Οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, η επικείμενη αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος, αλλά και τα κερδοσκοπικά σενάρια περί χρεοκοπίας εκτόξευσαν στις 800 μονάδες βάσης το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου το απόγευμα της Τετάρτης.
Η ενίσχυση 77 μονάδων βάσης από την Τρίτη στη διαφοράς απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού οδήγησε το spread στο υψηλότερο σημείο του από τις αρχές του μήνα, όπως σημειώνει το Reuters.
Tο spread είχε αποκλιμακωθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου, έχοντας πέσει σε χαμηλό τετραμήνου.
Το ενδιαφέρον των αγορών στρέφεται πλέον στην αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος το 2009 από την Εurostat, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου την Τετάρτη «θα είναι πάνω από 15%».
Τα spread έχουν εκτινάξει και τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας: Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου, παγκοσμίως, fund ομολόγων, Pimco, είπε ότι βλέπει ελληνική χρεοκοπία μέσα σε τρία χρόνια, δίνοντας την αφορμή για ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων.
Παράλληλα, οι αναφορές περί πρόωρων εκλογών προκαλούν τη δυσφορία του ΔΝΤ, που εκτιμά ότι η χώρα έχει ανάγκη να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μην «εκτροχιαστεί» το Πρόγραμμα Σταθερότητας, προκαλώντας εμμέσως αύξηση του ελληνικού κόστους δανεισμού.
Στη διακαναλική συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει ότι δεν έχει πρόθεση να προσφύγει σε εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, μαζί με άλλα δεδομένα, θα συνεκτiμηθούν και «αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές, τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού».
Επιπλέον νευρικότητα προκαλεί το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει σταματήσει, εδώ και δύο εβδομάδες, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο των spreads μετά τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής ανέφερε νωρίτερα την Τετάρτη ότι «η αντίδραση των αγορών στα spreads δείχνει ακριβώς τι σημαίνει να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα».
«Αυτό που κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση, είναι να διαφυλάσσουμε αυτή τη σταθερότητα μέσα από μεγάλους κόπους και θυσίες, αλλά είναι αυτονόητο και ευνόητο ότι όταν δεν υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, θα υπάρχει και άνοδος στα spreads» σημείωσε ο Γ.Πεταλωτής.
Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση έχει και το χρέος και τους τρόπους να διαφυλάξει αυτή τη σταθερότητα, για την οποία έχει κάνει θυσίες ο ελληνικός λαός.
Ο Γ.Πεταλωτής επεσήμανε ότι πέρα από την υπευθυνότητα που έχει δείξει ο λαός και δείχνει η κυβέρνηση, θα πρέπει να τη δείξει κυρίως η αντιπολίτευση και να σταθεί άξια των περιστάσεων «ώστε να μην υπάρξει αστάθεια στη χώρα».
Απόδειξη του πόσο επιζήμια είναι τα διλήμματα που θέτει ο Γ.Παπανδρέου θεωρεί η Νέα Δημοκρατία την άνοδο του spread.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας:
«Τα θολά και εκβιαστικά διλήμματα του κ. Παπανδρέου, πέραν του πανικού και του φόβου που περικλείουν, αποδεικνύονται και επιζήμια για τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας. Η εκτόξευση των spreads μετά τη συνέντευξη του κ. πρωθυπουργού κατά 100 μ.β. (1%) αυτό αποδεικνύει.»
»Ας τα βλέπουν αυτά όσοι κόπτονται για τη σταθερότητα της χώρας και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».