Προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος έναντι της Νέας Δημοκρατίας που κυμαίνεται από 3,8% έως 6,8% καταγράφουν, αντιστοίχως, οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις του 2011, οι οποίες δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.
Σε δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για το Έθνος της Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 27,7%, έναντι 20,9% για τη ΝΔ. Το ΚΚΕ καταγράφει ποσοστό 7,8%, ο ΛΑΟΣ 4,8%, ο ΣΥΝ 3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,2%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2%. Οι αναποφάσιστοι και το λευκό/άκυρο ή άλλο κόμμα φτάνουν στο 28%.
Στη δεύτερη δημοσκόπηση, της εταιρείας ALCO για το Πρώτο Θέμα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 22,2% έναντι 18,4% της ΝΔ. Το ΚΚΕ ακολουθεί με 8%, ο ΛΑΟΣ 5,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,6%, η Δημοκρατική Αριστερά 1,9% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι στο 2,7%. Στο 28% βρίσκονται οι αναποφάσιστοι και οι υπόλοιπες επιλογές.
Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Γ.Παπανδρέου προηγείται με 52,2%, ο Αντ.Σαμαράς ακολουθεί με 42%, ο Φ.Κουβέλης με 38,3%, ο Γ.Καρατζαφέρης με 37,1%, η Αλέκα Παπαρήγα με 26%, ο Αλ.Τσίπρας με 25,4% και η Ντόρα Μπακογιάννη με 24,2%.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα πολιτικά ζητήματα, ενδιαφέρον παρουσιάζει στην έρευνα της Marc η απάντηση στο ερώτημα «Ποια φράση αποδίδει καλύτερα τη στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση;» (το 21,5% δηλώνει υποστήριξη, το 26,2% ανοχή, το 29,5% απογοήτευση και το 21% οργή) καθώς και το υψηλό ποσοστό των πολιτών (81,2%) που λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές.
Σενάρια πρόωρης κάλπης
Στον κυριακάτικο Τύπο κάνουν εκ νέου την εμφάνισή τους σενάρια περί πρόωρης προσφυγής σε εκλογές, εν όψει και των διαφαινόμενων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, η οποία θα αυξήσει τα περιθώρια ελιγμών στην ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την καθημερινή της Κυριακής, για παράδειγμα, ορισμένα στελέχη στο κυβερνητικό επιτελείο «τάσσονται υπέρ της προσφυγής στις κάλπες την Άνοιξη. Άλλα, όμως, υποστηρίζουν πως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2012, όταν η οικονομία θα έχει επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά».
Στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τάσσεται ανοιχτά κατά της πρόωρης κάλπης, σημειώνοντας πως «όσοι μιλούν για εκλογές, συνειδητά ή ασυνείδητα, προκαλούν την αποσταθεροποίηση της χώρας».
«Οι πολίτες, όπως φάνηκε στις 7 Νοεμβρίου, μας στηρίζουν. Τι θα προσέφεραν οι εκλογές εκτός από καταστάσεις αποσταθεροποίησης; ‘Νομιμοποίηση’ σπεύδουν να πουν οι παλαιότροποι ‘μεταπολιτευτικοί ευδαίμονες’. Απαντώ ότι το πρόβλημα του τόπου δεν είναι η νομιμοποίηση, αλλά η απόδειξη της αποτελεσματικότητας των κυβερνήσεων στο επίπεδο επίτευξης των στόχων του», αναφέρει ο υπουργός Υγείας.
«Τι θα γινόταν η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Θα βρισκόμασταν ακριβώς στον ίδιο παρονομαστή, αλλά πλήρως αποσταθεροποιημένοι, ως χώρα και ως κοινή δημόσια οικονομία» συμπληρώνει ο κ. Λοβέρδος.