήτημα είναι το σωστό τάιμινγκ (για την αναδιάρθρωση)» δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Γερμανός τραπεζίτης. «Οι τράπεζες έχουν χρόνο να προετοιμαστούν καλά. Αυτό ισχύει για την Hypo Real Estate, την WestLB ή κάθε άλλη περιφερειακή τράπεζα» πρόσθεσε.
Το δημοσίευμα της Die Zeit
Αναλυτικότερα, το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη φέρει τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εξαγοράσει το χρέος της μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Δηλαδή, βάσει του άρθρου που δεν αναφέρει συγκεκριμένες πηγές, η Γερμανία θα συμφωνήσει η Ελλάδα να μπορεί να κάνει χρήση πιστώσεων του EFSF με ευνοϊκούς όρους και αντάλλαγμα τη δέσμευσή της να ακολουθήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.
Το δημοσίευμα ωστόσο, που επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, δεν δίνει λεπτομέρειες για το σχέδιο και δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για χρονική παράταση ή αναδιάρθρωση χρέους του συνόλου του ελληνικού χρέους. Επίσης, δεν δίνει λεπτομέρειες για το σχέδιο ή τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε η Ελλάδα να εξαγοράσει το χρέος της.
Ειδικότερα, το δημοσίευμα της Zeit έκανε χρήση της λέξης «Umschuldung», που μπορεί να εννοεί τόσο αναδιάρθρωση, όσο και επιμήκυνση.
Επισήμως, η Γερμανία παραμένει αντίθετη σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ή επιμέρους στάση πληρωμών της Ελλάδας.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κράιενμπαουν διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit» ότι εξετάζεται διευκόλυνση στην Ελλάδα να επανακτήσει τα κρατικά της ομόλογα με τη χορήγηση των απαραίτητων πιστώσεων από το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Στυαθερότητας EFSF.
Στην Ευρωζώνη υπάρχουν ζυμώσεις για μία «συνολική στρατηγική σταθεροποίησης» στο χώρο του ευρώ, είπε ο εκπρόσωπος. Αποσαφήνισε ωστόσο ότι «σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελούν, ξεκάθαρα, μέρος αυτών των σκέψεων».
Διευκρίνισε δε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συμπεριληφθεί σε ενδεχόμενη πτώχευση μιας χώρας του ευρώ μόνον στο πλαίσιο του μελλοντικού μόνιμου μηχανισμού από το 2013.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «η εξέλιξη στην Ελλάδα πρέπει πάντα να παρακολουθείται».
Πρόσθεσε ότι η χώρα, η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός, βρίσκονται σε ένα «δύσκολο δρόμο», ενώ παρέπεμψε στο ότι η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε ότι υπάρχει αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Σ΄αυτό μένει και η γερμανική κυβέρνηση», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.
Ωστόσο, ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι κάτι τέτοιο θα καταστεί αναπόφευκτο.
Το δημοσίευμα, είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο του spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου κατά 30 μονάδες υψηλότερα, στις 865 μονάδες βάσης σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς.