Στις μεγάλες θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές που θα γίνουν στο 2011, το οποίο χαρακτήρισε ως «χρονιά ορόσημο», στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης, στο Μηχανισμό Στήριξης, στο κάλεσμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση τιμών και στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα (20/12). Αναλυτικά, σημείωσε πως :
«Η Ευρώπη βρέθηκε το τελευταίο διάστημα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, σε μια πραγματικά κρίσιμη καμπή. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να αντιμετωπιστούν προκλήσεις που απαιτούν κοινή δράση. Η Ελλάδα προσήλθε με συγκεκριμένες προτάσεις που εδώ και μήνες καταθέτει σταθερά ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου:
-Τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες που το έχουν ανάγκη.
-Το φόρο Tobin για να πληρώνουν και οι τράπεζες και να δημιουργείται κεφάλαιο για την ανάπτυξη.
-Τη δημιουργία του ευρωομόλογου που όλο και πλέον περισσότερο συζητείται και απαιτείται από τους Ευρωπαίους πολίτες και πολιτικούς και αποφέρει πολλαπλά οφέλη για όλους.
Και η συζήτηση και οι αποφάσεις της Συνόδου ήταν θετικές. Ήταν ένα βήμα προς την πρόοδο. Απαιτείται, όμως, τόλμη και αποφασιστικότητα από όλους και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όλα αυτά μπορούμε να τα θέτουμε, να τα συζητάμε και να εισακουγόμαστε, ακριβώς γιατί πλέον εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Κινούμαστε με σχέδιο, παρουσιάζουμε έντονη δραστηριότητα και το κυριότερο, έχουμε πλέον ανακτήσει τη διεθνή μας αξιοπιστία.
Η Ελλάδα από φωνή ασθενική έως ανύπαρκτη, σήμερα πρωτοπορεί και προτείνει λύσεις και ιδέες. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι πολίτες και η κυβέρνηση βάζουμε επιτέλους τάξη, έτσι ώστε κανείς πλέον να μην μπορεί να μας θέτει στο στόχαστρο. Κανείς να μην μπορεί να προσωποποιεί το ευρωπαϊκό πρόβλημα ως ελληνικό. Και αυτό από μόνο του είναι μια σημαντική κατάκτηση και αρχή βεβαίως περισσότερων μαχών. Έχουμε πει ότι το 2011 αποτελεί χρονιά ορόσημο στη νέα πορεία μας. Είναι η χρονιά των μεγάλων θεσμικών, διαρθρωτικών αλλαγών. Των αλλαγών που θα απελευθερώσουν το δυναμικό της χώρας και θα μας βάλουν στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Γι` αυτό ο Πρωθυπουργός προχθές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έθεσε πέντε προτεραιότητες, πέντε άξονες:
Τη μετάβαση στο επιτελικό κράτος που υπηρετεί τον πολίτη, αντί να είναι πηγή ταλαιπωρίας. Φυσικά, ο «Καλλικράτης» είναι αυτός που δείχνει το σωστό δρόμο.
Την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Οι επενδύσεις που τόσο χρειαζόμαστε. Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η Περιφέρεια. Η Παιδεία. Η καινοτομία. Η απλοποίηση των διαδικασιών. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, καθώς και η προσέλκυση επενδύσεων.
Επίσης, η κοινωνία της συμμετοχής της ευνομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σ` αυτό εντάσσονται πλήθος στοχεύσεων και δράσεων, άμεσων για την κυβέρνηση. Το κοινωνικό κράτος, η καταπολέμηση της ανεργίας και η προστασία, κυρίως, των αδύναμων πολιτών και φυσικά η μεγάλη ισχυροποίηση της παρουσίας της χώρας σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Επιπλέον, όλα αυτά τα οποία κάνουμε πράξη. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε την πολύ σοβαρή και σημαντική πρωτοβουλία για τους πολίτες που έχει πάρει το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αναγνωρίζοντας την κρίση που περνάμε και τις μεγάλες εισοδηματικές απώλειες των πολιτών. Και απηύθυνε κάλεσμα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης για μείωση τιμών, στο οποίο ευτυχώς απάντησαν δεκάδες επιχειρήσεις.
Δεν πρόκειται για προσωρινές προσφορές ή για μια προσωρινή μείωση τιμών ή για εκπτώσεις. Πρόκειται για καθαρές μειώσεις τιμών σε προϊόντα που πραγματικά αποτελούν αυτό που ονομάζουμε «καλάθι» της οικογένειας. Έτσι, έχουμε μειώσεις που φθάνουν μέχρι και 38% σε 660 επώνυμα προϊόντα, αλλά και απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ σε επιπλέον 1.510 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Πρόκειται για μια πράξη, μια ενέργεια, μια πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργείου που έχει αμοιβαίο όφελος και για τον καταναλωτή που τόσο ανάγκη το έχει σήμερα, αλλά και για την επιχείρηση.
Επιπλέον, με σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας, και είναι πολύ σημαντικό γιατί έχει σχέση με το κοινωνικό κράτος το οποίο προσπαθούμε να καλλιεργούμε και αφορά στη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» για το 2011, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της εργασίας σε 4.500 εργαζόμενους και σε πάνω από 85.000 ανήμπορους συμπολίτες μας, που κάνουν χρήση και έχουν άμεση ανάγκη αυτού του μεγάλου κοινωνικού προγράμματος, το οποίο δυστυχώς η Ν.Δ. είχε εγκαταλείψει στην τύχη του. Εμείς επαναδιαπραγματευτήκαμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρήκαμε τρόπο, έτσι ώστε και με τη μεγαλύτερη νομιμότητα πλέον, να εξασφαλίσουμε τη συγχρηματοδότηση, άρα και την επιβίωση αυτού του σημαντικού προγράμματος».