Γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο μας ότι η νίκη Γιαννακίδη στις περιφερειακές εκλογές ήταν μια οδυνηρή ήττα του Στυλιανίδη αφού αυτός ανέλαβε την ευθύνη για την νίκη του Γιώργου Παυλίδη και απέτυχε. Έτσι, σκεφτήκαμε αλλά όπως φαίνεται κάποιοι προβληματισμένοι πολίτες εχουν διαφορετική άποψη.
Ισχυρίζονται ότι η εκλογικη τακτική του Ευριπίδη ηταν απόλυτα ταυτισμένη με την επικοινωνιακή τακτικη του Άρη Γιαννακίδη αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν ένας έμπειρος πολιτικός που κατάγεται οποί την Θράκη, γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και είναι υπεύθυνος προγράμματος της ΝΔ προέβαλε στην περιφερεια του το δίλημμα «Χριστιανοί – Μουσουλμάνοι» με αποτέλεσμα να συσπειρωθούν οι μειονοτικοί ψηφοφόροι και να υπερψηφίσουν τον αντίπαλο συνδυασμό.
Προέβαλε κατά κόρον το επιχείρημα ότι με την εκλογή του Άρη θα εκλεγούν τέσσερις μειονοτικοί κάτι που το θεώρησε μεμπτό ενώ παρέλειψε να πει ότι και με την εκλογή Παυλίδη πάλι τέσσερις μειονοτικοί θα ήταν στο περιφερειακό συμβούλιο (δυο από κάθε παράταξη).
Αναρωτιούνται ακόμη οι επικριτές του Στυλιανίδη γιατί δεν προβλήθηκαν ιδιαίτερα τα τρωτά της διοίκησης Γιαννακίδη γεγονός που θα απέφερε κατά την άποψη τους μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη ενώ πολλοί τον κατηγορούν ότι με την παρέμβαση του στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου κατόρθωσε να αποκλειστούν αξιόλογα πολιτικά στελέχη της ΝΔ που θα είχαν ασφαλώς καλύτερη τύχη.
Το μόνο αμάρτημα των στελεχών αυτών ήταν ότι είναι εσωκομματικοί αντίπαλοι τους οποίους δεν θέλει ούτε να βλέπει. Έτσι κατόρθωσε να εκλεγεί ακόμη μια φορά ο Άρης Γιαννακίδης, να μην εκλέγει ο Ντορικός Παυλίδης και να παραμένουν στην αφάνεια οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι. Η αλήθεια είναι ότι τα κατάφερε παρά πολύ καλά.
Παλιό κόλπο η σταυροδότηση
Πάντοτε τα ίδια συμβαίνουν στις εκλογές και φυσικά αποδείχθηκε ακόμη μια φορά ότι τους σύμβουλους τους αναδεικνύουν οι εφορευτικές επιτροπές και όχι οι ψηφοφόροι. Το είδαμε και φέτος με την έκδοση των αποτελεσμάτων που αφορούν και τα τρία ψηφοδέλτια. Υποψήφιοι της παράταξης Κοτσάκη αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν σε εκλογικά τμήματα να βρέθηκαν τρεις υποψήφιοι που πήραν οι δυο απο έξι σταυρούς και ο τρίτος 38 σταυρούς.
Το ίδιο συμβαίνει και με χριστιανούς υποψηφίους του Γιαννακίδη που πήραν η μια 160 σταυρούς σε μειονοτικό εκλογικό τμήμα και οι άλλοι από 60 σταυρούς σε άλλα εκλογικά τμήματα. Έξυπνο το κόλπο αφού χωρίς να ανατρέπεται ο συσχετισμός των κομματικών δυνάμεων γίνεται επιλεκτική σταυροδότηση κάποιων υποψηφίων συνήθως επικαλούμενοι οι … σταυροδοτούντες εθνικούς λόγους.
Νέο κόμμα
Το μεγάλο ερώτημα είναι το πως θα καταφέρει η φιλόδοξη Ντόρα να απογαλακτισθεί από το οικογενειακό και κομματικό παρελθόν της. Πως θα αφήσει πίσω της τον πατέρα της που ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζεται αποστάτης και πως θα δικαιολογήσει την απόλυτη ταύτιση της με τον Καραμανλή, τις επιλογές του οποίου στήριζε με το τραγικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.
Με ποιο τρόπο θα μπορέσει να πείσει τους πολίτες της χώρας ότι η δημιουργία ενός νέου κόμματος δεν είναι αποτέλεσμα μιας υπέρμετρης φιλοδοξίας να είναι αρχηγός μιας κομματικής παράταξης με σκοπό την κατάληψη μιας καρέκλας ώστε να είναι ένας ακόμη συνομιλητής του πρωθυπουργού που θα συμμετέχει σε μια πολιτική ευρύτερης συναίνεσης για το μέλλον;
Η Ντόρα με την στήριξη των άλλων τεσσάρων βουλευτών που ήδη προσχωρήσαν στο υπό ίδρυση κόμμα δικαιούται την οικονομική ενίσχυση της βουλής ενώ αν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της φτάσουν τον αριθμό δέκα θα αποκτήσει και γραφεία στη Βουλή. Σημασία πάντως έχει ότι κλείνει οριστικά τον δρόμο για τον Αντώνη Σαμαρά που φυσικά αν φύγουν από κοντά του οι κρυφό – Ντορικοί δεν υπάρχει περίπτωση να πλησιάσει την καρέκλα της… εξουσίας. Όπως θα έλεγε και ο πατέρας της η «εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο». Όσα χρόνια και να περάσουν το σκληρό έτος 1993 δεν ξεχνιέται από το Μητσοτακέικο.
Άσφαιρα πυρά
Δεν ξέρουμε αν έχει σημασία μετά την εκλογικη επιτυχία του Γιαννακίδη να αναφερόμαστε σε παράπονα και καταγγελίες κοινωνικών ομάδων για τις αποφάσεις που πήραν οι υπεύθυνοι κάποιων νομαρχιακών υπηρεσιών. Στα δικαστήρια θα επιλύσουν τις διαφορές τους οι πράκτορες ταξιδιωτικών γραφείων και οι αρμόδιοι της Νομαρχίας γιατί οι πρώτοι έχασαν το δικαίωμα να μεταφέρουν τους μαθητές των σχολείων. Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων ισχυρίζονται ότι παρόμοια απόφαση δεν υπάρχει σε όλη την Ελλάδα ενώ καταγγέλλουν ότι παίχθηκε ένα παιχνίδι σε βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους.
Για να ενισχύσουν τα επιχειρήματα τους αναφέρονται στην ύπαρξη κάποιου υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο του Γιαννακίδη που κατόρθωσε τον τελευταίο χρόνο να αγοράσει, όπως λένε, τέσσερα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και με την ένταξη του στο ψηφοδέλτιο να επηρεάσει τον Νομάρχη για την δυσμενή γι’ αυτούς απόφαση δίνοντας το δικαίωμα μεταφοράς των μαθητών στο ΚΤΕΛ.
Κοντά στα όσα ισχυρίζονται αναφέρονται στον ξαφνικό και μεγάλο πλουτισμό του τα τελευταία χρόνια χωρίς να υπολογίζουν βέβαια ότι ένας ιδιαίτερα έξυπνος άνθρωπος μπορεί να πλουτίσει από διάφορες πηγές με διάφορες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες. Οι νόμοι για τα προσωπικά δεδομένα και το φορολογικό απόρρητο είναι μεγάλες εφευρέσεις για την κάλυψη πολλών στοιχείων.
Στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας και δη της ΠΑΜ-Θ, οι μαθητές μεταφέρονται με έξοδα της Νομαρχίας από λεωφορεία του ΚΤΕΛ.