Τη Δευτέρα 27/12, στο Ίδρυμα Παπανικολάου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, όπου βραβεύτηκαν οι Σαρακατσάνοι μαθητές της Ροδόπης οι οποίοι αρίστευσαν το μαθητικό έτος 2009-2010 και όσοι πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Ο αριθμός των μαθητών φέτος έφτασε τα 130 άτομα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και μία ομιλία από τον πρόεδρο του Λαογραφικού Μουσείου Σαρακατσάνων Βασίλη Τσιαούση με θέμα «Σαρακατσάνοι – Καρακατσάνοι».
Γιώργος Νάκος :
Ο Γιώργος Νάκος, πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης δήλωσε μετά τη τελετή βράβευσης ότι «ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνος Θράκης πραγματοποιεί την καθιερωμένη εκδήλωση βραβεύσεων των αριστούχων Σαρακατσάνων μαθητών της Ροδόπης και όσους πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας. Επίσης έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας τον πρόεδρο του Λαογραφικού Σαρακατσάνικου Μουσείου που βρίσκεται στην πόλη των Σερρών όπου θα εκφωνήσει μία ομιλία με ένα πολύ καλό θέμα «Σαρακατσάνοι – Καρακατσάνοι» ο διαχωρισμός στην ονομασία όπου άλλοι την έχουν Σαρακατσάνοι και άλλοι προσπαθούν να επιβάλλουν το Καρακατσάνοι. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα βραβεύουμε τους αριστούχους μαθητές της Ροδόπης με Σαρακατσάνικη καταγωγή.
Φέτος βραβεύουμε 130 μαθητές και το ποσοστό στα γυμνάσια και λύκεια, το 40% από αυτά τα παιδιά είναι κοντά στο άριστα και το 20% είναι καθαρά άριστα. Έχουμε και 46 επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας, όπου αυτούς τους 46 μαθητές οι 12 είναι πρωτεύσαντες. Είναι μεγάλη μας χαρά που μας δίνεται η ευκαιρία να τους τιμήσουμε μέσα από αυτήν την εκδήλωση η οποία έχει καθιερωθεί από την ίδρυση του συλλόγου το 1970 και έχει γίνει πλέον θεσμός. Φέτος ο σύλλογός μας συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής και νομίζω πως είναι σημαδιακή αυτή η ημέρα σήμερα, τιμώντας ανθρώπους της γνώσης».
Βασίλης Τσιαούσης :
Ο πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Σαρακατσάνων, Βασίλης Τσιαούσης, σημείωσε πως «η ομιλία μου αφορά την ιστορία των Σαρακατσάνων, ξεκινώντας από τους προγόνους των Σαρακατσάνων γιατί οι Σαρακατσάνοι δεν ήταν, όπως έχει γραφτεί από το σύνολο των ερευνητών, νομάδες από χιλιετηρίδες. Η ιστορία των Σαρακατσάνων ξεκινάει από το 1815 και γίνονται νομάδες γύρω στο 1820. Σε ότι αφορά το θέμα της ομιλίας για το «Σαρακατσάνοι – Καρακατσάνοι», οι πρόγονοι των Σαρακατσάνων από το 1815 έδιωξαν από την περιοχή τους στην Πίνδο ένα μεγάλο αριθμό γυναικόπαιδων.
Σύμφωνα με την παράδοση αυτά τα γυναικόπαιδα τα έστειλαν στην Ανατολική Θράκη αγοράζοντας προηγουμένως τον πασά της Ανδριανουπόλεως να τα δεχτεί στο βιλαέτι του. Τα γυναικόπαιδα πορευόμενα προς τη Θράκη παρουσίαζαν έναν όγκο ανθρώπων και όσοι τους έβλεπαν τους δημιουργούνταν το ερώτημα ποιο είναι και προς τα που κατευθύνονται αυτοί οι άνθρωποι. Ασφαλώς για να δώσουν έναν ορισμό τα γυναικόπαιδα σε αυτούς τους ανθρώπους τους έλεγαν ότι είναι Βλάχοι – Καρακατσάνοι.
Το «βλάχοι» ξεκινάει από την περίοδο όπου επειδή πολλοί πρόγονοι των Σαρακατσάνων ήταν στρατιωτικοί και οι στρατιωτικοί που βγήκαν στην Πίνδο λέγονταν «Βαλαχοι» και από αυτή τη λέξη υπήρχε η παραφθορά και έμειναν «Βλάχοι». Άλλα όταν έπεσε η Πόλη το 1453 οι πατέρες φόρεσαν ένα μαύρο μαντήλι στο κεφάλι το οποίο λέγονταν «βαχούλι» σε ένδειξη βαρύ πένθους.
Όταν πολεμούσαν με τους Τούρκους, οι Τούρκοι τους αποκαλούσαν Καρακατσάνους που σημαίνει μαύροι ανυπόταχτοι και στην πορεία υπήρχε παραφθορά γιατί ένα μέρος είχε καταγωγή από την Πίνδο που βρίσκεται μία κωμόπολη το Συράκο και άλλα χωριά και ονομάστηκαν Καρακατσάνοι και Σαρακατσάνοι. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία, δεν υπάρχει ούτε ετοιμολογία.
Είναι μία λαϊκή έκφραση. Όλα αυτά τα έχω γράψει ύστερα από έρευνα 50 χρόνων και δεν χωράει σημείο στις ετοιμολογίες που έχουν γράψει κατά καιρούς αρκετοί κονδυλοφόροι. Σαρακατσάνοι και Καρακατσάνοι είναι το ίδιο πράγμα και οι ονομασίες βγήκαν από το Συράκο της Πίνδου και από το μαύρο μαντήλι που φορούσαν στο κεφάλι».
Στέφανος Κούκλαρης